Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулося відкриття виставкового проєкту «Доба князів Острозьких / жінки княжої родини»

29.11.2023

28 листопада в Арт-кластері Національного університету «Острозька академія» відбулося відкриття виставкового проєкту «Доба князів Острозьких/ жінки княжої родини».

Зі вступним словом звернувся керівник Арт-кластеру Національного університету «Острозька академія» Микола Бендюк:

«Сьогодні ми відзначаємо день народження Гальшки Острозької. Поговоримо і про неї, і про інших жінок цього аристократичного роду. На жаль, далеко не в кожному випадку відомо, як вони виглядали. У нашому розпорядженні є тільки деякі портрети княгинь і князівен, аналізувати які буває непросто. Багато з цих полотен є копіями давніших робіт, виготовлених у XVII-ХIХ століттях».

Микола Бендюк виголосив екскурс-лекцію про жінок роду Острозьких, основний акцент якої був спрямований на одяг аристократок.

Також під час заходу керівник Центру вивчення спадщини князів Острозьких Ігор Тесленко прочитав лекцію «Скільки дітей було в княжни Анни-Алоїзи, останньої з Острозьких?». 

«Ми все ще дуже мало знаємо про рід «князів на Острозі». Попри добре прописані біографії кількох найвідоміших його представників, у родоводі клану десятки інших постатей, про яких майже нічого не відомо. Це стосується і князів, і князівен, які після виходу заміж змінювали прізвище й потрапляли в сімейне коло своїх чоловіків»,

зазначив Ігор Тесленко.

Під час цієї лекції слухачі дізналися про те, що хоча в останньої з Острозьких не було власних нащадків, вона мала чимало хрещених синів і доньок, тісні родинні контакти з пасербицею та її чоловіком, яких також називала своїми дітьми. 

Враженнями від заходу поділився студент 1-го курсу ОПП «Реклама та PR» Антон Зозуля:

«Цей захід особливий тим, що дає можливість поглянути на важливих постатей в нашій історії під кутом тогочасної моди. Сьогодні в академічному Арт-кластері ми з'ясували, як одягалися жінки з роду Острозьких, звідки до України потрапляли модні тенденції, за яких обставин на наших землях з'явилась перша вишита сорочка. Це важливо, адже ми повинні цінувати нашу культурну спадщину й поширювати її серед людей».