Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії обговорювали антидискримінаційні практики в освіті

31.01.2020

У Національному університеті «Острозька академія» 31 січня відбулося засідання навчально-методичного об’єднання «Школа куратора та педагогічної майстерності». 

На початку засідання проректор з навчально-виховної роботи, професор Руслана Каламаж ознайомила викладачів із результатами аналізу ефективності роботи кураторів студентських груп за перший семестр. Спікером була запрошена Марія Цип’ящук, викладачка Національного університету «Острозька академія», координаторка громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини.

Засідання було присвячене темі антидискримінаційних практик у контексті академічної доброчесності. Упродовж заняття учасники обговорили проблеми стереотипного мислення та дискримінації у поведінці викладачів і студентів. Також проаналізували способи їх запобігання на прикладі законодавства України та нововведень у Кодексі Академічної доброчесності Національного університету «Острозька академія».

«Перша проблема, через яку виникають порушення прав людини, або спонукають до дискримінації – це незнання та нерозуміння самого явища та понять, які ми сьогодні мали змогу обговорити. Такі заходи мають освітню мету та є важливими для кожного закладу освіти, адже підкріплюються вимогами законодавства», – зауважила Марія Цип’ящук.

Серед можливих шляхів покращення механіки лексики та вирішення проблеми дискримінації, спікерка порадила засвоїти такі тези:

  • Люди рівні, це означає, що усі люди однакові у своїх правах;
  • Люди різні – кожна людина унікальна в своїй багатовимірній ідентичності;
  • Усі люди мають гідність (не плутати з честю) у тому сенсі, що кожна людина заслуговує на гуманне ставлення і не заслуговує на рабство чи тортури;
  • Контекст має значення, називати темношкірого українця афроамериканцем – це проігнорувати контекст та здоровий глузд;
  • Слова і вирази, і мова взагалі існує завдяки контексту. Самі літери і звуки не мають сенсу без контексту їх використання. 

«Ми обговорили актуальні питання сьогодення, адже повага до людини – це ключова істина, яка допомагає нам зберігати хороші взаємостосунки та взаєморозуміння. Важливо також враховувати особливості кожної людини, незважаючи на її приналежність до певного етносу, нації, статі, релігії тощо. Для цього ми повинні навчитися бути толерантними і чітко усвідомлювати поняття дискримінації та стереотипного мислення. Гадаю, саме освітянська спільнота повинна першою реагувати щодо методів вирішення таких питань у контексті виховання сучасної молоді», – зазначила керівниця навчально-методичного центру НаУОА «Школа освітніх інновацій», доцент Юлія Маслова.

Наприкінці зустрічі проректор Руслана Каламаж висловила вдячність Марії Цип’ящук за інформаційно важливий та інтерактивно презентований матеріал та зазначила про його особливий внесок у розвиток професійних компетентностей викладачів Острозької академії.

«На попередніх засіданнях Школи куратора ми обговорювали питання булінгу в освітньому середовищі. Тому сьогоднішня тема щодо антидискримінаційних практик у контексті академічної доброчесності є логічним доповненням вище зазначеної проблематики. Для того, щоб запобігти дискримінації, яка є надзвичайно багатогранним явищем, потрібно обговорювати з колегами конкретні ситуації-приклади, залучаючи експертів та правозахисників», – підсумувала Руслана Каламаж.