Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся святковий вечір-концерт із нагоди прийдешнього Різдва Христового

14.12.2023

14 грудня у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» відбувся святковий вечір-концерт із нагоди прийдешнього Різдва Христового. Організував захід студентський академічний хор НаУОА.

Захід підкреслив глибокий зв'язок історії Різдва й культурного надбання сучасної України. Відзначивши найбільш очікуване свято року, учасники заходу представили музичну програму, що охоплює різностильову європейську й українську різдвяну музику.

«Ми довго готувалися до цього концерту, тому це був підсумок нашої роботи за цей семестр. Я хочу виразити вдячність колективу за те, що вони викладалися на максимум, ходили на репетиції, незважаючи на шалений графік. Усю підготовку до заходу, зокрема й підготовку залу, ми робили разом, і кожен доклав безліч зусиль, що для мене дуже важливо не тільки на рівні розподілу обов'язків, а і як базова цінність колективу», - зауважила керівниця хору, студентка 3-го курсу ОПП «Країнознавство» Катерина Капітунова.

Диво Різдва не піддається негативним обставинам. Навіть повітряна тривога, яка прозвучала упродовж заходу, не змогла завадити проведенню святкового вечора. Тому свою програму академічний хор продовжив в укритті.

Святковий вечір відзначився не лише неперевершеним музичним виконанням, але і створенням особливого зворушливого відчуття єднання присутніх.

Наприкінці заходу до всіх присутніх звернувся ректор НаУОА Ігор Пасічник:

«Сьогоднішні колядки й щедрівки в майбутньому стануть символом єднання, молитвою за нашу перемогу. Я впевнений, що всі приєднаються до нашого свята, об'єднаючись у спільному проханні до Господа Бога. Наша молитва пролунає так гучно, як у колядках, і Бог однозначно почує нас. Вірю, що у прийдешньому 2024 році ми будемо святкувати нашу перемогу. В Острозькій академії народився хор, який став неймовірним явищем. Коли ним керують студенти, він отримує нове життя, нове дихання. Саме так народжується щось велике. Академічний хор Острозької академії, своєю славою об'їздив пів світу і тепер він знову відроджується. У цьому відродженні ми відчуваємо спадщину того, що було притаманне Україні генетично».

Студентський хор подарував гостям вечора можливість пригадати біблійну історію Різдва й особливий настрій цього святкового періоду. Програма містила як класичні твори, так і сучасні інтерпретації, дозволяючи кожному відчути справжню магію Різдва через різноманіття музичних жанрів.

«Своє життя й суспільне життя потрібно розбудовувати дуже серйозно, його потрібно розбудовувати з Богом. Україна - держава, де різдвяні традиції набувають особливого звучання – колядують від хати до хати. Нехай наша держава буде прикладом для інших у протистоянні найжорстокішому агресору. Ваше виконання різдвяних пісень відтворило шлях українського народу від язичництва до християнства. Сьогодні ви згадали не лише сонце, місяць і зорі, а й наше язичницьке минуле, яке християнство вдало поєднало з Христом, вірою в єдиного Бога. Щиро вдячні за ваш спів, який не лише приніс фізичну, але й духовну радість», - ділиться враженнями настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького НаУОА, протоієрей Василь Жуковський.