Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Архів новин

До Острозької академії завітала делегація Воєнно-дипломатичної академії імені Євгенія Березняка
29-30 червня до Національного університету «Острозька академія» завітали представники Воєнно-дипломатичної академії імені Євгенія Березняка.
30.06.2023

Віват бакалаврам Інституту соціально-гуманітарного менеджменту!
30 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася «Конвокація-2023». Сьогодні дипломи бакалаврів отримали випускники Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту.
30.06.2023

В Острозькій академії відбулася конвокація бакалаврів факультету романо-германських мов
28 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася конвокація- бакалаврів факультету романо-германських мов.
28.06.2023

28 червня – День Конституції України
Щороку 28 червня в Україні відзначають національне свято – День Конституції. 27 років тому Верховна Рада України ухвалила Основний Закон нашої країни як фундамент розбудови незалежної демократичної європейської держави, дотримання прав і свобод людини, відповідних умов для самореалізації українських громадян.
28.06.2023

В Острозькій академія відбувся онлайн-вебінар «Вступ на бакалаврат – 2023»
27 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся онлайн-вебінар «Вступ на бакалаврат – 2023». Спікерки – Юлія Харчук, помічниця ректора з освітнього менеджменту, відповідальна секретарка Приймальної комісії, а також Софія Лозюк, керівниця Консультаційного центру для абітурієнтів. На захід зареєструвалося понад 50 учасників із Рівненської, Хмельницької, Волинської, Львівської, Житомирської, Тернопільської, Вінницької, Дніпропетровської, Черкаської, Київської, Харківської, Херсонської, Донецької, Полтавської, Миколаївської та Чернігівської областей.
27.06.2023

В Острозькій академії оголосили результати фотоконкурсу «Миті в ОА»
27 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулося оголошення результатів фотоконкурсу «Миті в ОА».
27.06.2023

Молодіжний проєкт «Diplomatic greetings»
23 червня делегація студентів Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського й Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки відвідали з навчальним візитом Державне підприємство «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв». Зустріч проходила в рамках молодіжного проєкту «Diplomatic greetings», що відбувся у GDIP Media Center у Києві.
26.06.2023

До Острозької академії завітали педагоги Спеціалізованої школи № 307 міста Києва
23 червня Національний університет «Острозька академія» відвідали педагоги Спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 307 з поглибленим вивченням природничих наук Деснянського району міста Києва.
26.06.2023

Віват бакалаврам Острозької академії!
24 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася «Конвокація-2023». Сьогодні дипломи бакалаврів отримали випускники економічного факультету, Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки, а також Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського.
24.06.2023

В Острозькій академії відбулася міжнародна конференція «Проблеми культурної ідентичності в ситуації сучасного діалогу культур»
У рамках виконання проєкту Жана Моне «Громадянське суспільство у процесі вирішення конфліктів: досвід ЄС для України» упродовж 22-23 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася XVІ Міжнародна наукова конференція «Проблеми культурної ідентичності в ситуації сучасного діалогу культур». Захід проходив у змішаному форматі: онлайн і офлайн.
23.06.2023

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні
Щорічно 22 червня відзначається День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні з метою «всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу», які загинули під час Другої світової війни.
22.06.2023

Про вільні мистецтва й Острозьку академію XVI-XVII століття розповів Богдан Новак
20 червня в межах проєкту Відкритого університету Острозької академії відбулася лекція на тему «Вільні мистецтва й Острозька академія XVI-XVII століття». Спікер Богдан Новак – співробітник Музею історії НаУОА.
21.06.2023

Про основні принципи Європейської безпеки говорили в Острозькій академії
У рамках виконання проєкту Жана Моне «Саморегульоване вивчення гібридних загроз і європейської безпеки» 20 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся воркшоп «Основні принципи Європейської безпеки».
21.06.2023

Студенти Острозької академії взяли участь у сертифікатній програмі «Гібридні конфлікти як загроза системам безпеки»
Із 1 травня до 19 червня студенти Острозької академії взяли участь у сертифікатній програмі «Гібридні конфлікти як загроза системам безпеки», яка реалізовується в рамках виконання проєкту Жана Моне «Громадянське суспільство у процесі вирішення конфліктів: досвід ЄС для України».
21.06.2023

