Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Архів новин

В Острозькій академії вручили сертифікати слухачам підготовчих курсів до вступу до НаУОА
Упродовж жовтня-грудня 2023 року цілеспрямовані й креативні одинадцятикласники закладів загальної середньої освіти Рівненської, Київської, Житомирської, Хмельницької, Запорізької, Черкаської, Чернігівської областей проходили підготовчі курси до вступу до Національного університету «Острозька академія». 18 слухачів успішно пройшли програми курсів у повному обсязі, за що отримали під ялинку сертифікати й сувеніри від Острозької академії.
29.12.2023

Вітаємо Христину Семерин із захистом дисертації!
Професорсько-викладацький колектив Національного університету «Острозька академія» щиро вітає аспірантку Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Семерин Христину Дмитрівну з успішним захистом дисертації на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 035 Філологія. Захист відбувся 28 грудня 2023 року на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ID 3258 Національного університету «Острозька академія». Тема дисертації – «Єврейський світ в українській малій прозі кінця ХІХ – перших десятиріч ХХ ст.: міфопоетика, імагологія, естетика».
28.12.2023

Викладачі і студенти Острозької академії організували театральну постановку «Різдвяний вечір» у Словаччині
Викладачі і студенти Національного університету «Острозька академія» організували театральну постановку «Різдвяний вечір» у Жиліні (Словаччина). Режисеркою театру стала докторка психологічних наук, професорка, професорка кафедри психології НаУОА, викладачка Жилінського університету Галина Гандзілевська.
27.12.2023

Вітаємо Володимира Демидюка із успішним захистом дисертації!
26 грудня на базі разової спеціалізованої вченої ради ID 3264 Національного університету «Острозька академія» відбувся успішний захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 05 – Соціальні та поведінкові науки, спеціальності 053 – Психологія Демидюка Володимира Максимовича на тему: «Психологічні чинники запобігання та подолання емоційного вигорання військовослужбовців в умовах довготривалих збройних конфліктів».
26.12.2023

Щиросердечно вітаємо вас із прийдешніми святами Різдва Христового й Нового 2024-го року!Video
Нехай ці світлі дні принесуть у ваш дім тепло й затишок, а Різдвяна зірка надії освітлює наші шляхи в новому році...
24.12.2023

Вітаємо Марину Якимчук із захистом дисертації!
Професорсько-викладацький колектив Національного університету «Острозька академія» щиро аспірантку Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Якимчук Марину Михайлівну з успішним захистом дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. Захист відбувся 22 грудня 2023 року на засіданні разової спеціалізованої вченої ради Волинського національного університету імені Лесі Українки.
22.12.2023

В Острозькій академії відбудеться олімпіада «Юні знавці Біблії»
На базі науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Національного університету «Острозька академія» упродовж 22, 23, 24 березня та 21 квітня 2024 року проведуть XVІ Всеукраїнську олімпіаду «Юні знавці Біблії-2024» в онлайн-форматі. Тема – «Лідерство у світлі Біблії». «Він і поставив одних апостолами, інших пророками, ще інших благовісниками, а тих – пастирями та вчителями, щоби приготувати святих для справи служіння, для збудування Христового тіла» (Послання до ефесян 4:11-12). «Найбільший з вас нехай буде вам слугою» (Матвія 23:11)
22.12.2023

В Острозькій академії відбудеться XIX Всеукраїнський онлайн-фестиваль Різдвяних піснеспівів
У Національному університеті «Острозька академія» з 25 грудня до 7 січня проходитиме XIX Всеукраїнський онлайн-фестиваль Різдвяних піснеспівів із міжнародною участю. Основною метою є пошанування головної події планетарного значення – Різдва Христового, збереження і розвитку Різдвяних традицій краю й України.
22.12.2023

Збори трудового колективу в Острозькій академії
21 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбулися Збори (конференція) трудового колективу вишу. Традиційно наприкінці календарного року ректорат Острозької академії звітує перед своїм колективом про виконану роботу.
21.12.2023

Вітаємо Віталія Ковальчука із захистом дисертації!
Професорсько-викладацький колектив Національного університету «Острозька академія» щиро вітає старшого викладача кафедри економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій економічного факультету Ковальчука Віталія Миколайовича з успішним захистом дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 073 Менеджмент. Захист відбувся 21 грудня 2023 року на засіданні разової спеціалізованій вченої ради ДФ 64.089.7 Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова.
21.12.2023

Студенти економічного факультету відвідали агропідприємство ТОВ «Полісся-гарант»
У межах співпраці студенти економічного факультету Національного університету «Острозька академія» відвідали ТОВ «Полісся-гарант», яке є потужним агропідприємством Рівненського регіону. 
20.12.2023

