Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Архів новин

Доктор honoris causa Острозької академії Валентин Сильвестров святкує 85-річчя
30 вересня виповнюється 85 років з дня народження видатного українського композитора Валентина Сильвестрова.
30.09.2022

Автомобіль і дрон для ЗСУ: Острозька академія продовжує підтримувати українських захисників
Нещодавно Міжнародним благодійним фондом відродження Острозької академії було організовано збір коштів для придбання автомобіля і спеціального обладнання полку ЗСУ, де служить викладач-випускник НаУОА. Завдяки зусиллям академічної спільноти Острозької академії й інших благодійників, нам вдалося зібрати 238 976 гривень. До збору коштів долучилися 428 благодійників.
30.09.2022

Лариса ІВШИНА: «Кожен з нас має бути одиницею інформаційної самооборони»
Головна редакторка «Дня» Лариса Івшина 29 вересня на запрошення адміністрації Острозької академії відвідала університет, щоб у колі друзів зустрітися зі студентами і представити оновлене видання «Україна Incognita». Також з Ларисою Олексіївною завітав до Острозької академії відомий журналіст і політик Микола Княжицький.
29.09.2022

Студенти Острозької академії отримуватимуть стипендії Острозького міського голови
27 вересня на засіданні експертної комісії Острозької міської ради було визначено кандидатів на призначення іменних стипендій Острозького міського голови для студентів Національного університету «Острозька академія». Із 15 кандидатів-студентів Острозької академії обрали чотирьох студентів, які з 01 жовтня 2022 року до 30 вересня 2023 року отримуватимуть стипендію в розмірі 1000 гривень щомісячно.
29.09.2022

У НаУОА відбулася зустріч із представниками ДСНС та поліції
28 вересня у Національному університеті “Острозька академія” відбулася зустріч із представниками поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Студенти змогли відвідати подію у офлайн форматі, а також під’єднатися онлайн.
28.09.2022

Круглий стіл: «Фінансово-економічні аспекти соціального захисту ВПО в територіальних громадах України»
28 вересня в Національному університеті Острозька академія відбувся круглий стіл на тему «Фінансово-економічні аспекти соціального захисту ВПО в територіальних громадах України».
28.09.2022

Відбулася зустріч першокурсників із Братством спудеїв
27 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася онлайн-зустріч студентів першого курсу з Братством спудеїв.
28.09.2022

Про маркетингові інновації розповів випускник Острозької академії Анатолій Тимощук
Для здобувачів освітньої програми «Психологія» в рамках навчальної дисципліни «Психологія лідерства та організаційних інновацій» 27 вересня відбулася відкрита лекція на тему: «Маркетингові інновації». На захід завітав випускник Острозької академії, а зараз маркетолог, іміджмейкер, таргетолог Анатолій Тимощук. 
27.09.2022

В Острозькій академії відбулася лекція «Забезпечення якості вищої освіти: стан і виклики»
26 вересня в Національному університеті «Острозька академія» в рамках навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося четверте заняття викладачів за програмою навчального модуля «Студії зі стратегування якості освіти ЗВО: від парадигми до практики». Спікерка онлайн-зустрічі: Юлія Шулик, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту, помічниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти НаУОА. Модерувала захід кандидатка філологічних наук, доцентка, керівниця Школи освітніх інновацій Юлія Маслова.
27.09.2022

Випускника Острозької академії Валерія Залужного зобразили на обкладинці журналу Time
Випускника Національного університету «Острозька академія», головнокомандувача Збройних Сил України, генерала Валерія Залужного зобразили на обкладинці американського журналу Time.
26.09.2022

5 порад від психолога Вадима Любомирського як налаштуватися на навчання під час війни
Нещодавно розпочався новий навчальний рік у складній для нашої країни ситуації – війни. Ми вирішили запитати керівника психологічної служби НаУОА, практичного психолога Вадима Любомирського про поради для студентів, як налаштуватися на навчальний процес в умовах воєнного стану.
26.09.2022

В Острозькій академії говорили про волонтерську діяльність закладу
23 вересня в Національному університеті «Острозька академія» для студентів першого курсу відбулася зустріч з Ольгою Балацькою – керівницею волонтерського центру Острозької академії, директоркою Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, кандидаткою юридичних наук, доценткою.
23.09.2022

Про забезпечення якості вищої освіти розповіла Юлія Шулик
19 вересня в Національному університеті «Острозька академія» в рамках навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося третє заняття викладачів за програмою навчального модуля «Студії зі стратегування якості освіти ЗВО: від парадигми до практики». Спікерка онлайн-зустрічі: Юлія Шулик, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту, помічниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти НаУОА. Модерувала захід кандидатка філологічних наук, доцентка, керівниця Школи освітніх інновацій Юлія Маслова. 
23.09.2022

