Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація книги «#МояУПА» Любові Загоровської

10.11.2023

10 листопада в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація книги «Моя УПА» Любові Загоровської, української письменниці й журналістки. 

З вітальним словом до учасників заходу звернувся проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук:

«Я переконаний, що сьогоднішня зустріч буде цікавою. Адже «#Моя УПА» - чудова книга, побудована на основі інтерв'ю, які Любов Загоровська проводила ще із живими вояками УПА й людьми, які були свідками тих подій. Ми плекаємо традиції української армії, а УПА безпосередньо формувала ці традиції у XX столітті, продовжуючи традиції давніших часів. Сьогодні це надзвичайно актуальна тема. На мою думку, нам теж потрібно збирати свідчення цієї війни, протистояння агресору, який сьогодні так мучить Україну». 

«Моя УПА» - книга, де зібрано 39 історій тих, хто боровся за вільну Україну в лавах УПА. Ці розповіді становлять не лише частину минулого, але й перегукуються з подіями сучасності, які нагадують нам про важливість боротьби за свободу. Безліч історій, що втратили свої імена, тепер отримують голос через цю книгу, нагадуючи нам про дух відданості й віри у справедливість.

«Історія не нудна. Вона не тільки в підручниках, вона навколо нас. Тому варто сприймати людей, предмети й події як живі елементи певної історії. Головне, - бачити історію кожної речі й розуміти, що кілька років тому ці речі були першонеобхідними для наших дідусів і бабусь. Саме долі цих людей, яким зараз понад 80 років, творили цю історію тоді. Так само, як наші долі сучасників творять історію зараз. Уже через 80 років про нас будуть говорити як про свідків подій, які ми переживаємо зараз»,

зазначила авторка книги.

Ця книга – своєрідна сповідь, яку важливо прочитати, щоб усвідомити значущий етап історії України через призму життєвого досвіду людей.

Кожну історію в ній супроводжує QR-код, що веде до аудіозапису монологу, дозволяючи власноруч відчути силу людського досвіду. 

«Презентація книги «Моя УПА» - це цікавий і корисний захід, адже ця праця Любові Загоровської саме про життя звичайних людей, з яких складалась Українська повстанська армія. Це важливо для розуміння життя українців того часу й порівняння із сьогоденням. Приємно те, що пані Любові можна було ставити будь-які запитання за темою й вона з радістю на них відповідала. А, зважаючи на зацікавлення молоді, запитань справді було багато. Також радісною новиною стала можливість придбання фізичного видання книги, що я і зробив. І навіть повітряна тривога не змогла завадити нам – безпечні укриття стали в нагоді тому, що молодь хотіла дізнатися про наше українське минуле більше»,

ділиться враженнями студент 1-го курсу спеціальності «Журналістика» Антон Зозуля.

Під час презентації відбулася дискусія, де всі охочі могли поставити запитання авторці й отримати на них відповіді. Також учасники заходу мали змогу придбати книгу з особистим підписом Любові Загоровської.