Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії провели ІІ Національний медичний конгрес із міжнародною участю

16.11.2023

16 листопада в Національному університеті «Острозька академія» організували й провели ІІ Національний медичний конгрес із міжнародною участю «Неінфекційні хвороби: національний план дій».

Організатори - Всеукраїнське Лікарське Товариство (ВУЛТ), Світова Федерація Українських Лікарських Товариств (СФУЛТ), Платформа безперервного професійного навчання та підвищення кваліфікації лікарів України  «MedEvent» (Провайдер №1150). Кафедра громадського здоровʼя та фізичного виховання НаУОА, Департамент цивільного захисту та охорони здоровʼя населення РОВА, ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» взяли активну участь, як співорганізатори заходу.

Під час пленарних засідань медичні фахівці, лікарі-практики, викладачі і студенти НаУОА й Луганського державного медичного університету мали змогу прослухати виступи відомих вчених і практиків у сфері протидії неінфекційним хворобам.

«Неінфекційні хвороби (НІЗ) за загальним визначенням - це захворювання і хворобливі стани, які не передаються від людини до людини, переважно мають тривалий перебіг, повільно прогресують, а також погіршують психоемоційне й фізичне (соматичне) здоровʼя. Вони постають як результат (є наслідком) поєднаного впливу різних факторів середовища життєдіяльності людини: соціальних, фізичних, хімічних, біологічних. У першу п'ятірку входять захворювання серцево-судинної системи, онкологічні хвороби, хвороби верхніх дихальних шляхів, ендокринні захворювання (діабет) і психічні розлади. Основними провокативними факторами є шкідливі звички (тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотиків), нездорове харчування, забруднене повітря, малорухомий спосіб життя).

Соціально-економічні збитки і смертність від НІЗ більші, ніж від інфекційних захворювань і, в останнє десятиліття, тягар від цих хвороб в усьому світі постійно зростає. Наприклад, в Україні смертність від серцево-судинних й онкологічних захворювань становить більше 80% від усієї смертності за різними нозологічними групами. Через це, первинна профілактика, яка направлена на виявлення й протидію небезпечним факторам ризику, профілактичні огляди є найбільш дієвим інструментом протидії таким загрозам»,

зазначає д.м.н., доц., завідувач кафедри громадського здоровʼя та фізичного виховання Ігор Гущук.

З виступами заходу можна ознайомитись за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=g8V7Y4m8A-A