Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відбулася ювілейна Х Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «ФІНАНСОВА СИСТЕМА КРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

24.11.2023

24 листопада 2023 р. на економічному факультеті Національного університету «Острозька академія» відбулася ювілейна Х Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «ФІНАНСОВА СИСТЕМА КРАЇНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ». Заявлено на участь у конференції було 123 учасники з українських та зарубіжних закладів вищої освіти.

Розпочато роботу конференції було з вітального слова доктора філософських наук, професора, проректора з науково-педагогічної роботи Національного університету «Острозька академія» Дмитра Шевчука.

«Конференція піднімає важливі питання, які стосуються підтримки стабільності фінансової системи в умовах воєнного часу, відновлення України після нашої перемоги. Важливо також і те, що до дискусій долучилися колеги із закордонних університетів, зокрема Литви і Польщі. Їхній досвід для нас цінний в контексті євроінтеграційних прагнень України».

Дмитро Шевчук, проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Острозька академія».

До вітального слова приєднався декан економічного факультету, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій Національного університету «Острозька академія» Олександр Новоселецький.

«Сьогодні, Х ювілейна конференція, організована кафедрою фінансів, обліку та аудиту, окрема подяка професору Дем’янчук О.І., стала фундаментальною платформою для обговорення сучасного стану та післявоєнного відновлення фінансової системи України. Представлені доповіді провідних вчених України у даній галузі, представників потужних наукових шкіл, їх критичний аналіз процесів та пропозиції щодо подальших дій для стабілізації нашої фінансової системи викликали жваву дискусію. Всі ми розуміємо, що в нас попереду ще чекають досить нелегкі рішення у формуванні стратегії відновлення України, зокрема, у фінансовій сфері, тому такі наукові заходи допомагають сформувати комплексне бачення подальших дій у побудові сильної держави»

Олександр Новоселецький, декан економічного факультету Національного університету «Острозька академія»

З вітальними словами до учасників конференції звернулись наші вітчизняні та зарубіжні співорганізатори: Андрій Буряченко, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів імені Віктора Федосова КНЕУ імені Вадима Гетьмана; Володимир Корнєєв доктор економічних наук, професор, декан факультету фінансів та цифрових технологій Державного податкового університету; Михайло Крупка доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту Львівського національного університету імені Івана Франка; Paweł Dziekański, PhD, Department of Economics and Finance, Faculty of Law and Social Sciences, Jan Kochanowski University in Kielce (Poland); Paulina Kolisnichenko, Ph.D. of Economic Sciences, Associate Professor, Vice Rector for International Cooperation, WSHIU Academy of Applied Sciences, Poznan (Poland); Aurelija Kustienė, assoc. prof. dr. Faculty of Bioeconomy Development Vytautas Magnus University, Kaunas, and Higher educational institution Klaipeda State College, Klaipeda (Lithuania).

Робота пленарного засідання розпочалася із актуальної та важливої на сьогодні теми: «Фінансова політика та пріоритети повоєнного відновлення України», яку розкрив доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ігор Лютий. Колеги з Республіки Польща, піднімали важливі питання податкової системи Польщі та аспектів формування та реалізації податкової політик, демонструвала нам Пауліна Колісніченко, доктор філософії економічних наук, доцент, віце ректорка з міжнародного співробітництва WSHIU Академії прикладних наук (Познань, Республіка Польща), питання управління відходами як елемент екології та моделювання навколишнього середовища повітів Польщі в 2010-2020 рр., що буде важливим і актуальним в Україні у повоєнний час представив доктор філософії, кафедра економіки та фінансів, факультет права та соціальних наук, Університет Яна Кохановського в Кельце (Польща) Павел Джєканьський. Оцінку ролі новітніх технологій у виявленні та запобіганні відмиванню грошей у торгівлі, розкрила докторка економічних наук, професорка, професорка соціально-гуманітарної підготовки Львівського державного університету внутрішніх справ Ірина Ревак. Питання драйверів якісного аналітичного забезпечення управління в поданні достовірної інформації в сучасних інформаційних системах для аналітиків обговорила докторка економічних наук, професорка, професорка кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України Інна Лазаришина. Питання інтеграції систем фінансового моніторингу та санкційного контролю в обліково-аналітичних системах фінансових установ обгрунтував доктор економічних наук професор професор кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту Львівський національний університет імені Івана Франка Олег Підхомний.

Завершальними виступами були дві доповіді організаторів цієї конференції професорів кафедри фінансів, обліку і аудиту. Питання системи оподаткування у Польщі, постійно проводячи паралелі з системою оподаткування в Україні, розкрила доктора економічних наук, професорка, професорка кафедри фінансів, обліку і аудиту Національного університету «Острозька академія» Наталія Мамонтова.

А також, продемонструвала основні тенденції у фіскальному, монетарному та борговому секторах України в умовах війни докторка економічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фінансів, обліку і аудиту Національного університету «Острозька академія» Ольга Дем’янчук.

«Сьогоднішня Х Міжнародна конференція мала велику кількість поважних науковців з України, Республіки Польща, Республіка Литва. Актуальні питання збалансування фінансових ресурсів у нашій фінансовій системі, для забезпечення першочергових завдань - обороноздатності нашої незалежної України, питання відновлення потенціалу в повоєнний період, розкривали у своїх виступах наші високоповажні партнери конференції. Дякуємо ЗСУ, за можливість працювати у науковому колі і формувати свої рекомендації для подальших практичних дій. Щиро дякуємо всім учасникам за участь у конференції. Все буде Україна!!!»

Ольга Дем’янчук, завідувачка кафедри фінансів, обліку і аудиту Національного університету «Острозька академія».