В Острозькій академії презентували стипендіальну програму британського уряду Chevening
22 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася онлайн-презентація стипендіальної програми Chevening, що дозволяє отримати повне фінансування на освіту у Великій Британії. Спікери: Денис Гаврилюк, фахівець відділу міжнародних зв'язків з координування іноземних студентів, а також Юлія Кондрушенко, офіційна представниця програми Chevening в Україні.
22.09.2022

Про роботу системи UMSystem в Острозькій академії
У Національному університеті «Острозька академія» впроваджено сучасну систему керування навчальним закладом – UMSystem. За словами розробників, використання цієї системи значно покращить конкурентоспроможність закладу освіти.
22.09.2022

Студента Острозької академії Дмитра Козацького звільнили з російського полону
21 вересня з російського полону звільнили 215 українських захисників. Серед них студент спеціальності 052 Політологія Національного університету «Острозька академія», боєць із позивним Орест, керівник пресслужби полку «Азов» Дмитро Козацький.
22.09.2022

Острозька академія співпрацюватиме з Університетом Сент-Ендрюс (University of St Andrews, Шотландія)
21 вересня помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу Національного університету «Острозька академія», професор Едуард Балашов та директор Інституту соціально-гуманітарного менеджменту, доцент Максим Карповець провели онлайн-зустріч із Першим Віце-Президентом з питань міжнародної стратегії та міжнародного співробітництва Університету Сент-Ендрюс (Шотландія) проф. Бредом Маккеєм і фахівцем Глобального офісу цього університету Харіетт Шерідан.
21.09.2022

Волонтерський фронт: про благодійну допомогу для ВПО, які проживають в гуртожитках Острозької академії
Від початку повномасштабного вторгнення ворога в гуртожитках Острозької академії проживає велика кількість внутрішнього переміщених осіб. Станом на 20 вересня їх більше 200. Національний університет «Острозька академія» з метою гуманітарної підтримки та забезпечення побутових потреб організував збір коштів для придбання побутової техніки та господарських товарів.
21.09.2022

Психологічна підтримка в Острозькій академії
У Національному університеті «Острозька академія» з 1 вересня 2020 року успішно функціонує Інститут тьюторства.
21.09.2022

Лекцію Григорія Васяновича «Християнсько-філософський персоналізм Григорія Сковороди» провели в Острозькій академії
У межах відкритого університету 20 вересня відбулася лекція доктора педагогічних наук, професора, почесного академіка НАПН України Григорія Васяновича на тему «Християнсько-філософський персоналізм Григорія Сковороди».
20.09.2022

Випускниця Острозької академії перекладає відомі пісні українською мовоюVideo
Випускниця Острозької академії, перекладачка, співачка, ютуберка Олена Андросова, відома за псевдонімом Eileen, робить кавери українською мовою на відомі композиції. Зокрема нещодавно вона переспівала українською пісню «My Mother Told Me», яка є однією з найпопулярніших традиційних морських пісень.
20.09.2022

Волонтерська діяльність Острозької академії
Острозька академія продовжує підтримувати українських захисників, працівників і студентів закладу, а також внутрішньо переміщених осіб, які проживають у гуртожитках університету. Зокрема Волонтерський центр гуманітарної допомоги НаУОА продовжує надавати благодійну гуманітарну допомогу, усім тим, хто її потребує.
20.09.2022

Спудеям Острозької академії розповіли про інформаційні ресурси бібліотеки
19 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбулися практичні заняття для студентів першого курсу на тему «Інформаційні ресурси Бібліотеки». Спікерки – директорка Наукової бібліотеки Галина Цеп’юк, а також завідувачка Інформаційно-бібліографічного відділу Наталія Денисенко.
19.09.2022

До Острозької академії завітав Олександр Чемеров
19 вересня до Національного університету «Острозька академія» завітав музикант, керівник Благодійного фонду «Культурний опір» Олександр Чемеров.
19.09.2022

Презентація стипендіальної програми британського уряду Chevening
Шановні студенти, аспіранти та викладачі! Відділ міжнародних зв'язків запрошує долучитися до онлайн-презентації програми Chevening, що дозволяє отримати повне фінансування на освіту у Великій Британії. 
19.09.2022

Про адаптацію до навчального року в часі війни розповіла Оксана Матласевич
12 вересня в Національному університеті «Острозька академія» в рамках навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося друге заняття викладачів за програмою навчального модуля «Студії зі стратегування якості освіти ЗВО: від парадигми до практики». Спікерка онлайн-зустрічі: Оксана Матласевич, докторка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри психології та педагогіки НаУОА. Модерувала захід кандидатка філологічних наук, доцентка, керівниця Школи освітніх інновацій Юлія Маслова. 
15.09.2022

