Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Архів новин

В Острозькій академії відбувся артсемінар «Вишивана скрижаль»
До 90-річчя створення книги Уласа Самчука «Марія» 29 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбувся відкритий артсемінар «Вишивана скрижаль». Організували захід здобувачі 4-го курсу спеціальностей «Українська мова та література» і «Літературна творчість».
30.11.2023

Економічний факультет приєднався до проєкту «Будуємо майбутнє разом»
Для забезпечення студентів сучасними інформаційними технологіями під час вивчення дисциплін з напряму інвестування (зокрема, «Проєктне фінансування», «Інвестиційний аналіз») економічний факультет приєднався до проєкту «Будуємо майбутнє разом», що проводить ТОВ «COMPUTER LOGIC GROUP».
29.11.2023

В Острозькій академії відбулися збори профспілкового комітету
29 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулися збори профспілкового комітету.
29.11.2023

В Острозькій академії відбулося відкриття виставкового проєкту «Доба князів Острозьких / жінки княжої родини»
28 листопада в Арт-кластері Національного університету «Острозька академія» відбулося відкриття виставкового проєкту «Доба князів Острозьких/ жінки княжої родини».
29.11.2023

Микола Романов та Руслана Каламаж нагородженні нагрудним знаком від Головнокомандувача ЗСУ
Нагрудний знак від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного «За сприяння війську» вручили 27 листопада завідувачу кафедри національної безпеки та політології, професору, полковнику у відставці Миколі Романову та проректору з навчально-виховної роботи, професору Руслані Каламаж.
28.11.2023

Острозька академія передала гуманітарну допомогу дітям Старого Салтова
День святого Миколая – це одне з найулюбленіших свят українських дітей, яке відзначається 6 грудня. У цей день діти отримують подарунки від Святого Миколая. Однак не всі мають можливість повноцінно відчути радість цього свята, особливо ті, хто живе на деокупованих територіях. Тому студенти й викладачі Національного університету «Острозька академія» в межах проєкту «Разом» Культурного десанту вшосте організували передачу допомоги для мешканців деокупованого Старого Салтова на Харківщині. Зокрема 27 листопада дітям Старого Салтова передали: книги, ігри (картові й настільні), гравюри, картини-розмальовки, фарби, пазли, скетчбуки, розмальовки-антистрес (гру «Хто я?» з метою розмальовування карток, а також адвент-календарі), новорічні адвент-календарі (з головоломками, квестами, наліпками), олівці (кольорові двобічні), пензлі.
28.11.2023

Конкурс на отримання стипендії Erasmus+ для навчання в Академії ім. Якуба з Парадижу у Гожуві Вєлькопольському для студентів Інституту лінгвістики НаУОА
Академія ім. Якуба з Парадижу у Гожуві Вєлькопольському та Національний університет «Острозька академія» оголошують конкурс на отримання стипендії Erasmus+ в межах Key Action 171 для здійснення навчальної мобільності студентами НаУОА в другому семестрі 2023-2024 н.р. (лютий-червень 2024).
27.11.2023

Конкурс на семестрове навчання в Клайпедському державному університеті прикладних наук (KVK) (Литва) для студентів бакалаврату економічного факультету і спеціальності «Початкова освіта» НаУОА
У межах двосторонньої Угоди про співпрацю Клайпедський державний університет прикладних наук (KVK) (Литва) і Національний університет «Острозька академія» оголошують конкурс на отримання стипендії для здійснення семестрової навчальної мобільності в другому семестрі 2023-2024 н.р. (лютий – травень 2024 р.).
27.11.2023

X Міжнародна науково-практична конференція «Малиновські читання»
24 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася Х Міжнародна науково-практична конференція «Малиновські читання». У заході взяли участь понад 130 учасників: наукові, науково-педагогічні працівники вітчизняних і зарубіжних закладів вищої освіти, аспіранти й здобувачі, магістранти, студенти старших курсів, працівники судових й правоохоронних органів, юристи-практики.
24.11.2023

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти Славутської громади шляхом тренінгу «Психологічно-емоційна підтримка учасників освітнього процесу в умовах невизначеності»
Упродовж 22-24 листопада 2023 року науково-педагогічними працівниками Національного університету «Острозька академія» було здійснено підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти Славутської громади шляхом тренінгу на тему: «Психологічно-емоційна підтримка учасників освітнього процесу в умовах невизначеності» у межах програми підвищення кваліфікації «Організація психологічно-безпечного освітнього середовища».
24.11.2023

