Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася друга лекція генерал-лейтенанта армії США Бена Ходжеса

20.06.2023

20 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася друга лекція Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, старшого радника організації «Права людини понад усе». Тема – «Перспективи вступу України в НАТО».

Модерував зустріч доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов.

«Для мене є честю бути другом Острозької академії та читати лекції для студентів, викладачів і працівників цього університету. Сподіваюся, що наступного разу ми зможемо провести лекцію, присвячену результатам Вільнюського саміту НАТО»,

зазначив Бен Ходжес.

Презентуємо вам найважливіші цитати Бена Ходжеса з лекції:

  • Зараз важко прогнозувати розвиток подій, які відбуваються на фронті. Це не фільм, а справжня велика війна. Важливо розуміти, що рф активно використовує дезінформацію не тільки для власних громадян, але і як зброю, аби спантеличити Україну й Захід. Відео й фото зі знищеною технікою є інформаційною атакою, на яку не треба звертати увагу. Я вважаю, що значна частина українського контрнаступу ще не розпочалася, тому ми повинні бути терплячими й вірити в наших захисників і командування.
  • Звільнити територію України було б легше, якби Україні надали більшу кількість далекобійних ракет. Перед президентом США постало багато викликів, зокрема тих, які стосуються проблеми відносин з Іраном, Китаєм, Північною Кореєю. США повинні обдумати, яким чином розставити пріоритети, допомогти Україні виграти війну і зберегти єдність в Альянсі.
  • Я не впевнений, що на Вільнюському саміті НАТО Україні нададуть членство або план дій щодо членства в НАТО. На жаль, можливість приєднання України до НАТО стала ще складнішою не тільки після Бухарестського саміту, а й особливо після анексії рф Криму й початку гібридної війни на Донбасі у 2014 р. Багато хто говорить про Ізраїльську модель, проте варто обміркувати, чи справді вона підійде Україні, зважаючи на різницю між країнами. Наприклад, Ізраїль володіє ядерною зброєю, що ставить його на інший рівень. Сподіваюся, що на саміті будуть запропоновані чіткі кроки для покращення обороноздатності України й забезпечення її всім необхідним для перемоги у війні з рф. 
  • НАТО і Європа будуть набагато сильнішими, коли Україна стане повноправним членом Альянсу. Проте це рішення не є простим, особливо коли триває повномасштабна війна росії з Україною. Але я є досить оптимістичним щодо перемоги України у війні, подальшої співпраці із США і зрештою приєднання України до НАТО. Важливо перемогти у війні й отримати консенсус країн-учасниць Альянсу щодо прийняття України.

Кандидатка юридичних наук, доцентка, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Ольга Балацька зауважила:

«Студенти, викладачі, колеги отримали унікальну можливість почути експертні думки, відповіді на запитання щодо актуальної теми необхідності й перспектив вступу України в НАТО. Генерал Бен Ходжес надає аналітичні оптимістичні прогнози щодо перемоги України, отримання зброї, повернення Криму. Ми дякуємо генералу, цінуємо змістовні зустрічі з ним і з нетерпінням чекаємо наступних серій продовження дискусій».

Студентка 1-го курсу другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Діана Васильєва поділилася враженнями від зустрічі:

«Вдячна Острозькій академії за можливість комунікації з професіоналом військової справи Беном Ходжесом. Під час своєї лекції він підтвердив перспективи членства України в НАТО після нашої перемоги у війні з агресором, наголошуючи, що вступ України лише зміцнить Північноатлантичний альянс. Також він закцентував увагу на тому, що США і надалі будуть підтримувати Україну на її шляху до перемоги. Це є дуже цінним сигналом для нас».

Студентка 2-го курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Анастасія Стрельченко додала, що лекція генерала Бена Ходжеса була корисною та інформативною:

«Він поділився власним баченням результатів Вільнюського саміту й виокремив три важливі питання, що будуть на його порядку денному: аналіз напрацьованих кроків минулорічного саміту; розширення Альянсу завдяки Швеції та рішення щодо України. Окрема подяка за акцентовану увагу на запитаннях від професорів і студентів. Генерал Ходжес вичерпно відповів на питання щодо євроатлантичної безпеки, виборів у США, імовірного нового генерального секретаря НАТО тощо».

Студент 2-го курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Ярослав Буркут підсумував:

«Я зміг почути досить багато цікавих думок про війну в Україні й те, що вона означає для світу, зокрема для США. Бен Ходжес поділився враженнями про сучасну безпекову архітектуру у Європі й роль США у її побудові й підтримці. Найцікавішим і дещо тривожним коментарем генерала стали тези, присвячені майбутнім виборам у США. Бен Ходжес досить чітко виокремив позиції певних кандидатів, а також прокоментував сприйняття громадянами Америки сучасних політичних реалій. Бен Ходжес велику увагу приділив НАТО, зокрема зробив прогноз щодо результатів майбутнього саміту Альянсу, який має відбутись у липні цього року. Було приємно почути оцінку ситуації на фронті й те, як генерал оцінює ранні результати українського контрнаступу».

До слова, 5 червня Бен Ходжес прочитав першу лекцію для студентів Острозької академії на тему «Поточна ситуація, стратегічні підходи до подолання російської агресії та перспективи завершення війни».