Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся марафон фанфіків «Читаємо-переписуємо!»

07.12.2023

У межах Національного тижня читання 7 грудня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся марафон фанфіків «Читаємо-переписуємо!»

Організаторами стали здобувачі 3-го та 4-го курсів спеціальностей «Українська мова та література» і «Літературна творчість» під керівництвом проф. Олександри Вісич.

Під час марафону студентки-третьокурсниці презентували свої фанфіки, які стали своєрідним творчим діалогом між світовими геніями й авторками-початківицями. Хтось із них сперечався із класиком, хтось заходив у відомий сюжет «із запасного входу», а хтось зіштовхнув у двобої персонажів різних епох. Для того, щоб легше було орієнтуватися у творчих експериментах, старшокурсниці підготували інформаційні довідки про канонічні тексти і їх персонажів.

Для частини учасників марафон став першим досвідом публічного виступу зі своїми власними літературними творами.

«Читала перші секунди зі страхом, а потім було полегшення, бо побачила захоплені обличчя студентів і викладачів після мого прочитання. Й так відразу приємно стало, що слухали, реагували й усміхались. І це було взаємно»,

поділилася своїми враженнями Катерина Гонтар.

Марафон «Читаємо-переписуємо!» став своєрідним підсумком одразу кількох навчальних дисциплін, які гармонійно доповнюють одна одну. 

«Прочитання класичних творів іноді спонукає нас до думки про те, чи могли б розвиватися певні події у цьому тексті по-іншому, чи міг би персонаж вижити, або чи могла історія мати іншу розв’язку. Сьогодні ми спробували себе в ролі письменників і змінили перебіг подій у творах світової класики, розповівши іншу історію, у якій показали не лише знання тексту, а й вміння розповідати історію іншим»,

прокоментувала Анастасія Мороз.

Надихнувшись творчістю студенток-філологинь, Віталій Максимчук, завідувач катедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук, доцент, також вирішив презентувати власну інтерпретацію відомої поезії Василя Стуса «Як добре те, що смерті не боюсь я…»

Література завжди посідає важливе місце в нашому житті, а літературний текст буде жити доти, доки його читають і переписують. Дякуємо учасникам, які запросили нас до своєї творчої спільноти!


#тижденьчитання23 #бутисвоїми