Представники Острозької академії відвідали з робочим візитом Ягеллонський Університет у Кракові та взяли участь у міжнародному семінарі «Академічна співпраця з Україною, незважаючи на війну»
Упродовж 12-16 червня доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА Ігор Гущук, а також доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов взяли участь у міжнародному семінарі «Академічна співпраця з Україною, незважаючи на війну». Захід проходив на базі Інституту громадського здоровʼя Ягеллонського університету (Краків, Польща).
20.06.2023

В Острозькій академії відбулася друга лекція генерал-лейтенанта армії США Бена Ходжеса
20 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася друга лекція Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, старшого радника організації «Права людини понад усе». Тема – «Перспективи вступу України в НАТО».
20.06.2023

В Острозькій академії відбувся семінар «Штучний інтелект в освіті: виклики та можливості»
19 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся семінар «Штучний інтелект в освіті: виклики та можливості». Модерував захід доктор філософських наук, професор, проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук.
20.06.2023

Вічна памʼять герою Владиславу Галицькому!
Висловлюємо щирі співчуття родині загиблого випускника спеціальності 081 Право Національного університету «Острозька академія» Владислава Галицького. Царство Небесне! Вічна слава і шана герою!
19.06.2023

Острозька академія і храм преподобного Федора Острозького передали воду для жителів Херсонщини
19 червня парафіяни студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» передали 340 літрів води для мешканців Херсонщини, які постраждали внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.
19.06.2023

В Острозькій академії відбудеться лекція Богдана Новака
Шановні колеги, студенти, аспіранти! У рамках Відкритого університету Острозької академії запрошуємо вас на лекцію співробітника Музею історії НаУОА Богдана Новака. Тема лекції: Вільні мистецтва і Острозька академія XVI-XVII століття
19.06.2023

Професор Острозької академії Андрій Смирнов взяв участь у XVI Генеральній асамблеї Конференції Європейських Церков
18 червня доктор історичних наук, професор кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського Андрій Смирнов виступив під час дискусійної панелі про Україну в межах XVI Генеральної асамблеї Конференції Європейських Церков. Тема асамблеї, яка від 14 до 20 червня відбувається в Таллінні, – «З Божим благословенням формувати майбутнє».
18.06.2023

В Острозькій академії відбувся Міжнародний форум «Права людини, демократія і верховенство права: взаємодія в ЄС»
У межах модуля Жана Моне програми Еразмус+ «Права людини в ЄС» (101085107 - HREU - ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH) 15 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся Міжнародний форум «Права людини, демократія і верховенство права: взаємодія в ЄС». Захід проходив у змішаному форматі: онлайн та офлайн. У форумі взяли участь науково-педагогічні працівники, здобувачі освіти, юристи, дослідники, громадські активісти.
16.06.2023

Запрошуємо долучитися до публікації в Науковому журналі Наукові записки Національного університету «Острозька академія»
Кафедра індоєвропейських мов НаУОА, а також Науково-практична лабораторія «Сучасні технології формування іншомовної комунікативної компетенції» запрошують долучитись до публікації в Науковому журналі «Наукові записки Національного університету «Острозька академія» серія Філологія в категорії «Б», проіндексованого в Index Copernicus.
16.06.2023

Віталій Коваль і Михайло Весельський стали почесними докторами Острозької академії
15 червня за вагомий внесок у відродження і розвиток Острозької академії, сприяння формуванню молодого покоління на засадах духовності й патріотизму, високі особисті досягнення у сфері благодійницької діяльності голові Рівненської обласної військової адміністрації Віталію Ковалю та меценату університету, українському бізнесмену, громадському діячу, керівнику благодійного фонду «Радовель» Михайлу Весельському вручили мантії та дипломи, що засвідчують звання Doctoris Honoris Острозької академії.
15.06.2023

Про співпрацю ЄС у сфері безпеки та оборони говорили в Острозькій академії
15 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулося четверте заняття в рамках сертифікатної програми «Європейська безпека: основні питання/European Security: Main Issues». Тема – «Співпраця ЄС у сфері безпеки та оборони: Стратегічний компас / EU cooperation on Security and Defence: Strategic Compass».
15.06.2023

Про сучасну геополітичну ситуацію у світі говорили в Острозькій академії
У рамках співпраці між Національним університетом «Острозька академія» і Воєнно-дипломатичною академією імені Євгенія Березняка 14 червня відбулася лекція для студентів Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки. Лекцію на тему «Сучасна геополітична ситуація у світі: вплив на Україну» прочитав кандидат політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин та стратегічних комунікацій Олег Олешко.
14.06.2023

