Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Світ побачила нова автобіографічна книжиця Петра Кралюка “Улас Самчук”

26.01.2024

Доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Національного університету “Острозька академія”, письменник Петро Кралюк видав книгу “Улас Самчук”.

Автобіографічна книжиця, що входить до серії “Видатні українці”, побачила світ у видавництві “Фоліо”. 

За словами автора, Улас Самчук - один з найвизначніших українських письменників. Його творчість була широко відома в українській діаспорі, а на початку ХХІ століття нарешті почала повертатися на батьківщину. Недарма зарубіжні дослідники називали його «українським Гомером», вказуючи, що він відкрив світові досі невідому Україну.

«У книжиці розповідається про життя Уласа Самчука, його твори, загалом те, яким чином певні моменти біографії письменника відображені у його творчості. Йдеться зокрема про дитинство і юність Уласа Самчука, які проходили на теренах України, його навчання у Кременецькій гімназії, емігрантський період. Далі розповідається про життя письменника, коли він повертається в Україну, зазнає переслідувань від німецької влади, і про період подальшої еміграції”,

зазначив Петро Кралюк.

Самчук є автором шістнадцяти романів, серед яких трилогія «Волинь», «Гори говорять», «Марія», «Юність Василя Шеремети», «Чого не гоїть огонь» та багатьох інших, низки повістей, оповідань і статей. Він одним із перших розповів світові про трагедію Голодомору 1932—1933 рр. У 1980-х роках навіть йшлося про висунення Уласа Самчука на Нобелівську премію, але, на жаль, справу так і не було довершено…