Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася конференція «Гібридні війни сучасності: стійкість та протидія гібридним загрозам»

28.03.2024

У межах виконання проєкту Європейського Союзу Еразмус+ «WARN – Академічна протидія гібридним загрозам (610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP)» 28 березня Лабораторія досліджень гібридних загроз національній безпеці організувала й провела Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію «Гібридні війни сучасності: стійкість та протидія гібридним загрозам».

Із вітальними словами до учасників конференції звернулися доктор юридичних наук, професор, полковник запасу, завідувач кафедри національної безпеки і політології НаУОА Микола Романов; докторка історичних наук, професорка, керівниця Лабораторії досліджень гібридних загроз національній безпеці НаУОА Алла Атаманенко; кандидатка наук із державного управління, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки Олена Шершньова:

«Вітаю вас на нашій конференції, присвяченій гібридним війнам сучасності. Такі конференції є важливими, зокрема й через участь студентів у науковій роботі. Бажаю учасникам й організаторам цікавих доповідей, хороших запитань, гарної дискусії»,

зазначив Микола Романов.

«Наша сьогоднішня конференція є важливою, оскільки сучасний світ переживає епоху трансформацій, що повʼязана зі змінами в підходах до реалізації агресії не лише конвенційними способами. Тому ми, українці, зараз як ніхто, мабуть, у світі відчуваємо, що поруч із гарячою війною агресор широко використовує зброю, яка має гібридний характер. Саме під час конференції ми поговоримо про її прояви й застосування методів протидії їй»,

зауважила Алла Атаманенко.

«Дуже дякую проєкту «WARN» й підтримці Європейської комісії, тому що це хороша можливість для наших студентів брати участь у міжнародному проєкті. Традиція дослідження, зокрема і студентами, гібридних загроз, існує в ННІМВНБ, ми вже проводили подібні конференції в межах інших проєктів, до WARN. Проте проблематика гібридних загроз не втрачатиме своєї актуальності ще довгий період часу, тому її потрібно досліджувати, з гібридними загрозами треба боротися й найперше починати з себе»,

зауважила Олена Шершньова.

Під час роботи конференції працювали дві секції: секція 1 «Кіберскладова гібридного протистояння, міжнародна та регіональна безпека в умовах гібридного протистояння, тероризм як форма гібридної дії» (модераторка – доктор історичних наук, професор, керівниця Лабораторії досліджень гібридних загроз національній безпеці НаУОА Алла Атаманенко) і секція 2 «Інструментарій виявлення та протидії гібридним загрозам, виклики національній безпеці в умовах гібридної війни, інформаційна складова гібридного протистояння» (модератор – кандидат політичних наук, доцент, доцент кафедри національної безпеки і політології Роман Мартинюк).

Враженнями від участі в конференції поділилися аспірантка 1-го року навчання спеціальності «Політологія» Марія Белкот і студентка 1-го курсу спеціальності «Національна безпека» Юлія Стрембіцька.

«Я вивчаю питання національної безпеки вже більше п'яти років й увесь цей час ми говоримо про гібридні загрози, гібридні війни. На жаль, ця тема не втрачає актуальності в сучасному світі. Але добре, що академічна спільнота може долучитися до наукових заходів, спрямованих на пошук рішень щодо протидії подібним загрозам. Це ще один спосіб розвинути стійкість суспільства у важкі часи війни. Я досліджую безпекову політику Фінляндської республіки, тому із зацікавленістю зареєструвалася для участі в конференції, коли побачила перелік тематичних напрямів роботи. Для мене це можливість дізнатися більше про різні методи й інструменти гібридних війн сучасності, про варіанти захисту від складних і різнопланових загроз, а також розповісти про досвід Фінляндії в протидії гібридним атакам із боку росії»,

зазначила Марія Белкот.

«З огляду на події сучасності досить актуально й необхідно досліджувати поняття «гібридна війна» та «гібридна агресія», адже вони значною мірою формують «правила гри» у сфері безпеки й оборони. Це вимоги сьогодення. Конференція ж дає простір для студентських досліджень у цій тематиці, а тому в мене не було сумнівів про необхідність використати цю можливість і спробувати себе в подібній діяльності»,

зауважила Юлія Стрембіцька.

У 2019 році Національний університет «Острозька академія» став одним із переможців проєкту Еразмус+ «WARN – Академічна протидія гібридним загрозам (610133-EPP-1-2019-1-FI-EPPKA2-CBHE-JP)», у складі консорціуму університетів-переможців з України, Фінляндії, Франції, Португалії та Естонії. 

Більше інформації про проєкт читайте за покликанням: https://warn-erasmus.eu/