Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Психологічний фронт: про почуття провини в умовах війни розповіла Оксана Матласевич

10.03.2022

10 березня у Національному університеті «Острозька академія» для студентів спеціальності 053 Психологія відбулася зустріч із докторкою психологічних наук, доценткою, завідувачкою кафедри психології та педагогіки Оксаною Матласевич на тему «Почуття вини та як її зрозуміти».

Під час заходу спікерка розповіла про почуття провини як один із механізмів захисту психіки, а також її види, ознаки й функції.

«У перші дні війни в нас був шок, далі збудження, ейфорія, а зараз настає етап, коли людина втомлюється. Їй здається, що це ніколи не закінчиться, ці жахіття дедалі більше виснажують, з’являється відчай, апатія, у зв’язку з цим – провина. У такому стані людина не може ефективно працювати, діяти, адаптуватися. Нам потрібно відпочивати, турбуватися про себе, аби далі мати можливість протистояти всім негараздам. Важливо відстежувати емоції, стани, які переживаємо й розуміти, що відбувається, коли варто звертатися за допомогою. Основними варіантами у кризовій ситуації є провина через безсилля й безпорадність, тих, хто виїхав і тих, хто вижив перед загиблими. Психологи будуть із цим працювати, щоб зупинити внутрішню ворожнечу»,

зазначила Оксана Матласевич.

Спікерка розповіла, що провина – це емоція, яка виникає в результаті незадоволення людиною вчинком, що мав негативні або неоднозначні наслідки для інших. Провина стимулює людину змінити ситуацію, відновити звичайний хід подій, а також взяти відповідальність за свої вчинки. Оксана Матласевич додала, що є два види провин: здорова, коли людина справді завдала іншим шкоди, й невротична, коли вона перебільшує свої можливості або межі ресурсів.

Наприкінці зустрічі спікерка закцентувала увагу на алгоритмах роботи із здоровою й невротичною провиною.

До слова, викладачі кафедри психології та педагогіки, а також здобувачі спеціальності 053 Психологія Острозької академії вдосконалюють свої навички й готуються працювати на психологічному фронті, надавати допомогу тим, хто цього потребує в умовах війни.

 

Читайте також: