Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Кафедра громадського здоровʼя та фізичного виховання інформує щодо спалаху гепатиту А

10.11.2023

За повідомленнями МОЗ України 24 жовтня 2023 року у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А (ГА), коли за перші кілька днів захворіло більше, ніж 10 людей в одному з районів міста, а 31 жовтня (цей спалах визначили як надзвичайну ситуацію на рівні області.

Станом на вечір 6 листопада 2023 року у Вінницькій області лабораторно підтвердили 245 випадків захворювань ГА. Спеціалісти системи громадського здоров'я з Вінницького обласного Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) разом із фахівцями Центру громадського здоровʼя МОЗ (ЦГЗ МОЗ) й медиками проводять епідемічне розслідування джерел спалаху.

В інших областях України упродовж 2023 року зареєстровані поодинокі випадки захворювань ГА: Тернопільська (1 випадок), Закарпатська (11), Дніпропетровська (3) Івано-Франківська (12). За результатами епідрозслідувань не встановлено епідеміологічного зв’язку між випадками захворювання на вірусний ГА в різних областях. На Рівненщині також не спостерігають тенденцію зростання рівня захворюваності на цю хворобу: за 10 місяців 2023 року зареєстрували три випадки ГА, проти шести за такий період у 2022 році.

Гепатит А — гостра кишкова інфекція, викликана вірусом ГА, джерелом збудника якої є хвора людина. Інкубаційний період складає від двох до шести тижнів, у середньому - 28 днів. Найбільшу епідемічну небезпеку становлять хворі з субклінічною і безжовтяничною формами хвороби. Вірус ГА можна виявити у фекаліях хворого наприкінці періоду інкубації і в наступні 10-12 днів. Зараження відбувається за допомогою фекально-орального механізму передачі інфекції, який реалізується водним, харчовим і контактно-побутовим шляхами. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молодь до 30 років. До груп підвищеного ризику відносять різні організовані колективи (будинки-інтернати, школи, університети, військові частини тощо).

Симптоми ГА можуть включати підвищену температуру, нездужання, нудоту, слабкість, потемніння сечі й жовтяницю (пожовтіння шкіри й очних білків). Проте в інфікованих дітей віком до шести років зазвичай не спостерігається якихось помітних симптомів (безжовтянична форма хвороби) і лише у 10% розвивається жовтяниця. Ознаки й симптоми хвороби в дорослих людей спостерігаються частіше, ніж у дітей. У старших дітей і дорослих інфекція переважно призводить до появи більш важких симптомів, а жовтяниця розвивається у понад 70% випадків захворювання. Більшість людей одужує через кілька тижнів, а іноді місяців без ускладнень. Тому професор, доктор медичних наук, експертка ВООЗ із реагування на біологічні загрози Наталя Виноград застерігає, що на Вінниччині наявна кількість госпіталізованих з ГА – лише вершина великого блоку проблеми. Бо ж більшість випадків, особливо серед дітей, мають асимптомну форму захворювання (https://uworld.news/news/spalakh-hepatytu-a-na-vinnychchyni-1006220.html). Спеціаліст зазначає, що насамперед це захворювання має тенденцію до епідемічного поширення. Крім того, в нас війна, серйозні міграційні процеси, переущільнення населення й неспроможність на сьогодні дотримати елементарних санітарно-гігієнічних норм для багатьох громадян.

Найбільш ефективними засобами боротьби з ГА є покращення санітарних умов, організація в населених пунктах належної утилізації стічних вод, підвищення безпеки харчових продуктів і питної води, розширення охоплення вакцинацією. Іншими попереджувальними заходами є дотримання правил особистої гігієни, таких як регулярне миття рук перед їжею й після відвідування туалету й правильно термічно оброблена їжа.

Вакцинація дітей і дорослих від ГА є важливим методом профілактики захворювання. Щеплення проти гепатиту А в Україні є рекомендовані. Перед поїздкою до регіонів з підвищеним ризиком інфікування, щонайменше ніж за 2 тижні до виїзду, варто звернутись до сімейного лікаря, придбати вакцину в аптеці й провести профілактичне щеплення проти гепатиту А.

Під час появи перших симптомів вірусного гепатиту А (підвищення температури тіла, нездужання, втрата апетиту, діарея, нудота, відчуття дискомфорту в абдомінальній ділянці, потемніння сечі й жовтяниця) необхідно обов'язково звертатись до сімейного лікаря, дотримуватись правил особистої гігієни, таких як регулярне миття рук перед їжею й після відвідування туалету й правильне приготування їжі з належною термічною обробкою.

 

Старша викладачка кафедри громадського здоров'я
та фізичного виховання, кандидатка медичних наук
Інна Хоронжевська