КЗВО «Рівненська медична академія» відвідали Острозьку академію
15 грудня в межах розширення співпраці між закладами вищої освіти I-IV рівня акредитації науково-педагогічні працівники КЗВО «Рівненська медична академія» відвідали Національний університет «Острозька академія».
20.12.2023

Марія Матвійчук - учасниця зимової школи: Медіація та переговори
З 16 по 19 грудня 2023 року за сприяння давнього партнера Національного університету «Острозька академія» Університету ім. Адама Міцкевича у Познані відбулася Зимова школа: Медіація та переговори у м. Закопане (Польща) в рамках міжнародного проєкту «UNIWERSYTET JUTRA II-POWR.03.05.00-00-Z303/18.
19.12.2023

В Острозькій академії відбувся тренінг про інтерактивні методики викладання громадянської освіти
19 грудня на базі Національного університету «Острозька академія» для викладачів і викладачок відбувся тренінг «Інтерактивні методики викладання громадянської освіти». Захід проводився за сприяння Острозької академії й за підтримки Хабу громадянської освіти IFES та IFES Ukraine.
19.12.2023

Про цифрові інструменти навчання розповіла Ганна Шліхта
18 грудня в Національному університеті «Острозька академія» в межах навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося друге заняття викладачів за програмою навчального модуля «Цифрова грамотність: сучасні технології та інструменти онлайн-навчання».
18.12.2023

В Острозькій академії говорили про жінок у дипломатіїVideo
15 грудня 2023 року на базі Національного університету «Острозька академія» (НаУОА) вже вдруге поспіль відбувся черговий захід у межах реалізації проєкту Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин «Жіноче обличчя дипломатії» (куратор – професор Ірина Матяш).
15.12.2023

Студентів спеціальності «Фінанси банківська справа та страхування» НаУОА відзначили грамотою за участь в акції «Смілива гривня»
Студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Національного університету «Острозька академія» відзначили грамотою за активну участь у всеукраїнській благодійній акції «Смілива гривня», підтримку Збройних сил України, високу громадянську позицію, патріотизм і вагомий внесок у наближення нашої перемоги.
15.12.2023

Острозька академія посіла 3 місце серед українських ЗВО світового рейтингу університетів UI GreenMetric 2023
UI GreenMetric World University Rankings опублікував рейтинг, що з 2010 року оцінює університети в усьому світі за шістьма показниками: середовище та інфраструктура, енергетика та зміна клімату, управління відходами, водні ресурси, транспорт, екологічна освіта та наукові дослідження. Основна увага світового рейтингу університетів UI GreenMetric спрямована на ефективну реалізацію цілей сталого розвитку й підвищення поінформованості університетів про цей процес. У цьогорічному рейтингу взяли участь 1185 університетів з 84 країн світу, зокрема 19 українських ЗВО. З приємністю повідомляємо, що за результатами світового рейтингу університетів UI GreenMetric 2023, Національний університет «Острозька академія» посів третє місце з 19 українських ЗВО, що представлені у цьогорічному рейтингу, і загалом 363 місце у світі.
15.12.2023

В Острозькій академії відбувся святковий вечір-концерт із нагоди прийдешнього Різдва Христового
14 грудня у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» відбувся святковий вечір-концерт із нагоди прийдешнього Різдва Христового. Організував захід студентський академічний хор НаУОА.
14.12.2023

В Острозькій академії відбулась конференція TEDх «Війна: вплив на різні сектори та загалом на Україну»
На світовому рівні є одна масштабна подія, яка щорічно збирає всіх рушіїв прогресу, лідерів думок і головних генераторів ідей, які творять тендеції, що згодом наздоганяє планета. Її назва – TEDx конференція. 14 грудня студенти 2-го курсу ОП «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» у межах навчальної дисципліни «Риторика» організували конференцію TEDх на тему «Війна: вплив на різні сектори та загалом на Україну». 
14.12.2023

Вітаємо переможців літературного конкурсу «Витоки»!
У Національному університеті «Острозька академія» 14 грудня відбулося оголошення підсумків літературного конкурсу «Витоки».
14.12.2023

Острозька академія вчергове передала гуманітарну допомогу у шпиталі Запоріжжя
У межах співпраці оперативне командування «Захід» і Національний університет «Острозька академія» продовжують реалізовувати проєкт підтримки поранених воїнів, які проходять курс лікування у шпиталях Запоріжжя. Зокрема 12 грудня Острозька академія організувала й передала гуманітарну допомогу, а саме медицину, солодощі, фрукти, засоби гігієни, теплий одяг, термобілизну, консервацію тощо.
14.12.2023

В Острозькій академії відбулася зустріч із Головою Представництва НАТО в Україні Карен МакТірVideo
13 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч студентів і професорсько-викладацького складу із Карен МакТір – Головою Представництва НАТО в Україні.
13.12.2023

