Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація мистецького проєкту Юлії Федорович «ГØЛØДØМØР»

21.11.2023

У Національному університеті «Острозька академія» відбулося відкриття та презентація виставки робіт дизайнерки візуальних комунікацій, мисткині Юлії Федорович. 

Про авторку:

Юлія Федорович – дизайнерка візуальних комунікацій, мисткиня. У 2021 році здобула ступінь магістра мистецтва (MFA) в Університеті Нотр-Дам у США. Стипендіатка програм Фулбрайта та Едмунда С. Маскі. У фокусі її творчості – візуалізація складної історії та спадщини України й Східної Європи. Відзначені численними нагородами роботи експонуються в галереях США, Канади й України.

Експозицію, присвячену Голодомору, презентували 21 листопада в холі новоакадемічного корпусу НаУОА.

Її відкрили проректорка з навчально-виховної роботи, докторка психологічних наук, професорка Руслана Каламаж, директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк та краєзнавець, мистецтвознавець, художник-реставратор НаУОА Микола Бендюк.

«Сьогодні ми зібралися в Острозькій академії на виставці, аби вшанувати пам'ять про трагічні події, що сталися 90 років тому, у період Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Голодомор - це тема, про яку важко говорити, але, незважаючи на це, ми сьогодні вирішили подивитися на ці події очима мистецтва, адже воно може стати засобом передачі цих трагічних історій, які можуть жити в образах, звучаннях і кольорах. Ось чому відкриття цієї виставки має особливий сенс саме сьогодні - у День гідності та свободи. Рівно 10 років тому наші студенти вийшли на майдан, стоячи за цінностями гідності і свободи. Ці цінності лежать в основі нашої ідентичності, вони є кодом нашої нації. Ще тоді ми відчули, що захищаємо своє європейське майбутнє. На жаль, ці цінності не є притаманними нашому ворогу. Голодомор став найцинічнішим проявом знищенням мільйонів українців таким жахливим способом»,

звернулася до учасників заходу Руслана Каламаж.

На виставці представлено 10 картин, кожна з яких відображає передумови, наслідки чи перебіг періоду геноциду українського народу 1932–1933 років, організованого радянською владою.

«Мовою мистецтва можна говорити про складні речі. У музиці ми реагуємо на звук, у літературі – на слово, а в художньому мистецтві – на візуальний образ. А коли споглядаємо на виставку Юлії Федорович, бачимо графіку. Це той випадок, коли чіткими й лаконічними символами пояснені важкі речі. Кожен плакат – це ціла історія. Це глибоке осмислення певного етапу Голодомору»,

розповіла директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк

Виставку робіт усі охочі зможуть побачити упродовж тривалого часу. Крім перегляду плакатів, відвідувачі можуть послухати розповідь від авторки про кожен із них, зісканувавши QR-код.

«Голодомор – це безсумнівно трагічна й страшна сторінка в українській історії. Важко навіть уявляти те, що відбувалося у 1932-1933 рр., коли слово «їжа» стало синонімом слова «життя». Події на зразок виставки Юлії Федорович є важливими, адже нагадують нам про цей злочин і підвищують обізнаність про нього. Це особливо актуально для молодого покоління, що є майбутнім нашої країни, і має знати свою історію. Цінність цієї виставки в Острозькій академії не можна переоцінити. 

Усе більше українців будуть розуміти те, що від «радянсько-російської імперії» не слід очікувати добра. Цей факт підтверджується і в XXI столітті війною, яку розв'язав наш східний «сусід», - поділився враженнями від виставки студент 1 курсу ОПП «Реклама та PR» Антон Зозуля.

Традиційно, кожної четвертої суботи листопада вшановуємо жертв Голодомору 1932-33 і масових штучних голодів 1920-21 та 1946-47 років.

У суботу  25 листопада о 09.30  у Студентсько-викладацькому храмі ім. преп. Федора Острозького відбудеться заупокійна Панахида памяті жертв Голодомору 1932-33 і масових штучних голодів 1920-21 та 1946-47 років.

25 листопада, о 16:00 візьміть участь у загальнонаціональній хвилині мовчання та поставте на підвіконня запалену свічку в пам’ять про мільйони невинно убієних жертв більшовицького тоталітарного режиму, які загинули голодною смертю.