Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація книги Віктора Ковальчука

07.12.2023

У межах тижня національного читання 7 грудня в Науковій бібліотеці Національного університету «Острозька академія» відбулася презентація книги «Колядки та щедрівки рівненського Полісся» заслуженого працівника культури України, фольклориста Віктора  Ковальчука.

Книга містить 172 тексти колядок, щедрівок, побажань, віншувань, посівань для хлопчиків, більшість із яких записана на рівненському Поліссі.

«Я все життя займаюся тим, що збираю поліський фольклор, і це моя двадцята книга. Інтерес до того краю природній і викликаний тим, що саме там найбільше збереглися обряди і звичаї того часу. Це колиска нашої культури, адже її вивчають науковці не лише всього слов’янського світу, але й наші. Ця книга - це різдвяно-новорічний матеріал, у якому зібрані колядки і щедрівки, віншування й історії від бабусь про те, як саме в них відбувалися ці свята. Це насамперед пам’ять про ту культуру, про тих людей, які передали її, адже 90% людей, що ділилися з нами творчістю в цій книзі, на жаль, уже не з нами. Предмет нашого наукового інтересу й реконструкцій цих обрядів саме звертання до таких старовинних колядок»,

зауважив Віктор Ковальчук.

Під час презентації всі присутні могли послухати виступ фольклорного гурту «Веснянка» Етнокультурного центру Рівненського ПДМ, керівником якого є автор книги.

«Книга «Колядки та щедрівки рівненського Полісся» у записах Віктора Ковальчука - це збірка традиційних наспівів,зафіксованих упродовж 1988- 2021 рр. рівненським фольклористом. Віктор Ковальчук, презентуючи видання разом з учасниками Етнокультурного центру Рівненського ПДМ, максимально передав традиції, колорит минулого, особливість культури північних регіонів України. За словами пана Віктора, збір розпочав відразу після Чорнобильської трагедії й цю справу продовжує до сьогодні. Географія наспівів зимового приурочення в його записах включає Вараський, Рівненський і Сарненський. Це дослідження є вагомим і необхідним внеском у збереження нашої ідентичності як нації. Полісся є частиною України, що зберігає традиції для наших майбутніх поколінь»,

зазначила директорка Наукової бібліотеки НаУОА Галина Цеп’юк.

У збірці також представлено етнографічний матеріал, що розповідає про те, як мешканці нашого регіону відзначали свята Щедрого вечора й Водохреща.

Більшість творів публікувалися вперше за історію свого існування. Окрім текстового наповнення, у книзі є ноти, старовинні зображення, записки. Також книга включає qr-код, за допомогою якого можна онлайн прослухати колядки і щедрівки, що представлені в збірнику.