Відбулася ювілейна Х Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «ФІНАНСОВА СИСТЕМА КРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»
24 листопада 2023 р. на економічному факультеті Національного університету «Острозька академія» відбулася ювілейна Х Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «ФІНАНСОВА СИСТЕМА КРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ». Заявлено на участь у конференції було 123 учасники з українських та зарубіжних закладів вищої освіти.
24.11.2023

Семестровий обмін із Поморським Університетом у Слупську (Республіка Польща)
Традиційно в межах двосторонньої угоди між Національним університетом «Острозька академія» та Поморським Університетом у Слупську (Республіка Польща) оголошується конкурс на семестрове навчання в Поморському Університеті у Слупську упродовж 2-го семестру 2023-2024 н. р. (лютий – червень 2024 р.).
24.11.2023

Викладачі кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА взяли участь у Національному Форумі щодо поводження з відходами
21–23 листопада в місті Івано-Франківськ відбувся Національний Форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», який є суспільною платформою для обговорення нагальних проблем у сфері поводження з відходами, вироблення рішень і впровадження практик, які відповідають європейським правилам і стандартам. Започаткований форум Всеукраїнською Екологічною Лігою за ініціативи Тетяни Тимочко. Метою форуму у 2023 році є представлення перших практичних дій і проблемні питання реалізації Закону України «Про управління відходами». Викладачі кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА проф. Ігор Гущук й аспірантка Дануся Брезицька взяли активну участь у форумі, де виступили з доповіддю «Нові підходи до роботи з медичними відходами». 
23.11.2023

В Острозькій академії провели Круглий стіл з нагоди відзначення Всесвітнього Дня філософії
Починаючи з 2002 року в третій четвер листопада у понад у 70-ти країнах-членах ЮНЕСКО відзначається Всесвітній день філософії. З цієї нагоди проводяться круглі столи, симпозіуми, конференції з метою зробити філософію ближчою кожному: академікам, студентам та широкій аудиторії. Кафедра філософії та культурного менеджменту Острозької академії традиційно долучилась до відзначення цієї події. Цьогоріч 22 листопада у форматі Круглого столу студенти та викладачі різних спеціальностей обговорили тему «Людина перед лицем абсурду у філософії Альбера Камю».
22.11.2023

В Острозькій академії відбулася Всеукраїнська наукова конференція “Воля народам, воля людині!”
21 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Воля народам, воля людині!»
21.11.2023

Професор Острозької академії Ігор Гущук взяв участь у міжнародному вебінарі щодо освіти у сфері громадського здоров’я
21 листопада завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання, професор Ігор Гущук взяв участь у міжнародному вебінарі «Public health and academic best practices – focus on Poland, Eastern Europe and Western Asia», який відбувся на базі ДУ «Рівненський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України».
21.11.2023

Гостьова лекція UC Berkeley “Human rights American style: what can we learn from Europe?“ в Острозькій академії
21 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася гостьова лекція «Human Rights American Style: What Can We Learn from Europe?» Захід відбувся в межах міжнародної співпраці Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського НаУОА та Каліфорнійського університету Берклі.
21.11.2023

Тарас Рейтерович провів тренінги для студентів економічного факультету
20-21 листопада 2023 року на економічному факультеті за запрошенням завідувачки кафедри, докторки економічних наук Дем’янчук Ольги було проведено тренінги «Фінансовий менеджмент для не фінансистів» загальним обсягом 14 год. Тренером цих тренінгів був Рейтерович Тарас Олександрович, керівник підвідділу планування та аналізу діяльності підприємства ТзОВ «СЕ БОРДНЕТЦЕ-Україна», наш випускник спеціальності 072 2013 року.
21.11.2023

В Острозькій академії відбулася презентація мистецького проєкту Юлії Федорович «ГØЛØДØМØР»
У Національному університеті «Острозька академія» відбулося відкриття та презентація виставки робіт дизайнерки візуальних комунікацій, мисткині Юлії Федорович. 
21.11.2023

Запрошуємо до участі в сертифікатній програмі «Європейська безпека: основні питання»
У межах проєкту Жана Моне «Саморегульоване вивчення гібридних загроз і європейської безпеки / Self-Regulated Studies of Hybrid Threats and European Security» в Острозькій академії продовжується сертифікатна програма «Європейська безпека: основні питання/European Security: Main Issues». Тема: «Енергетична безпека ЄС в умовах нових загроз». Лекція відбудеться в четвер, 23 листопада, о 18.00
20.11.2023

