Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся круглий стіл «Вплив російсько-української війни на навколишнє середовище»

06.06.2023

5 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся круглий стіл на тему «Вплив російсько-української війни на навколишнє середовище», організований кафедрою громадського здоров’я та фізичного виховання.

Студенти спеціальності 229 Громадське здоров’я представили такі доповіді:

  • «Загроза для навколишнього середовища, яку несуть вибухи» (Катерина Кашуба, Г3-21);
  • «Як на наше життя впливають залишки російських ракет?» (Анна Ярмолюк, Гз-11);
  • «Вплив війни на клімат» (Олег Федорчук, Гз-21);
  • «Як руйнування нафтобаз вплинуло на навколишнє середовище» (Діана Гавриленко, Гз-11);
  • «Хімічне забруднення навколишнього середовища від обстрілів та вибухів» «Олег Гавриленко, Гз-21);
  • «Війна та екологія: чому природа стає жертвою збройного конфлікту» (Ірина Равська, Гз-11);
  • «Психологія людини та охорона навколишнього середовища: основні проблеми та особливості впливу» (Іванна Лисюк, Гз-41; Леся Лисюк, Гз-41; Анастасія Лисенко, Гз-41).

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА Ігор Гущук зазначив, що головна мета діяльності фахівців у сфері громадського здоров’я – це організація безпечного середовища життєдіяльності людини.

«У серпні 2020 року були внесені зміни до Державного класифікатора професій 003:2010 і в Україні вперше за роки незалежності з’явились 2 нові професії: фахівець із громадського здоров’я і фахівець із довкілля та здоров’я. Місія таких фахівців – не лікування, а організація превентивних заходів, направлені на те, щоб людина не захворіла. Загальновідомо, що стан довкілля і спосіб життя становлять майже 70% нашого здоров’я. Тому взаємозв’язок стану довкілля і безпечного середовища життєдіяльності людини надзвичайно важливий. Фахівець у сфері громадського здоров’я моніторить, оцінює ризики можливого негативного чи шкідливого впливу забрудненого атмосферного повітря, питної води, ґрунтів, харчових продуктів тощо на здоров’я людини, визначає пріоритетність наявної чи можливої небезпеки. Тому він безпосередньо пов’язаний з охороною навколишнього середовища»,

додав Ігор Гущук.

Кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання НаУОА Анна Гільман зауважила, що у Всесвітній день охорони навколишнього середовища звертаємо увагу на проблему збереження й захисту довкілля, яка в умовах війни стала ще більш актуальною.

«Спільними зусиллями від науковців до фахівців-практиків ми намагаємось вплинути на цю проблему. Найкраще для промоції та охорони навколишнього середовища – виховувати себе. Мета усіх заходів, приурочених до сьогоднішнього дня, – сформувати екологічне мислення бути відповідальними до збереження екосистеми в дошкільнят, школярів, підлітків, молоді та осіб зрілого й похилого віку. Завдання молоді – сприяти цьому всіма можливими способами й важелями впливу. Тому актуальною зараз є потреба в підготовці фахівців із довкілля та здоров’я»,

підсумувала Анна Гільман.

Враженнями від участі поділилися студентки 1-го і 2-го курсу спеціальності 229 Громадське здоров’я:

«Охорона навколишнього середовища є дуже актуальною, особливо під час російсько-української війни. Я вважаю, що такі заходи потрібно проводити часто, тому що люди повинні розуміти трагедію, яка зараз є навколо нас. Було цікаво послухати доповіді своїх колег, їхні думки щодо цієї ситуації»,

зауважила Анна Ярмолюк.

«На заході студенти й викладачі кафедри громадського здоров‘я обговорювали вплив повномасштабного вторгнення на навколишнє середовище. Ця проблема, на жаль, є дуже актуальною та потребує негайного вирішення. Сьогоднішній захід допоміг нам розвинути свої професійні навички у сфері охорони громадського здоров‘я. Дякуємо кожному, хто долучився до круглого столу!»,

Катерина Кашуба.

До слова, 5 червня відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища, за допомогою якого Організація Об’єднаних Націй прагне «привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії».