Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

8 травня – День пам’яті та примирення

08.05.2023

Щороку 8 травня відзначають День пам’яті та примирення з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років. Уже вдруге Україна відзначає цей день в умовах повномасштабного російського вторгнення.

Доктор історичних наук, професор, заступник завідувача кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА Андрій Смирнов зауважив, що День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження – диктатори завжди прагнуть задовольнити імперські амбіції збройним шляхом. 

«Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги в Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом і жертв війни. Нині Україна воює з путінською росією, яка зазіхає на нашу територіальну цілісність і зруйнувала мир у Європі. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва рф. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію і європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця»,

додав Андрій Смирнов.

Кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА Віталій Бондарчук зазначив, що День пам'яті та примирення спонукає нас вкотре нагадати собі про ті страшні злочини, які під час Другої світової війни, спочатку разом, а потім окремо, вчиняли два тоталітарні режими – радянський і нацистський.

«День пам'яті та примирення дає нам можливість вшанувати кожну жертву цих злочинів, скоєних під час страшної війни щодня: польських офіцерів, розстріляних у Катині 1940 року; євреїв, убитих у Бабиному Яру, Острозі, інших містах у 1941-42 роках; «чорнопіджачників», кинутих на форсування Дніпра в 1943 році; кримських татар й інших народів, депортованих із рідних земель у 1944 році. День пам'яті та примирення дозволяє нам із гордістю вшанувати подвиг, мужність і самопожертву українських воїнів, які, воюючи в багатьох військових формуваннях (від Червоної армії до Руху Опору Франції), змогли своєю кров’ю тоді перемогти нацизм. Можна проводити чимало паралелей між Другою світовою війною й цією російсько-українською. Але одна з них головна й визначальна. Українці – це народ-переможець. Перемогли тоді – переможуть і зараз»,

підсумував Віталій Бондарчук.