Запрошуємо до участі в Міжнародній науково-практичній студентській інтернет-конференції «Комунікація та інформаційна війна»
Кафедра англійської філології факультету романо-германських мов НаУОА, кафедра Права і Інституцій Європейського Союзу факультету Політичних Наук та Міжнародних Відносин Варшавського Університету запрошують до участі в роботі Міжнародної науково-практичної студентської інтернет-конференції «Комунікація та інформаційна війна». Конференція відбудеться 20 жовтня 2022 року.
15.09.2022

В Острозькій академії говорили про бібліотечні інформаційні ресурси
14 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся семінар «Бібліотечні інформаційні ресурси: підтримка освіти, досліджень, науки». Спікерки – завідувачка кафедри інформаційно-документних комунікацій, кандидатка історичних наук, доцентка Ганна Охріменко; юрисконсульт НаУОА Тетяна Лотиш; директорка Наукової бібліотеки Галина Цеп’юк.
14.09.2022

Про вступ на магістерські програми говорили в Острозькій академії
13 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся онлайн-вебінар «Вступ-2022 на магістерські програми НаУОА». Спікерки – Юлія Харчук, помічниця ректора з освітнього менеджменту, заступниця відповідального секретаря Приймальної комісії; Софія Лозюк, керівниця Консультаційного центру для абітурієнтів.
14.09.2022

«Довідник спудея» – що це і кому буде корисний ресурс Острозької академії
У Національному університеті «Острозька академія» нещодавно було оновлено ресурс – Довідник спудея, який є корисним усім здобувачам, особливо студентам першого курсу. На сайті є покрокова інструкція для першокурсників, як потрапити до академічної спільноти, починаючи від заселення в гуртожиток, навчання і до дозвілля, а також всіх корисних проєктів та ресурсів в Острозькій академії.
13.09.2022

П’ять тез з інавгураційної лекції професора Юло Вооґлайда
11 вересня 2022 року в Національному університеті «Острозька академія» відбулася Інавгурація нового академічного року. Інавгураційну лекцію для частини першокурсників прочитав Юло Вооґлайд – відомий естонський суспільний діяч, педагог, почесний професор Тартуського університету, «архітектор» незалежної естонської держави, автор книги «Мислити як громадянин».
13.09.2022

П’ять тез з інавгураційної лекції академіка Миколи Жулинського
11 вересня 2022 року в Національному університеті «Острозька академія» відбулася Інавгурація нового академічного року. Інавгураційну лекцію для частини першокурсників прочитав Микола Жулинський – доктор філологічних наук, професор, дійсний академік Академії наук України, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, голова Наглядової ради НаУОА, академік Острозького Академічного Братства. 
13.09.2022

Студент Острозької академії переміг у фотоконкурсі The Prix de la Photographie
Студент спеціальності 052 Політологія Національного університету «Острозька академія», боєць із позивним Орест, керівник пресслужби полку «Азов» Дмитро Козацький знову переміг у престижному конкурсі. Його фотографії з оточеного російськими військами Маріуполя отримали дві нагороди The Prix de la Photographie у Парижі.
12.09.2022

Перший навчальний день для першокурсників: як це було?
Перші дні навчання спудеїв Національного університету «Острозька академія» присвячені адаптації. 12 вересня були організовані вступні лекції, які сприяють швидкому освоєнню й дозволяють зрозуміти, як працює університет.
12.09.2022

Конкурс від фундатора #РодовідСтипендії Ігоря Дідковського, мецената Михайла Весельського й автора книги «Мислити як громадянин» Юло Вооґлайда для усієї академічної спільноти
Програма #РодовідСтипендія – це проєкт ГО РОДОВІДсвіт, що полягає в повній оплаті магістерських курсів для особливо обдарованих студентів у найкращих ЗВО України. Благодійниками в Острозькій академії є: Ігор Дідковський, Олег Латушинський, Олександр Стельмах та Михайло Весельський, який після урочистої посвяти у спудеї «Інавгурація – 2022», що відбулася 11 вересня, проявив неймовірну усвідомлену освітянську щедрість та оголосив ще про видачу ще 20 РодовідСтипендій для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. #РодовідСтипендія також реалізується в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка (програма для аспірантів); Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського; Одеському національному політехнічному університеті.
11.09.2022

Ігор Пасічник: «Ви маєте повне право пишатися собою, адже залишилися у період війни зі своїм українським університетом»
У Національному університеті «Острозька академія» 11 вересня відбулася урочиста церемонія посвяти першокурсників у студенти — Інавгурація-2022. Цьогоріч здобувати освіту у першому закладі вищої освіти Східної Європи будуть понад п’ятсот юнаків і дівчат з усіх куточків України.
11.09.2022