Викладачі ННІП ім. І. Малиновського взяли участь у з’їзді науковців-правників з обрання члена Вищої ради правосуддя
16 листопада представники Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Національного університету «Острозька академія» директорка Навчально-наукового інституту права імені І. Малиновського, кандидатка юридичних наук, доцентка Ольга Балацька та викладачка кафедри цивільно-правових дисциплін, юрисконсульт НаУОА Тетяна Лотиш взяли участь у з’їзді науковців-правників з обрання члена Вищої ради правосуддя.
20.11.2023

Доцент Острозької академії Олексій Костюченко презентував е-посібники для журналістів
У Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» 16 листопада, до Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку, відбулася презентація двох електронних навчальних посібників «Основи телевізійної журналістики» та «Психологічні основи соціальної перцепції майбутніх фахівців масових комунікацій» кандидата психологічних наук, доцента кафедри журналістики та PR-менеджменту Олексія Костюченка. Уперше книги побачили світ 2016 року. Тепер автор вирішив доповнити їх і видати електронні версії.
20.11.2023

В Острозькій академії відбувся ХІХ З'їзд Всеукраїнського Лікарського Товариства
16-17 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбувся ХІХ з'їзд Всеукраїнського Лікарського Товариства (ВУЛТ). 
17.11.2023

В Острозькій академії відбувся День відкритих дверей
17 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбувся традиційний загальноакадемічний День відкритих дверей НаУОА «Всеукраїнський форум майбутніх спудеїв ОА». Захід відбувався в очному форматі. На захід завітало понад 170 абітурієнтів, їхніх батьків і вчителів із 5 областей України: Рівненської, Вінницької, Хмельницької, Житомирської та Київської.
17.11.2023

З міжнародним днем студента
Дорогі наші студенти! Увесь професорсько-викладацький склад висловлює найщиріші вітання із Днем студента!
17.11.2023

В Острозькій академії провели ІІ Національний медичний конгрес із міжнародною участюVideo
16 листопада в Національному університеті «Острозька академія» організували й провели ІІ Національний медичний конгрес із міжнародною участю «Неінфекційні хвороби: національний план дій».
16.11.2023

В Острозькій академії відбулася акція «Вакцинація на захисті вашого здоров’я»
16 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася виїзна акція «Вакцинація на захисті вашого здоров’я». Цей захід ініціювали кафедра громадського здоров`я та фізичного виховання НаУОА спільно з ДУ "Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України". В університеті вакцинували викладачів, студентів і співробітників НаУОА від ковіду, дифтерії й правця. Також проводили медичний огляд і надавали всю необхідну допомогу.
16.11.2023

В Острозькій академії відкрили меморіальну дошку Томашу-Оскару Сосновському
15 листопада у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» відкрили меморіальну дошку Томашу-Оскару Сосновському.
15.11.2023

Запрошуємо до участі в Міжнародній конференції «Фінансова система країни: тенденції та перспективи розвитку»
Шановні науковці, викладачі ЗВО, докторанти, аспіранти, магістранти, представники бізнесу, урядових і громадських структур! Запрошуємо Вас взяти участь у роботі Х Міжнародної науково-практичної конференції «Фінансова система країни: тенденції та перспективи розвитку», яка відбудеться 24 листопада в онлайн-форматі на базі кафедри фінансів, обліку і аудиту Національного університету «Острозька академія».
14.11.2023

Студенти й викладачі продовжують плести маскувальні сітки для захисниківVideo
В Україні триває війна. Збройні сили України активно захищають нашу країну, тому безліч людей об'єдналися задля підтримки українських захисників. Спільними зусиллями студенти й викладачі Національного університету “Острозька академія” сплели вже 7 гектарів маскувальних сіток від початку війни, які є виразом невичерпної підтримки й готовності допомагати військовим.
13.11.2023

Острозька правнича школа в десятці правничих шкіл, які отримали групове членство в міжнародній асоціації викладачів права ЄС
7 листопада Програма USAID «Справедливість для всіх» провела ознайомчу зустріч для завідувачів кафедр і викладачів права Європейського Союзу десяти правничих шкіл з усієї України й ініціювала  створення спільноти викладачів права ЄС.
13.11.2023

Конкурс на семестрове навчання в Університеті ім. Адама Міцкевича (Республіка Польща)
У межах двосторонньої Угоди про співпрацю Університет ім. Адама Міцкевича (Познань, Республіка Польща) та Національний університет «Острозька академія» оголошують конкурс на здійснення семестрової навчальної мобільності в другому семестрі 2023-2024 н.р. (лютий – червень 2024 р.).
13.11.2023