Запрошуємо до участі в сертифікатній програмі «Європейська безпека: основні питання»
У рамках проєкту Жана Моне «Саморегульоване вивчення гібридних загроз і європейської безпеки / Self-Regulated Studies of Hybrid Threats and European Security» в Острозькій академії продовжується сертифікатна програма «Європейська безпека: основні питання/European Security: Main Issues». Тема: Співпраця ЄС у сфері безпеки та оборони: Стратегічний компас / EU cooperation on Security and Defence: Strategic Compass
14.06.2023

В Острозькій академії відбудеться «Правничий марафон: ЄВІ/ЄФВВ 2023» для вступу на магістратуру з права
Команда викладачів Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Національного університету «Острозька академія» запрошує на «Правничий марафон: ЄВІ/ЄФВВ 2023» – серію безкоштовних семінарів для підготовки вступників на магістерську програму спеціальності 081 Право. Початок марафону 22 червня.
14.06.2023

«Рекреація – 2023» в Острозькій академії
13 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася «Рекреація-2023». Під час заходу оголосили спортивні підсумки спартакіади «Здоров’я», яка відбувалася упродовж навчального року.
13.06.2023

Друга допомога Острозької академії для мешканців Херсонщини
13 червня викладачі Національного університету «Острозька академія» вдруге передали допомогу для благодійної організації «Добро штаб» (Херсон). Зокрема це медичні препарати, дощовики, рукавиці, маски-распіратори тощо.
13.06.2023

Запрошуємо на лекцію генерал-лейтенанта армії США Бена Ходжеса
У Національному університеті «Острозька академія» відбудеться друга лекція Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, старшого радника організації «Права людини понад усе». Тема лекції – «Перспективи вступу України в НАТО».
12.06.2023

Студенти спеціальності «Психологія» взяли участь у сертифікатній програмі «Психологія саморегульованого навчання»
Із 8 до 29 травня студенти-психологи взяли участь у сертифікатній програмі «Психологія саморегульованого навчання», яка реалізовується в рамках виконання проєкту Жана Моне «Саморегульоване вивчення гібридних загроз і європейської безпеки / Self-Regulated Studies of Hybrid Threats and European Security». Лекторка Оксана Матласевич – докторка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри психології та педагогіки.
12.06.2023

Острозька академія передала благодійну допомогу для жителів Херсонщини
9 червня викладачі Національного університету «Острозька академія» організували передачу благодійної допомоги для мешканців Херсонщини, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Зокрема це їжа, дитяче харчування, одноразовий посуд тощо.
09.06.2023

Запрошуємо взяти участь у Міжнародному форумі «Права людини, демократія і верховенство права: взаємодія в ЄС»
Команда проєкту «Права людини в Європейському Союзі» Національного університету «Острозька академія» запрошує взяти участь у Міжнародному форумі «Права людини, демократія і верховенство права: взаємодія в ЄС», який відбудеться 15 червня 2023 року. Форум проводиться в межах модуля Жана Моне програми Еразмус+ «Права людини в ЄС» (101085107 - HREU - ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH), що співфінансується Європейським Союзом.
09.06.2023

Щиро вітаємо Ларису Івшину з Днем народження!
Сьогодні щирий друг Національного університету «Острозька академія», почесний академік Острозького Академічного Братства, член Наглядової ради Острозької академії, головний редактор щоденної всеукраїнської газети «День» Лариса Івшина святкує День народження.
09.06.2023

В Острозькій академії відбувся семінар «Польська мова в Україні: проблеми та перспективи»
Упродовж 6-7 червня на факультеті романо-германських мов був організований і проведений щорічний науково-методичний семінар для вчителів польської мови та студентів університету на тему «Współczesny język polski na Ukrainie — problemy i perspektywy» .
08.06.2023

Студентки ОП «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» – одні з переможниць творчого конкурсу «Видавнича журналістика»
Студентки 3-го курсу ОП «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» НаУОА Марія Ящук і Христина Юрів, а також студентка 4-го курсу Поліна Фрідріх здобули диплом переможця ІІ і ІІІ ступеня за підсумками II туру Міжнародного студентського професійного творчого конкурсу «Видавнича журналістика». Відбувався конкурс 5 червня на базі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського.
08.06.2023

