Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Віталій Коваль і Михайло Весельський стали почесними докторами Острозької академії

15.06.2023

15 червня за вагомий внесок у відродження і розвиток Острозької академії, сприяння формуванню молодого покоління на засадах духовності й патріотизму, високі особисті досягнення у сфері благодійницької діяльності голові Рівненської обласної військової адміністрації Віталію Ковалю та меценату університету, українському бізнесмену, громадському діячу, керівнику благодійного фонду «Радовель» Михайлу Весельському вручили мантії та дипломи, що засвідчують звання Doctoris Honoris Острозької академії.

Урочисту інавгурацію проводили ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник; голова Наглядової ради НаУОА, доктор філологічних наук, професор, дійсний академік Академії наук України, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, академік Острозького Академічного Братства Микола Жулинський та голова Вченої ради НаУОА, доктор філософських наук, професор Петро Кралюк.

«До почесних докторів Острозької академії належать Іван Драч, Дмитро Павличко, Епіфаній, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик та інші. Сьогодні ми обрали ще двох достойних людей, які зробили неймовірний внесок у відродження й розвиток Острозької академії. Завдяки Віталію Ковалю та Михайлу Весельському більше, ніж 150 студентів нашого університету отримали грант для оплати за навчання. Ми вшанували цих людей, прийнявши їх до лав почесних докторів університету. Острозька академія – це освітянська перлина і святиня всієї України і її потрібно відроджувати. Приємно, що саме такі люди дотичні до нашого університету. Ми пишаємося ними»,

зазначив ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

Під час інавгураційної промови Віталій Коваль розповів студентам про відповідальне лідерство в умовах війни. За словами пана Віталія, наріжний камінь лідерства в епоху мінливості – це приймати рішення:

«Кожен із вас відповідальний за те, що ви зробите сьогодні. Одне з основних рішень ви вже прийняли, вступивши до Острозької академії. Воно точно вплине на ваше життя і ви будете гордо нести звання випускника Острозької академії. Це не просто навчальний заклад, а велика родина, яка формує основу нації».

Віталій Коваль додав, що будь-яка успішна країна починала своє відродження з університетів.

«Коли свідома еліта, бізнес розуміє, що потрібно підтримати освіту фінансово, тоді країна семимильними кроками йде до майбутнього, яке стає сталим, зрозумілим і прогнозованим. Важливо усвідомити, що велика перемога України після фізичної перемоги почнеться з відродження освіти. Ми дуже на вас сподіваємося. Нам потрібна країна молодих лідерів, які не бояться приймати рішення, беруть на себе відповідальність, розуміючи свої цінності. Ви ті, хто сформує нову парадигму розвитку. Від ваших відповідальних рішень, лідерства в Україні все зміниться. Спільнота випускників Острозької академії – це фундамент якісних змін в Україні»,

підсумував Віталій Коваль.

У своїй інавгураційній промові Михайло Весельський закцентував увагу на відродженні України після перемоги:

«Сьогодні українські захисники зберігають нашу державу, землю і дають можливість нам відродити країну і зробити її такою, про яку вони мріють. На вас велика відповідальність. Ви повинні зробити багато всього для нашого суспільства. Насамперед – упровадити принцип персональної відповідальності і професійності. Тільки такі люди можуть здобувати щось у житті».

Михайло Весельський додав, що виклики вже сьогодні стоять перед нами і ми зараз повинні шукати на них відповіді:

«Тому одним з основних завдань буде допомогти створити надпотужну матеріальну базу. Після такої підготовки ваше братство має стати найкращим в Україні. Ви повинні інтелектуально вести український народ. Така важлива роль університету, зокрема Острозької академії. Це особливе місце, бо саме у цих стінах формувалися і завжди будуть формуватися справжні українці, які відродять нашу державу. Для мене велика честь стати частиною Острозької академії. Дякую за можливість служити вам, народу, державі».

Голова Наглядової ради НаУОА, академік Острозького Академічного Братства Микола Жулинський зауважив:

«Це висока честь і відповідальність бути опікунами Острозької академії, бо турбота про духовне зростання народу – найблагородніша й найвідповідальніша справа. Заснування першого закладу вищої освіти у Східній Європі стало великою подією в проєкції на те, що нація повинна мати свою національну еліту, бо без неї вона не життєздатна. Острозька академія є одним із найкращих і найавторитетніших університетів в Україні, де вчитися - це висока честь і водночас відповідальність. Сьогоднішня подія надзвичайно важлива, бо ще двоє людей відчувають необхідність бути опікунами Острозької академії і розуміють, яку колосальну роль вона відіграє».

В.о. голови Братства спудеїв Альона Пиліпака підсумувала:

«Надаючи допомогу в цей нелегкий час, ви вкладаєте не лише матеріальну цінність, але й дозволяєте нам реалізуватися, здійснити свої мрії і знайти самих себе. Ваша підтримка – це свідчення того, що ви вірите в майбутнє України, бо вірите в кожного з нас. Ми не дамо вам розчаруватися, адже можемо й будемо розвиватися саме в Україні. Острозька академія – це місце, де виховують справжню еліту нації. Бажання вчитися тут складно перебільшити, а коли це бажання віднаходить підтримку серед таких людей, як ви, то наша мотивація зростає ще більше».