Вручено гранти випускників Острозької академії
Цьогоріч п'ятеро студентів Національного університету "Острозька академія" здобули гранти від випускників. Ними стали: Мариняк Владислав, студент ННІ права імені Іоникія Малиновського; Анастасія Подвишенна, студентка ННІ лінгвістики; Анастасія Полюхович, студентка Економічного факультету; Ярослав Буркут, студент ННІ міжнародних відносин та національної безпеки; Олена Кулаковська, студентка ННІ соціально-гуманітарного менеджменту. Цей грант був започаткований випускниками Острозької академії для підтримки студентів, які навчаються на платній формі, мають значні успіхи в навчанні, активні в громадському житті університету та країни, але при цьому відчувають труднощі з оплатою за навчання. Цьогоріч зібрані кошти були розподілені в однаковій сумі для кожного вибраного грантоотримувача на чаткове покриття річної вартості навчання. 
12.11.2023

В Острозькій академії відбулася презентація книги «#МояУПА» Любові Загоровської
10 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація книги «Моя УПА» Любові Загоровської, української письменниці й журналістки. 
10.11.2023

Запрошуємо до участі в Міжнародній науково-практичній конференції «Малиновські читання»
Шановні колеги! Навчально-науковий інститут права імені І. Малиновського Національного університету «Острозька академія» запрошує Вас взяти участь у роботі Х-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Малиновські читання», яка відбудеться 24 листопада 2023 року в Національному університеті «Острозька академія».
10.11.2023

Кафедра громадського здоровʼя та фізичного виховання інформує щодо спалаху гепатиту А
За повідомленнями МОЗ України 24 жовтня 2023 року у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А (ГА), коли за перші кілька днів захворіло більше, ніж 10 людей в одному з районів міста, а 31 жовтня цей спалах визначили як надзвичайну ситуацію на рівні області.
10.11.2023

Студентка Острозької академії стала володаркою гран-прі міжнародного телефестивалю
Студентка 4-го курсу Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського НаУОА Тетяна Поліщук стала володаркою гран-прі в Міжнародному телевізійному фестивалі "Поціловані Богом/BLESSED People".
09.11.2023

Конкурс на семестрове навчання в Університеті Миколаса Ромеріса (Литва)
У межах двосторонньої Угоди про співпрацю Університет Миколаса Ромеріса (Литва) і Національний університет «Острозька академія» оголошують конкурс на отримання стипендії для здійснення семестрової навчальної мобільності в другому семестрі 2023-2024 н.р. (лютий – червень 2024 р.).
09.11.2023

Запрошуємо долучитися до публікації в Науковому журналі Наукові записки Національного університету «Острозька академія»
Кафедра мовної медіації НаУОА, Науково-практична лабораторія «Сучасні технології формування іншомовної комунікативної компетенції», а також Ресурсний центр вивчення іноземних мов ім. Олексія Ізмєнтінова запрошують долучитись до публікації в Науковому журналі «Наукові записки Національного університету «Острозька академія» серія Філологія в категорії «Б», проіндексованого в Index Copernicus.
09.11.2023

День відкритих дверей – 2023
Привіт, абітурієнте! Уже зовсім скоро на тебе чекає новий етап життя — вступ до університету. Ми впевнені, що в передчутті цього ти часто ставиш собі запитання, як це бути студентом чи студенткою. І коли ж, як не в День студента, вдасться краще поринути в академічну атмосферу та дізнатися відповідь на це питання. Уже 17 листопада в тебе буде така можливість на Дні відкритих дверей в Острозькій академії!
08.11.2023

Викладачка Острозької академії Тетяна Кучер прочитала лекцію в Жилінському університеті
У межах дисципліни «Загальна педагогіка», яку викладає словацьким студентам докторка психологічних наук, професорка Галина Гандзілевська, 6 жовтня в Жилінському університеті відбулася лекція на тему «Ідеали виховання в етнопедагогіці: українсько-словацький контекст». Спікерка – викладачка кафедри філософії та культурного менеджменту НаУОА Тетяна Кучер.
08.11.2023

