Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Острозька академія отримала факсимільне видання від видавництва Ганни Горобець

29.03.2024

28 березня в Музеї книги та друкарства відбулася презентація унікальних факсимільних видань: Христинопільського Апостола середини ХІІ століття, Львівського Апостола Івана Федоровича 1574 року та Теслугівського Апостола 1994 року, які побачили світ у київському видавництві Ганни Горобець.

За словами пані Ганни, усі три книги є унікальними книжковими пам’ятками України.

Христинопільський Апостол – це кирилична рукописна книга на пергаменті біблійного характеру. Він складається з послідовних текстів Діянь і Послань апостолів. Рукопис створений у середині ХІІ ст.

Львівський «Апостол» або «Діяння та послання апостольські» – перша друкована книга, з якої розпочалось стале друкарство в Україні, видана в лютому 1574 Іваном Федоровичем у Львові.

Теслугівський Апостол 1594 року належить до українізованих списків із друкованого Апостола 1525 року Франциска Скорини. Тексти трьох Апостолів були ретельно досліджені українськими науковцями та супроводжуються серйозними довідковими апаратами.

Під час зустрічі Ганна Горобець передала примірник факсимільного видання Христинопільського Апостолу до Музею історії Національного університету Острозька академія.

«Крім оригінальних автентичних стародруків, у колекції Музею історії Острозької академії поступово починає формуватися окрема колекція факсимільних видань стародруків і рукописних книг. Факсимільне видання має подвійну користь, бо, по-перше, з ним можуть працювати вчені, історики, а, по-друге, воно має високу поліграфічну якість, тому там відтворено практично все, як в оригіналі і зберігається атрактивна складова. Музей історії Острозької академії висловлює щиру подяку благодійникам за подаровану книгу. Христинопільський Апостол безперечно займе одне з чільних місць у нашій колекції й експозиції»,

зазначив головний зберігач фондів Музею історії НаУОА Віталій Бондарчук.

До слова, в колекції Музею історії НаУОА зберігаються факсимільні видання інших рідкісних рукописних книг, зокрема підготовлені до друку видавництвом «Горобець». Серед них: Віденський Октоїх XIІІ ст., Реймське Євангеліє, Луцьке Євангеліє XIV століття, Холмське Євангеліє ХІІІ століття.

Фото

Фото Соломії Костенкової, Тетяни Поліщук