Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Доцент Острозької академії Олексій Костюченко презентував е-посібники для журналістів

20.11.2023

У Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» 16 листопада, до Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку, відбулася презентація двох електронних навчальних посібників «Основи телевізійної журналістики» та «Психологічні основи соціальної перцепції майбутніх фахівців масових комунікацій» кандидата психологічних наук, доцента кафедри журналістики та PR-менеджменту Олексія Костюченка. Уперше книги побачили світ 2016 року. Тепер автор вирішив доповнити їх і видати електронні версії.

Модерувала захід директорка Наукової бібліотеки НаУОА Галина Цеп’юк. Презентація розпочалася з показу відеороликів, які занурили авдиторію в закулісся телебачення. У відео демонструвалося те, що для звичайного глядача залишається за кадром – телевізійна «кухня» підготовки випуску проєкту «Суспільне. Спротив». Саме така висока організованість за лаштунками дає конструктивний результат того, що ми бачимо на екрані.

«У посібнику «Основи телевізійної журналістики» я намагався продемонструвати високі стандарти, яких має дотримуватися сучасний журналіст. Зараз ми спостерігаємо стрімку діджиталізацію телебачення, утім традиції та норми, які напрацьовані десятиріччями і представлені в цій книзі, не втрачають своєї актуальності досі»,

розповів Олексій Костюченко.

Посібник передбачає поєднання теорії і практики, котрі будуть корисні у повсякденній роботі телевізійного журналіста. Книга написана, орієнтуючись на стандарти «ВВС» та на українських дослідників у галузі журналістики. Безумовно, вагомим чинником є власне досвід самого автора. Олексій Костюченко понад п’ятнадцять років працював в інформаційно-рекламному відділі Острозької академії – є автором та співавтором низки відеосюжетів та документальних фільмів про Острозьку академію. Також науковець вже понад десять років викладає для студентів дисципліну «Телевізійна журналістика», співпрацює з Суспільним мовленням, організовуючи виїзні заняття студентів в Рівненську філію Суспільного. Крім того, працював позаштатним кореспондентом всеукраїнської газети «День», очолював гурток телевізійної журналістики, є керівником наукового гуртка секції «Журналістика» обласного комунального позашкільного навчального закладу «Рівненська Мала академія наук учнівської молоді» Рівненської обласної ради. Автор понад 30 наукових публікацій (зокрема в наукометричних виданнях) у галузі психології масових комунікацій, телевізійної журналістики, реклами та PR-технологій.

Електронна книга «Психологічні основи соціальної перцепції майбутніх фахівців масових комунікацій» буде також корисною не лише для студентів, а й для журналістів-практиків. Адже в посібнику наявна авторська психотренінгова програма, котру можна використовувати для формування і розвитку соціальної перцепції як важливої процесуальної характеристики фахівців галузі масових комунікацій. Для працівників мас-медіа це надважливо, оскільки їхня робота здійснюється у системі «людина-людина». Ця книга дає можливість дізнатися, як правильно зрозуміти себе, співрозмовника, певну групу чи колектив.

Навчальні посібники Олексія Костюченка рекомендовані до друку вченою радою Національного університету «Острозька академія» (протокол №14 від 24 травня 2023 року). Сьогодні це прирівнюється до грифу Міністерства освіти і науки України (у зв’язку із розширенням автономії українських ЗВО).