Директорка Наукової бібліотеки Галина Цеп'юк – учасниця літньої школи «Університетська бібліотека та цифрова трансформація»
У межах проєкту «UNIWERSYTET JUTRA II - POWR.03.05.00-00-Z303/18» з 29 жовтня до 4 листопада за посередництва й підтримки Університету ім. Адама Міцкевича в Познані відбулася літня школа «Університетська бібліотека та цифрова трансформація». Серед учасників – директорка Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» Галина Цеп’юк.
07.11.2023

Запрошуємо на презентацію книги «Моя УПА» Любові Загоровської
Шановні колеги, студенти, аспіранти! Запрошуємо вас на презентацію книги «Моя УПА» Любові Загоровської – української письменниці, журналістки.
07.11.2023

В Острозькій академії відбулися тренінги «Як не потрапити у пастку плагіату: поради бібліографа»
Наукова бібліотека долучилася до тижня академічної доброчесності, що тривав у Національному університеті «Острозька академія» упродовж 30 жовтня – 03 листопада. Наталія Денисенко, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу, провела тренінги на тему «Як не потрапити у пастку плагіату: поради бібліографа».
06.11.2023

Літературний конкурс «Витоки-2023»
Національний університет «Острозька академія» за підтримки мецената Ореста Цапа, професора Манітобського університету (Канада), для заохочення творчої молоді оголошують літературний конкурс «ВИТОКИ»
06.11.2023

Вічна памʼять герою Тарасу Давидюку!
Висловлюємо щирі співчуття родині загиблого випускника спеціальності 052 Політологія Національного університету «Острозька академія» Тараса Давидюка. Царство Небесне! Вічна слава і шана герою!
04.11.2023

Тиждень академічної доброчесності в Острозькій академії
Упродовж 30 жовтня-3 листопада в Національному університеті “Острозька академія” тривав тиждень академічної доброчесності. Він складався з низки заходів, що мають на меті популяризацію принципів академічної доброчесності серед здобувачів освіти.
03.11.2023

Студентки Острозької академії упродовж семестру навчатимуться в шотландському університеті Сент-Ендрюса
У межах програми TWINNING та за сприяння Cormack Consultancy Group Національний університет «Острозька академія» налагодив ефективну співпрацю з шотландським Університетом Сент-Ендрюса. Зокрема у межах співпраці між університетами студентка 4-го курсу спеціальності «Українська мова та література» Альона Пиліпака і студентка 3-го курсу спеціальності «Комп’ютерні науки» Ярина Лайтер пройшли конкурсний відбір й упродовж другого семестру 2023-2024 н.р. братимуть участь у програмі семестрового навчання в Університеті Сент-Ендрюса. 
03.11.2023

В Острозькій академії відбулася презентація книжкових видань Аскольда Лозинського
2 листопада 2023 року Інститутом досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара Національного університету «Острозька академія» (НаУОА) в партнерстві з Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин було організовано презентацію книг відомого представника закордонного українства, доктора права Аскольда Лозинського. У 1998–2008 роках він очолював Світовий Конґрес Українців (СКУ), а в 1992–2016 роках обіймав посаду президента Українського Конґресового Комітету Америки (УККА). З 2013 року є головою Фундації Українського Вільного Університету (УВУ), яка діє в США. Під час російсько-української війни родина Лозинських активно підтримує Україну, надає фінансову допомогу для потреб Збройних Сил України та постраждалих від війни. У Фундації УВУ Аскольд Лозинський виступає координатором роботи по допомозі в забезпеченні Збройних Сил України дронами.
02.11.2023

Студенти й викладачі Острозької академії реалізували проєкт «Ліга підтримки: допомога молодим людям у складних життєвих обставинах
Студенти й викладачі Національного університету "Острозька академія" взяли участь у проєкті "Ліга підтримки: допомога молодим людям у складних життєвих обставинах". З 22 до 27 жовтня команда представників університету відвідала Вільнюс (Литва), щоб реалізувати цю ініціативу.
02.11.2023

В Острозькій академії відбулася лекція «Екологія мовлення, або Чому не варто кидати слів на вітер?»
Катедра української мови і літератури продовжує організовувати заходи до Дня української писемности та мови. 30 жовтня в межах програми навчального модуля «Етика й естетика в мовленнєвій діяльності фахівця» Навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося третє заняття викладачів на тему «Екологія мовлення, або Чому не варто кидати слів на вітер?».
01.11.2023

В Острозькій академії презентували Маніфест сталого миру «Світ після нашої перемоги»
31 жовтня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація Маніфесту сталого миру «Світ після нашої перемоги». Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА в межах проєкту «Маніфест сталого миру – стратегічний підхід» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».
01.11.2023