Семестровий обмін із Поморською Академією у Слупську (Республіка Польща)
Традиційно в рамках двосторонньої угоди між Національним університетом «Острозька академія» та Поморською Академією у Слупську (Республіка Польща) оголошується конкурс на семестрове навчання у Поморській академії упродовж 1 семестру 2023-2024 н. р. (жовтень 2023 р. – лютий 2024 р.).
08.06.2023

Вічна пам’ять Василю Олександровичу Попелюшку
Колектив Національного університету «Острозька академія» глибоко сумує з приводу смерті доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, завідувача кафедри кримінально-правових дисциплін Василя Попелюшка.
07.06.2023

Про українську економіку в умовах війни розповіла Ольга Дем’янчук
6 червня в межах проєкту Відкритого університету Острозької академії відбулася лекція на тему « Українська економіка в умовах війни: фіскальний сектор, монетарна, валютна та боргова політика». Спікерка Ольга Дем'янчук – докторка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри фінансів, обліку і аудиту НаУОА. 
07.06.2023

Інститут Омбудсмана в умовах воєнного стану: зустріч зі студентами ЮК «Pro bono»
06 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася зустріч із Представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в Рівненській області Олександром Корнійчуком. Студенти мали можливість ознайомитися зі структурою Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, напрямками роботи, розглянути питання взаємодії з громадянським суспільством і міжнародної співпраці. 
07.06.2023

В Острозькій академії говорили про інформаційно-психологічну безпеку дітей в умовах інфодемії
До Дня журналіста 6 червня Національний університет «Острозька академія» спільно з Жилінським університетом (Словаччина) організували у провели круглий стіл із міжнародною участю на тему «Інформаційно-психологічна безпека дітей в умовах інфодемії». Переклад доповідей на англійську здійснювала завідувачка кафедри англійської мови та літератури Жилінського університету Ева Лелакова.
07.06.2023

Відбулося вручення сертифікатів слухачам підготовчих курсів до вступу до Острозької академії
Підготовчі курси до вступу до Національного університету «Острозька академія» є одним з найвпливовіших методів комунікації викладачів та абітурієнтів. Співпраця з майбутніми студентами закладу є визначальною рисою НаУ «Острозька академія»: здобувачі освіти старших класів можуть не лише гарно підготуватися до складання НМТ, а й познайомитися з викладачами, частково поринути в життя закладу, навчитися працювати в умовах справжнього студентства, чим полегшити собі адаптацію до університету в майбутньому.
06.06.2023

В Острозькій академії відбувся круглий стіл «Вплив російсько-української війни на навколишнє середовище»
5 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся круглий стіл на тему «Вплив російсько-української війни на навколишнє середовище», організований кафедрою громадського здоров’я та фізичного виховання.
06.06.2023

Запрошуємо до участі у воркшопі «Психологічні особливості академічної протидії гібридним загрозам у розрізі європейської безпеки»
Шановні колеги! Національний університет «Острозька академія» запрошує до участі у воркшопі «Психологічні особливості академічної протидії гібридним загрозам у розрізі європейської безпеки». Захід відбудеться 20 червня у змішаному форматі (оффлайн/платформа Zoom).
06.06.2023

Острозька академія співпрацюватиме з Університетом Маямі (Оксфорд)
1 червня помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу Національного університету «Острозька академія», професор Едуард Балашов провів онлайн-зустріч із мером м. Оксфорда п. Білом Снейвлі; керівником кафедри юстиції і суспільних студій, виконавчим директором Центру демократії ім. родини Менардів доктором Джоном Форреном, а також директором навчальних програм бакалаврського рівня Центру навчання Університету Маямі в Огайо доктором Томасом Міско.
06.06.2023

Відбулася віртуальна екскурсія про живі традиції культури кримських татар «Miras. Спадщина»Video
5 червня 2023 року за співпраці Громадської організації «Алєм», Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин й Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара Національного університету «Острозька академія» відбулася віртуальна інтерактивна екскурсія виставкою про живі традиції кримськотатарської культури «Miras. Спадщина». Модератором онлайн-події була директор Інституту досліджень української діаспори НаУОА, доктор історичних наук, професор Алла Атаманенко.
05.06.2023

Як пройшло навчання з академічного письма для політологів?
Із 17 березня до 2 червня 2023 року студенти-політологи прослухали факультативний курс «Academic Writing for Political Scientists». Лекторка – Марта Пугач, випускниця спеціальності «Політологія» НаУОА (2014 рік), асистентка кафедри слов’янських, германських та євразійських студій у Канзаському університеті, США (The University of Kansas). 
05.06.2023

