Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся круглий стіл «Березневі читання пам’яті Василя Попелюшка»

30.03.2024

Упродовж 29-30 березня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся Круглий стіл «Березневі читання пам’яті професора Василя Попелюшка».

Захід ініційований кафедрою кримінально-правових дисциплін ім. В. Попелюшка й проводиться вперше з метою вшанування пам’яті видатного юриста-практика, українського вченого в царині кримінального процесу, адвокатури, історії права, доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, багаторічного очільника кафедри кримінально-правових дисциплін та Інституту права НаУОА Василя Олександровича Попелюшка.

Із вітальним словом до всіх присутніх звернувся ректор НаУОА, доктор психологічних наук, професор, Герой України Ігор Пасічник:

«Фундамент у закладенні Острозької правничої школи належить кільком людям, серед яких Василь Попелюшко. 

Разом із ним у цю правничу школу ми залучили стільки діамантів для того, аби цю спеціальність можна було відкрити, і щоб багато людей, навіть із бідних сімей могли здобути якісну освіту. Василь Олександрович глибоко досліджував творчість Малиновського, і саме завдяки йому Інститут права має таку назву. Сьогодні в нас відбуваються перші березневі читання його памʼяті. Я впевнений, що школа, яку він створив, не припинить свою діяльність. Думаю, що його учні будуть продовжувати цю справу, яка була закладена професором Попелюшком. Переконаний, що ці читання стануть хорошою традицією».

Зі словами привітання також звернулася директорка Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського, кандидатка юридичних наук, доцентка Ольга Балацька:

«Василь Попелюшко, вчений і громадський діяч Острозької академії, був однією з найяскравіших постатей створення сучасної адвокатури України, науки кримінального процесу. Він був серед стовпів, хто відроджував і творив Острозьку правничу школу. Василь Олександрович користувався високим авторитетом серед студентів, викладачів і колег правників, освітян, був палким полеміком, відстоював ідеї верховенства права, справедливості, дотримання засад кримінального провадження, гуманізації, впровадження змін до законодавства. Також він залишив когорту учнів, які мають можливість продовжувати його служіння, серед яких маю честь бути. Його постать й особистість у багатьох галузях людських знань, будь-то галузь права, історії, політики, чи художньої літератури, однаково залишила глибокий і блискучий, як діамант, яскравий, як блискавка, слід».

Ольга Балацька також додала, що дата проведення події була обрана не випадково, адже саме 30 березня 1951 року народився Василь Попелюшко.

На заході зібралися представники різних правничих шкіл, зокрема Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету імені Івана Франка, Львівського державного університету внутрішніх справ, Академії адвокатури України, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, Університету економіки та права «КРОК», ЗВО «Університет Короля Данила», Центральноукраїнського інституту ПрАТ «ВНЗ МАУП», викладачі та студенти Національного університету «Острозька академія»ї, а також юристи-практики, яким поталанило працювати з Василем Олександровичем.

Упродовж заходу понад 40 учасників представили свої доповіді, що стосувалися життєпису Василя Олександровича, його наукової спадщини й робіт у контексті кримінального процесу.

Крім цього, в межах заходу докторка філософії в галузі права, доцентка кафедри кримінально-правових дисциплін імені Василя Попелюшка Марія Матвійчук вручила сертифікати учасникам і переможцям Конкурсу студентського наукового есе з актуальних питань кримінального процесу, присвяченого пам'яті професора Василя Попелюшка.

«Основна мета конкурсу - залучити здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Право», до аналізу та критичного осмислення актуальних питань у царині кримінального процесу, виокремлення проблем та визначення шляхів для їх усунення. Особливо цінним є врахування і наукових напрацювань В. Попелюшка з цих питань, які базувалися на аналізі законодавства, правової доктрини та його безпосередньої практичної діяльності в органах прокуратури, адвокатури та суду»,

зауважила Марія Матвійчук.

Також вона додала , що цьогорічні наукові роботи виконано на високому професійному рівні.

Василь Попелюшко відійшов у вічність, проте його надбання в науці залишаться невмирущими. Його дослідження і внесок в юриспруденцію будуть продовжувати відігравати значну роль у науковому прогресі, а його академічні досягнення залишаться невичерпним джерелом натхнення студентам, колегам й усім, хто його знав.