Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Викладачі Острозької академії розпочали співпрацю з шотландським університетом Сент-Ендрюса

01.06.2023

Викладачі навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту беруть участь у міжнародному ґрантовому проєкті в Шотландії.

Метою проєкту «Грантова програма партнерства споріднених університетів у галузі досліджень та інновацій між Університетом Сент-Ендрюса й Острозькою академією / Партнерство між Острозькою академією та університетом Сент-Ендрюса для розбудови суспільних гуманітарних наук та культурної стійкості в Україні» є налагодити міжнародні зв’язки між Острозькою академією та Університетом Сент-Ендрюса (Шотландія) для освітньої й наукової мобільності, спільних наукових студій із проблематики культурної пам’яті, спадщини та культурної ідентичності.

Директор ННІСГМ Максим Карповець, директорка музею історії Національного університету «Острозька академія» Анастасія Хеленюк, заступниця директора ННІСГМ з наукової роботи та питань якості освіти Зоя Столяр, доцентка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання Наталія Кулеша й доцентка кафедри журналістики та PR менеджменту Зоряна Годунок у межах проєкту беруть участь у воркшопах і семінарах, проводять спільні з британськими колегами конференції та працюють над власними дослідженнями.

«Проєкт у межах британсько-української ініціативної програми партнерства університетів Twinning є надзвичайно важливим кроком для подальшої академічної співпраці Університету Сент-Ендрюса та Острозької академії. Після війни нам важливо розвивати як кращі національні, так і світові традиції, ще більше інтегруючись у світовий освітній контекст. Проєкт покликаний зблизити дуже подібні за історією та цінностями університети, синхронізувати їхні найкращі наукові й педагогічні ресурси. Сподіваюся, що все зможемо реалізувати й так уже починати розбудову європейської України»,

коментує директор ННІСГМ Максим Карповець.

Координаторками проєкту є докторки Вікторія Донован та Емілі Файнер, дослідниці Школи сучасних мов Університету Сент-Ендрюса.

«У наших університетів подібна історія і спадщина. Так само ми маємо спільний дух відкритості й бажання співпрацювати й вивчати досвіди одне одного. Ми також зацікавлені в дослідженні культурної пам’яті, культурної ідентичності, музейних студіях, тож я захоплена можливістю співпраці: майбутніми проєктами, викладацькими ініціативами!»,

ділиться координаторка проєкту в Шотландії Вікторія Донован.

Доцентки Зоряна Годунок та Наталія Кулеша також долучилися до проєкту «Testimonies from the War» з архівування досвідів українців, які рятувалися від війни і після повномасштабного вторгнення росії в Україну змушені були виїхати за кордон. Проєкт започаткований львівським Центром міської історії. Перша хвиля інтерв’ювання українців відбувалася в Україні, Польщі, Нідерландах, Німеччині. Тепер опитування тривають у Шотландії.

«Частина українських дослідників/иць взяла до рук зброю й захищає Україну в найгарячіших точках, хтось очолив волонтерський рух, а дехто продовжує підтримувати науковий фронт у тилу, «переформатувавши» (повністю або частково) свою довоєнну наукову діяльність відповідно до вимог сьогодення. Проєкт «Testimonies from the War» передбачає найбільш науково обґрунтовані, практично апробовані та максимально ефективні підходи до фіксації, збереження, інтерпретації та введення до наукового обігу (чи інформаційного поля загалом) свідчень очевидців/иць та учасників/ць подій російсько-української війни в режимі «тут і тепер»,

пояснила Наталія Кулеша.

«Свідчення з війни» створить архів вербальних свідчень одного з найбільших гуманітарних лих XXI століття. Історії, документовані в цьому архіві, можуть бути використані в майбутньому в міжнародних трибуналах, освіті, проєктах, пов’язаних зі збереженням спадщини, у музейних виставках, документальному мистецтві й фільмах. Це буде надзвичайно важливий транснаціональний проєкт, який дозволить майбутнім поколінням в Україні і в цілому світі зрозуміти унікальність цього складного момента історії»,

вважає Вікторія Донован.

Участь у проєкті беруть також викладачі Острозької академії: помічник ректора ректора з міжнародного співробітництва та фандрайзингу Едуард Балашов, старша викладачка кафедри української мови і літератури Христина Карповець, викладач кафедри міжнародних відносин Богдан Новак та викладачка кафедри англійської мови та літератури Юлія Ковальчук. Вони проводять низку досліджень у галузях міжкультурної комунікації, регіональної ідентичності та (мета)когнітивної психології в Україні.