Екскомандувач Сухопутних військ США в Європі Бен Ходжес прочитав лекцію для студентів Острозької академії
5 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася лекція «Поточна ситуація, стратегічні підходи до подолання російської агресії та перспективи завершення війни». Спікер Бен Ходжес, генерал-лейтенант армії США у відставці, старший радник організації «Права людини понад усе».
05.06.2023

В Острозькій академії відбудеться лекція Ольги Дем’янчук
Шановні колеги, студенти, аспіранти! У рамках Відкритого університету Острозької академії запрошуємо вас на лекцію докторки економічних наук, професорки, завідувачки кафедри фінансів, обліку і аудиту НаУОА Ольги Дем'янчук. 
05.06.2023

В Острозькій академії відбувся благодійний вечір «Літні вечорниці»
1 червня Навчально-науковий інститут соціально-гуманітарного менеджменту організував благодійний вечір «Літні вечорниці». Завдяки спільним зусиллям під час заходу вдалося зібрати 7174 гривні. Частина коштів буде передана у благодійний фонд «Голоси дітей», який допомагає дітям, постраждалим від військових дій із 2015 року; інша частина – на збір для випускника, колишнього викладача Острозької академії.
02.06.2023

Запрошуємо долучитися до круглого столу «Інформаційно-психологічна безпека дітей в умовах інфодемії»
Національний університет «Острозька академія» спільно з Жилінським університетом (Словаччина) організовують круглий стіл із міжнародною участю на тему «Інформаційно-психологічна безпека дітей в умовах інфодемії». Круглий стіл відбудеться у вівторок, 6 червня о 12:30
02.06.2023

В Острозькій академії презентували магістерську програму «Культурологія: проєктна діяльність»
1 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася презентація магістерської програми «Культурологія: проєктна діяльність». Модерувала захід Ольга Німець – старша лаборантка кафедри філософії та культурного менеджменту, випускниця спеціальності 034 Культурологія.
02.06.2023

В Острозькій академії підсумували конкурс учнівських есе з політології та національної безпеки
Конкурс есе з політології стає доброю традицією для школярів, яких цікавлять політичні процеси в нашій країні, актуалізовані повномасштабною війною та викликами, які вона принесла з собою. Цьогоріч у конкурсі взяли участь учні з більшості регіонів України, а серед найбільш популярних тем для роздумів школярів стали питання захисту української мови, зміни ціннісних орієнтацій українців, повоєнної відбудови України та шляхів досягнення миру.
02.06.2023

Студенти Острозької академії відвідали з екскурсією Культурно-археологічний центр «Пересопниця»
1 червня студенти спеціальностей «Національна безпека», «Право» та «Політологія» відвідали з екскурсією Культурно-археологічний центр «Пересопниця». Ця екскурсія в умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти Української держави набула особливого значення в національно-патріотичному вихованні студентів Острозької академії.
01.06.2023

Викладачі Острозької академії розпочали співпрацю з шотландським університетом Сент-Ендрюса
Викладачі навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту беруть участь у міжнародному ґрантовому проєкті в Шотландії. Метою проєкту «Грантова програма партнерства споріднених університетів у галузі досліджень та інновацій між Університетом Сент-Ендрюса й Острозькою академією / Партнерство між Острозькою академією та університетом Сент-Ендрюса для розбудови суспільних гуманітарних наук та культурної стійкості в Україні» є налагодити міжнародні зв’язки між Острозькою академією та Університетом Сент-Ендрюса (Шотландія) для освітньої й наукової мобільності, спільних наукових студій із проблематики культурної пам’яті, спадщини та культурної ідентичності.
01.06.2023

Студенти Острозької академії презентували стартап для громад Рівненщини
31 травня відбувся завершальний етап акселераційного проєкту DigitalLAB, де студенти Острозької академії представили свої стартапи для журі й потенційних інвесторів.
01.06.2023

Про національну й державну безпеку говорили в Острозькій академії
У рамках проєкту Жана Моне «Саморегульоване вивчення гібридних загроз і європейської безпеки / Self-Regulated Studies of Hybrid Threats and European Security» в Острозькій академії продовжується реалізація сертифікатної програми «Європейська безпека: основні питання/European Security: Main Issues». 31 травня відбулося третє заняття на тему «National Security vs State Security: Main Concepts / Національна та державна безпека: головні поняття».
01.06.2023