Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Круглий стіл на гендерну тематику «Культурний фронт: вклад жінок у боротьбу України за незалежність»

17.05.2023

Лабораторія гендерних досліджень і кафедра філософії та культурного менеджменту 17 травня провели щорічний круглий стіл на гендерну тематику «Культурний фронт: вклад жінок у боротьбу України за незалежність». Захід відбувся в рамках XXVІІІ наукової викладацько-студентської конференції «Дні науки». Модераторкою круглого столу була докторка філософських наук Марія Петрушкевич.

Учасниці круглого столу звернулися до історичних постатей Сабріе Саутової та Олени Теліги як активних учасниць за культурну та національну ідентичність, осмислення ролі жінок у розбудові космічної галузі України. Окремо були проаналізовані сучасні мистецькі й художні реакції на події російської військової агресії проти України.

«Жінки українки відіграють не менш важливу роль у боротьбі України за незалежність, ніж чоловіки. У складі ЗСУ сьогодні служить більше, ніж 60 тисяч жінок. Цей фантастичний показник перевищує навіть стандарти НАТО. Українки пройшли складний шлях і сьогодні реалізують себе як снайперки, розвідниці, медикині, волонтерки тощо. А ще жінки голосно всьому світові заявляють про себе в мистецтві, зокрема на міжнародних виставках закордоном як художниці, кураторки, арткритикині тощо. Маючи можливість виїжджати за кордон, жінки сьогодні частіше подаються на міжнародні open calls, їздять на мистецькі резиденції. Часто таким чином вони рятують своїх дітей або старих батьків, везучи їх подалі від обстрілів. На персональних і колективних артпроєктах жінки-художниці порушують такі теми, яким чоловіки часто не надають значення, наприклад, важливість спеціально розробленої жіночої амуніції чи зґвалтування»

прокоментувала захід культурологиня та мистецтвознавиця Наталя Кушнірук.

Одне з основних питань, навколо якого розгорталася дискусія, було про важливість ідентичності українців для збереження цілісності своєї культури, свого світогляду під час війни.

«Національна ідентичність – це відчуття свого коріння і єдність поколінь. Сьогодні варто говорити про традиції та мову, адже саме вони є визначником народності, етносу, душі держави. Ворог прийшов, аби відібрати землю, ресурс і самоідентичність українців. Культура на часі, бо саме вона зберігає те самовизначення, самоусвідомлення та саморозуміння. Тримаймо стрій! Тримаймо культурний фронт!»

прокоментувала директорка КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Рівненської обласної ради, письменниця, дослідниця й менеджерка культури Ірина Рачковська.

Кандидатка наук з фізичного виховання та спорту Юлія Родіна зазначила:

«Була рада взяти участь в актуальному заході, який проходив у зацікавленій атмосфері. Учасниці охопили досить широке поле тематик. Особливо об'ємною ТА актуальною стала тема війни, що висвітлювалась у доповідях про мистецьку реакцію українських художниць на події війни (доповідачка Наталя Кушнірук) та про жіночі образи російсько-української війни (доповідачка Марія Петрушкевич). Цікавою темою стала доповідь Ірини Рачковської про мову і спадщину як ідентифікатори етносу в період війни. Проникливо звучали її власні вірші під час доповіді. Круглий стіл пройшов у плідній атмосфері з питаннями й обговоренням».