В Острозькій академії відбулася зустріч із помічницею Голови представництва НАТО в Україні
13 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч студентів спеціальності ОПП «Міжнародні відносини» та «Національна безпека» із випускницею НаУОА, помічницею Голови представництва НАТО в Україні Аліною Горбатюк.
13.12.2023

Магістри ННІП ім. І. Малиновського склали ЄДКІ
30 листопада студенти магістратури Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Національного університету «Острозька академія» склали єдиний державний кваліфікаційний іспит.
13.12.2023

Книга не втратить своєї актуальності
Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА Ігор Гущук та директорка Наукової бібліотеки Галина Цеп’юк 12 грудня взяли участь у роботі круглого столу Рівненської наукової медичної бібліотеки на тему «Підвищення ефективності функціонування сучасної бібліотеки в умовах воєнного стану».
12.12.2023

Студентка Острозької академії посіла перше місце на обласному етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т. Г. Шевченка
Колектив Національного університету «Острозька академія» щиро вітає студентку 4-го курсу ОПП «Українська мова та література» Аліну Данилюк з отриманням першого місця в обласному етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді ім. Т. Г. Шевченка. Наставниця студентки – Світлана Кочерга, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури.
12.12.2023

Про цифрову грамотність розповіла Ганна Шліхта
11 грудня в Національному університеті «Острозька академія» в межах навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося перше заняття викладачів за програмою навчального модуля «Цифрова грамотність: сучасні технології та інструменти онлайн-навчання».
11.12.2023

Міжнародна конференція «Глобальні та регіональні виклики»
8 грудня 2023 року відбулася VI Міжнародна конференція «Глобальні та регіональні виклики», яка була організована Люблінським католицьким університетом імені Івана Павла ІІ (Польща), Національним університетом «Острозька академія» (Україна) та Інститутом Центральної Європи (Польща). Свої доповіді, під час конференції, виголосили дослідники з Польщі, Литви, України, Нігерії, Туреччини, Італії, Мексики, Кенії та Ботсвани.
08.12.2023

Викладачі кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Здоровʼя нації – пріоритет діяльності первинної медичної допомоги»Video
7-8 грудня відбулась науково-практична конференція з міжнародною участю СіМед 2023 №17 «Здоровʼя нації – пріоритет діяльності первинної медичної допомоги», присвячена пам’яті професора, президента Української асоціації сімейної медицини (УАСМ) Лариси Федорівни Матюхи. Викладачі кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА доктор медичних наук Ігор Гущук та кандидатка медичних наук Інна Хоронжевська активно взяли участь у цьому заході, де виступили з доповіддю «Пандемії, з якими ви стикаєтесь щодня (фактори ризику): ВІЛ/СНІД, гепатити, метаболічний синдром та ін.».
08.12.2023

Острозька академія — серед переможців обласного конкурсу на кращий гуртожиток
Гуртожиток № 1 «Академічний дім» Національного університету «Острозька академія» посів ІІ місце у ІІ етапі обласного огляду-конкурсу на кращий студентський гуртожиток, у якому створено найкращі житлово-побутові умови для проживання студентів у категорії «Гуртожиток університету».
08.12.2023

Острозька академія продовжує свою волонтерську діяльність
Національний університет «Острозька академія» активно продовжує свою волонтерську діяльність. Об’єднавши спільні зусилля, академічна спільнота НаУОА придбала квадрокоптер DJI Mavic 3 PRO для виконання бойових завдань підрозділу, що знаходиться на Запорізькому напрямку. Продовжуємо наближати перемогу разом!
08.12.2023

Про дві редакції Українського правопису розповів Сергій Омельчук
7 грудня в межах проєкту «Відкритий університет Острозької академії» відбулася лекція «Дві редакції Українського правопису: дискусії і виклики мовної практики» Сергія Омельчука, доктора педагогічних наук, професора, першого проректора Херсонського державного університету.
08.12.2023

В Острозькій академії відбулося відкриття виставки Василя Красьохи
7 грудня на базі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія» відбулося відкриття виставки «Обличчя війни» авторства Василя Красьохи – заслуженого художника України.
08.12.2023

В Острозькій академії відбувся марафон фанфіків «Читаємо-переписуємо!»
У межах Національного тижня читання 7 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся марафон фанфіків «Читаємо-переписуємо!»
07.12.2023

В Острозькій академії відбулася презентація книги Віктора Ковальчука
У межах тижня національного читання 7 грудня в Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» відбулася презентація книги «Колядки та щедрівки рівненського Полісся» заслуженого працівника культури України, фольклориста Віктора  Ковальчука.
07.12.2023

В Острозькій академії відбулася презентація книги Наталії Демедюк
У межах національного тижня читання 8 грудня в Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» відбулася презентація книги «Реставрована мить» поетеси, журналістки, художниці Наталії Демедюк.
07.12.2023

