Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Представники Острозької академії відвідали з робочим візитом Ягеллонський Університет у Кракові та взяли участь у міжнародному семінарі «Академічна співпраця з Україною, незважаючи на війну»

20.06.2023

Упродовж 12-16 червня доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА Ігор Гущук, а також доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов взяли участь у міжнародному семінарі «Академічна співпраця з Україною, незважаючи на війну». Захід проходив на базі Інституту громадського здоровʼя Ягеллонського університету (Краків, Польща).

Ігор Гущук й Едуард Балашов презентували доповідь на тему «Challenges for the Ukrainian national system of public health protection caused by the Russian military aggression / Виклики для української національної системи охорони здоров’я, спричинені російською військовою агресією». Спікери закцентували увагу на проблемних питаннях, пов’язаних із російською військовою агресією, які сьогодні потребують якнайшвидшого вирішення.

Захід відбувався у змішаному форматі: онлайн і офлайн. Участь у ньому взяли представники з різних країн (Польща, Україна, Молдова, Франція, США). 

Після семінару обговорили питання щодо формування на основі кращих світових і вітчизняних практик нової ідеології та конструкції системи охорони громадського здоров’я, яка зможе своєчасно й ефективно протистояти викликам і надзвичайним ситуаціям у сфері громадського здоров’я.

Крім того, учасники закцентували увагу на обговоренні питань, пов’язаних із підготовкою фахівців для громадського здоров’я, уніфікацією освітніх програм, обміном студентами й викладачами, розробкою спільних проєктів із вирішення актуальних питань у сфері громадського здоров’я. 

Також домовилися щодо: 

  • напрацювання матеріалів із подальшої академічної співпраці; 
  • обговорення можливих тем для спільних наукових досліджень; 
  • розробки спільних аплікацій на науково-дослідні грантові програми;
  • організації телеконференцій;
  • планування проведення обміну досвідом між практикуючими лікарями-клініцистами у сфері психосоціальної та фізичної реабілітації;
  • розробки освітніх навчальних програм для підготовки фахівців у сфері громадського здоров’я у контексті кризи, пов’язаної з біженцями та спричиненої військовими діями в результаті повномасштабної російської агресії в Україні; біобезпеки територій.

У ході візиту учасники ознайомилися з діяльністю найбільшої у Європі університетської клініки Ягелонського університету з метою перейняття досвіду щодо організації діяльності університетської клініки Національного університету «Острозька академія» у сфері соціально-психологічної та фізичної реабілітації військових і населення.

Також учасники семінару зустрілися з Керівником воєводської санітарно-епідеміологічної станції в Кракові (Jarosław Foremny) для обговорення організації заходів із планування роботи з державного санітарно-епідемічного нагляду на локальному, місцевому й регіональному рівнях. Під час обговорення історичного досвіду визначались із кращими національними практиками, які необхідно втілювати під час розбудови нової системи охорони громадського здоров’я.

Дякуємо польським колегам, особливо Томашу Бохенеку та Івоні Ковальській-Бобко за запрошення й можливість взяти участь у цих заходах!