Вчені Острозької академії видали монографію, присвячену творчості Станіслава Лема
Нещодавно у видавництві Національного університету «Острозька академія» побачила світ монографія «Футурологічний конгрес. Фантастичні світи Станіслава Лема» за редакцією Дмитра Шевчука й Олександри Вісич. Видання вийшло за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку.
09.09.2022

8 вересня – Міжнародний день грамотности
У Національному університеті «Острозька академія» традиційно відзначили Міжнародний день грамотности. Зважаючи на дистанційне навчання, захід провели онлайн. 
08.09.2022

Викладачі Острозької академії навчаються стратегуванню якості освіти ЗВО у Школі освітніх інновацій
5 вересня в Національному університеті «Острозька академія» в рамках навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося перше заняття викладачів за програмою навчального модуля «Студії зі стратегування якості освіти ЗВО: від парадигми до практики». Спікер онлайн-зустрічі: Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА. Модерувала захід кандидатка філологічних наук, доцентка, керівниця Школи освітніх інновацій Юлія Маслова. 
08.09.2022

В Острозькій академії відбувся семінар для викладачів щодо планування роботи в системі UMSystem
7 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся семінар для викладачів щодо планування роботи в системі UMSystem. Спікери: Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА; Леся Голоюх, керівниця навчально-методичного відділу, методистка вищої категорії; Наталія Гриник, провідна фахівчиня з діловодства.
07.09.2022

Запрошуємо старшокласників на підготовчі курси до вступу до Острозької академії
Шановні старшокласники! Пропонуємо вам зареєструватися на курси підготовки до вступу до Національного університету «Острозька академія»!
06.09.2022

Про початок навчання в Острозькій академії розповів Дмитро Шевчук
Нещодавно розпочався новий навчальний рік. Ми поспілкувалися з доктором філософських наук, професором, проректором із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитром Шевчуком про початок навчання в Національному університеті «Острозька академія», а також важливість навчання під час війни.
06.09.2022

5 вересня – Міжнародний день благодійності
5 вересня у всьому світі відзначають Міжнародний день благодійності, затверджений Генеральною Асамблеєю ООН 17 грудня 2012 року «з метою заохочення діалогу між людьми, що належать до різних цивілізацій, культур і релігій, а також солідарності зі знедоленими». Питання благодійності в Україні стало ще більш актуальним із початком російської агресії. Війна об’єднала українців задля спільної мети – перемоги над ворогом.
05.09.2022

Відбулася зустріч представників Острозької академії з педагогами Славутської ОТГ
5 вересня відбулася зустріч представників Національного університету «Острозька академія» з педагогами Славутської ОТГ. 
05.09.2022

Запрошуємо на навчання на оновлені магістерські програми «Політологія» і «Національна безпека»
У 2019 році Національний університет «Острозька академія» став одним із переможців проєкту Еразмус+ «WARN – Академічна протидія гібридним загрозам (610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP)», у складі консорціуму університетів-переможців з України, Фінляндії, Франції, Португалії та Естонії. Реалізація проєкту розпочалася 15 листопада 2019 року і триватиме до 14 листопада 2023 року. Основними завданнями Острозької академії в проєкті є оновлення існуючих освітніх програм з політології та національної безпеки, розробка нових курсів із тематики проєкту та впровадження їх у навчальний процес, підвищення кваліфікації викладачів, створення новітньої навчальної лабораторії та центру передового досвіду вивчення і протидії гібридним загрозам, розробка і впровадження нових методик досліджень проблемних питань, пов’язаних з тематикою проєкту.
02.09.2022

Випускники Острозької академії стали стипендіатами програми «Завтра.UA»
Випускники Національного університету «Острозька академія» стали переможцями Всеукраїнського конкурсу стипендіальної програми «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука. Упродовж року вони отримуватимуть щомісячну стипендію розміром 2240 грн, а також матимуть змогу отримати фінансову та експертну підтримку проєктів наукового, соціального, екологічного або бізнес спрямувань.
02.09.2022

Музей історії НаУОА святкує 25-річчя
При Національному університеті «Острозька академія» з 1997 року функціонує Музей історії НаУОА, який щороку вдосконалюється, постійно доповнюється експозиціями й новими колекціями. Саме чверть століття тому, 1 вересня 1997 року в Острозькій академії було створено першу виставкову залу, у якій можна було дізнатися про славне минуле першої вищої школи у Східній Європі.
01.09.2022

Відбулася мотиваційна зустріч ректора Острозької академії зі студентами
1 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася мотиваційна зустріч із ректором Острозької академії, проректорами, деканами факультетів й директорами інститутів із нагоди Дня знань.
01.09.2022