В Острозькій академії відбулася публічна лекція від Центру спільних дій
5 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася лекція на тему «Сильний, але не всесильний президент: як працює система стримувань і противаг у США». Спікерка Оксана Заболотна – керівниця напрямку національної аналітики Центру спільних дій.
07.12.2023

Студентка Острозької академії посіла 2 місце в обласному етапі Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика
Колектив Національного університету «Острозька академія» щиро вітає студентку 4-го курсу спеціальності «Літературна творчість» Владиславу Жидкову з отриманням другого місця в обласному етапі Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Наставник студентки – Віталій Максимчук, завідувач кафедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук, доцент.
06.12.2023

В Острозькій академії відбулася зустріч із Тетяною Чіхрай
У межах навчальної дисципліни «Вступ до літературознавства» студенти 1-го курсу ОП «Українська мова та література» 5 грудня зустрілися з Тетяною Чіхрай – випускницею спеціальності «Літературна творчість» НаУОА, менеджеркою з маркетингу ТМ «Добрик», координаторкою культурних подій «Книгарні Є» у Рівному. Модерувала захід Олександра Вісич, заступниця завідувача кафедри української мови і літератури, докторка філологічних наук, професорка.
06.12.2023

Про Голодомор у вимірі міста й села розповіла Жанна Янковська
5 грудня в межах проєкту Відкритого університету Острозької академії відбулася лекція на тему «Голодомор: вимір міста і села (за творами Ольги Мак «Каміння під косою» та Любові Бурак «Жорна»)». Спікерка Жанна Янковська – докторка філологічних наук, професорка кафедри філософії та культурного менеджменту НаУОА. Модерував захід Максим Карповець, директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент.
05.12.2023

В Острозькій академії відзначили День святого МиколаяVideo
Серце наповнюється теплом, коли приходить час відзначати різдвяно-новорічні свята, які приносять у наше життя радість і святковий настрій. 5 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся день Святого Миколая для дітей працівників і співробітників НаУОА.
05.12.2023

Острозька академія реалізовуватиме проєкт підтримки шпиталів
Із початку повномасштабного російського вторгнення Острозька академія надає допомогу українським військовим. Упродовж цього непростого періоду професорсько-викладацький склад і працівники університету здійснюють грошові пожертви на армію, закуповують необхідну техніку й одяг, відправляють продукти харчування й ліки. Студенти організовують благодійні заходи й також долучаються до зборів коштів на ЗСУ. Зокрема в межах співпраці оперативне командування «Захід» і Національний університет «Острозька академія» продовжують реалізацію проєкту підтримки поранених воїнів, які проходять курс лікування у шпиталі Запоріжжя.
05.12.2023

Вічна слава герою Миколі Мялковському!
Вічна слава герою Миколі Мялковському!
05.12.2023

В Острозькій академії відбулася лекція «Персональні дані та інформаційна гігієна особистості»
4 грудня в Національному університеті «Острозька академія» в межах навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося завершальне заняття викладачів за програмою навчального модуля «Медіаграмотність та інформаційна культура». 
04.12.2023

В Острозькій академії обговорили роль студентського самоврядування в освітньому процесі
Наприкінці І семестру 2023-2024 н. р. на факультетах/інститутах НаУОА відбулися вибори до студентських рад. З новообраними представниками студентського самоврядування від факультетів, інститутів Острозької академії 4 грудня поспілкувалася заступниця ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти Катерина Якуніна. 
04.12.2023

Українські і словацькі лектори завершили викладання курсу «Резилієнс в освіті: українсько-словацько-польсько-чеський досвід»
У межах грантового проєкту Вишеградського фонду «Резилієнтний підхід у підготовці майбутніх вчителів в Україні та країнах Вишеградської четвірки» в Національному університеті «Острозька академія» українські і словацькі лектори завершили викладання навчального курсу «Резилієнс в освіті: українсько-словацько-польсько-чеський досвід».
04.12.2023

В НаУ"ОА" оголошено конкурс на отримання гранту імені Іллі Орлова
З метою вшанування пам’яті студдекана економічного факультету (2022-2023н.р.) оголошується грант на покриття вартості семестрового навчання для студентів економічного факультету
01.12.2023

Про ефективну презентацію як засіб інформаційної культури розповіла Ганна Охріменко
27 листопада в Національному університеті «Острозька академія» в межах навчально-методичного центру «Школа освітніх інновацій» відбулося заняття викладачів за програмою навчального модуля «Медіаграмотність та інформаційна культура». Спікерка онлайн-зустрічі: Ганна Охріменко, кандидатка історичних наук, завідувачка кафедри інформаційно-документних комунікацій. Модерувала захід кандидатка філологічних наук, доцентка, керівниця Школи освітніх інновацій Юлія Маслова.
01.12.2023