Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася Всеукраїнська наукова конференція “Воля народам, воля людині!”

21.11.2023

21 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Воля народам, воля людині!»

Організатори події - Національний університет «Острозька академія», Рівненська районна рада, Рівненська військова обласна адміністрація та Острозька міська рада.

Захід присвячений 80-річчю Першої конференції поневолених народів Східної Європи та Азії, яку підпільно провели на теренах Острожчини. Численні гості міста і його мешканці згадували історичну подію, проводили паралелі між минулим і сьогоденням, говорили про теперішню війну тощо.

Захід розпочався з патріотичних пісень, які виконували пластуни і пластунки з Острога, Рівного, Шумська й Вишнівця разом із відомим художником, композитором, співаком, лідером гурту «От вінта» Юрієм Журавлем.

Урочисту частину Всеукраїнської наукової конференції «Воля народам, воля людині!» розпочав і модерував голова Рівненської районної ради Василь Тимощук. Він зазначив, що 80 років тому в Ілляшівці в минулому Острозькому районі розпочалася Перша конференція поневолених народів Сходу Європи та Азії. Вона зібрала 39 представників від 13 народів, поневолених радянською імперією.

«До завершення Другої світової війни було ще довго. До перемоги над нацистською Німеччиною – теж. Але вже тоді очільники ОУН та УПА розуміли, що попереду нелегка боротьба. Попереду – дуже складний, довготривалий бій із не менш загрозливою радянською імперією. Й історія показує, що саме так і сталося. Цій події й присвячена сьогоднішня конференція. Про цю подію й наслідки, які вона мала в майбутньому, ми й будемо говорити»,

зазначає Василь Тимощук.

У стінах Острозької академії на заході зібралося чимало людей, серед яких ректор НаУОА Ігор Пасічник, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, голова Острозької ОТГ Юрій Ягодка, представники Львівської обласної ради, депутати Рівненської обласної ради, Рівненської обласної військової адміністрації, Рівненської районної ради, Острозької міської ради, вчителі історії та заступники директорів із виховної роботи шкіл Рівненської області, музейники, письменники, студенти, викладачі НаУОА й інші шановні гості.

Із словами привітання до учасників заходу звернувся ректор НаУОА, доктор психологічних наук, професор, Герой України Ігор Пасічник:

«Сьогодні ми відзначаємо не лише 80-річчя, як дату. Я думаю, що ми закриваємо одну з білих плям в історії Української повстанської армії (УПА). Загалом ми розвінчуємо ті міфи, які нав’язала нам російська й радянська історіоргафія. Навіть деякі теперішні історики намагаються нам подати УПА, як організацію шовіністичну. І прикро, що ідея проведення такої конференції, ідея зібрати фахівців, які обговорювали б важливі питання, належить не українським історикам і не багатьом інститутам історії, які розміщені в нашій столиці. Ця ідея народилася в Рівненській районній раді, за що ми їй надзвичайно вдячні». 

На заході також були присутні Командир полку імені Кастуся Калиновського Денис Прохоров і його заступник Вадим Кабанчук, які говорили про спільну боротьбу українського та білоруського народів проти ворога – російської імперії, висловлювали сподівання, що після перемоги Україна підтримає Білорусь у її боротьбі за свободу й незалежність. 

«Виборюючи волю України, ми боремось за Білорусь… Вірю, що й Білорусь буде вільною європейською країною»,

наголосив Вадим Кабанчук.

На захід завітав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров. Він із впевненістю сказав, що нація відстоїть свою свободу й незалежність, а також висловив про важливість конференції, яка відбулася 80 років тому.

«Я впевнений, що Україна й українці не лише відстоять незалежність і територіальну цілісність Української держави, але й доведемо до кінця те завдання, яке було оголошене 80 років тому. Бо інакше повторюватиметься знову і знову й загроза, яка зараз нависає і над Україною, і над всім вільним світом. Для мене велика честь бути тут, у стінах НаУОА»,

зауважив Рефат Чубаров.

Під час заходу Ігор Пасічник, Рефат Чубаров, Юрій Ягодка, Василь Тимощук, Юрій Козачек та Ігор Бондарчук спільно взяли участь у погашенні марки й конверта, які були створені на честь 80-річчя Першої конференції поневолених народів.

Василь Тимощук розповів про рішення організаторів конференції випустити святкову марку з цієї нагоди. Тираж цих марок невеликий, а також було вирішено провести аукціон, участь у якому візьме один із благодійних фондів Рівненщини. Усі зібрані кошти від реалізації конвертів і марок будуть спрямовані на підтримку Збройних сил України.

Другу частину заходу модерував доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук. Під час неї відбулися панельні дискусії. Свої доповіді представили: професор кафедри історії імені проф. М. П. Ковальського НаУОА Володимир Трофимович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історичного краєзнавства Львівського національного університету імені Івана Франка Микола Посівнич, кандидат історичних наук, докторант Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Андрій Жив’юк, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, виконавчий директор Антиімперського блоку народів, директор Української інформаційної служби Олег Вітвіцький.

Згодом відбувалися секційні виступи, які модерував кандидат історичних наук, доцент, докторант НаУОА Володимир Марчук.

Зі своїми роботами виступили: директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, кандидатка історичних наук, доцентка, завідувачка кафедри історії, теорії держави і права та філософії Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем'янчука Наталія Лопацька, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії, теорії держави і права та філософії попередньо згаданого вишу Володимир Старжець, старший науковий співробітник Рівненського обласного краєзнавчого музею Дмитро Петрик

Дистанційно взяли участь: доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства НАН України Олег Однороженко і заслужений художник України, доцент кафедри графіки видавничо-поліграфічного інституту Національного Технічного університету України «КПІ» Олекса Руденко, аспірант Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича Національної академії наук України Назар Косенко, інязор ерзянського народу, співзасновник громадського руху «Вільний Ідель-Урал» Сиресь Боляєнь

Під час заходу учасники мали змогу поставити запитання спікерам й отримати на них вичерпні відповіді, висловити свої думки і прокоментувати основні тези, висловлені доповідачами.