Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулося відкриття виставки й вечір пам'яті загиблого військового та поета Максима «Далі» Кривцова «Я поверну собі своє життя, обіцяю»

24.04.2024

24 квітня в мистецькій галереї Національного університету «Острозька академія» відбулося відкриття виставки й вечір пам'яті загиблого військового та поета Максима «Далі» Кривцова «Я поверну собі своє життя, обіцяю». Захід організували Братство спудеїв НаУОА, Музей історії НаУОА, Фонд імені Максима Кривцова й видавництво «Наш формат». 

Із вітальним словом звернувся проректорка з навчально-виховної роботи, докторка психологічних наук професорка Руслана Каламаж:

«Щиро дякую організаторам виставки за гарну, творчу, відповідальну і змістовну роботу. Вдячна батькам, родині, що попри біль і горе ви несете творчість Максима в люди, продовжуєте його життя. Митець живе стільки, скільки будуть жити його твори. Наша з вами справа - дати життя творам Максима, постійно звертатися до його творчості, черпати для своєї душі натхнення, силу, мужність у його віршах; виховувати наших дітей на його творах, фотографіях. Потрібно це робити, щоб довести до кінця ту справу, за яку він і тисячі інших молодих людей, наших захисників і захисниць, віддали своє життя, - за перемогу в цій війні й нашу незалежну майбутню європейську Україну».

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець зазначив:

«Творчість Максима Кривцова - це дуже талановитий спалах серед української культури, поезії. Щоб не писав і не робив Максим, на мій погляд, всюди відчувається погляд поета, філософа, непересічної особистості, яка бачить красу і щось виняткове, таємницю життя й буття в різних дрібницях. Це справді талант, який показує нам, наскільки важливі речі, які нас оточують. У певному сенсі Максим і боронив наше право на життя, на ось ці дрібниці. Хотілося б, щоб його виставка, вірші нагадували про те, наскільки життя є унікальним, наскільки ми багато не бачимо й не цінуємо. Вочевидь, наше завдання підтримувати цю іскру, яку запалив Максим, іскру людяності, непересічного погляду й бачення».

Під час заходу присутні мали можливість побачити фотографії, зроблені Максимом на плівку, почути написані ним вірші й долучитися до читання.

Голова культурно-масового підрозділу Братства спудеїв Іванна Грищенко зауважила:

«Виставку почали готувати ще до загибелі Максима, тому в ній максимально враховані його побажання. Зокрема фото обрані з тих, що він надсилав кураторці виставки Дар’ї Криж. На жаль, деякі з цих фото досі без підпису. Максим намагався ловити момент, хотів показати, яким насправді красивим і яскравим буває життя навіть під час повномасштабного вторгнення».

Виставка складається з 29-ти фоторобіт, відсканованих і наданих Максимом Кривцовим менш, ніж за місяць до його загибелі. На цих фото можна побачити його друзів і побратимів, їхній побут, роботу й загалом атмосферу життя військових.

«Максим - це воїн, людина-герой. Він був неймовірно добрим, щирим серцем і душею. Він ментор і наставник, вчитель у дитячому таборі, митець, який писав і фотографував, кулінар. Людина дуже багатогранна, яка об’єднала навколо себе багатьох. Коли Максима не стало, батьки й друзі об’єдналися і створили Фонд імені Максима Кривцова, який далі нестиме про нього спогади. Ми будемо робити вечори читання віршів, фотовиставки, вечори пам’яті, допомагати людям, які зараз воюють і є митцями, а також підтримувати ветеранську спільноту»,

наголосила двоюрідна сестра Максима Олена Крупко.

Також за донат можна було придбати листівки з ілюстраціями українських художників і художниць, присвячених Максиму Кривцову. Кошти передадуть на благодійний фонд, заснований його родиною й друзями.

«Наша галерея, яка вже два роки є укриттям, знову стала галереєю, намагається робити виставки, заходи. Для нас цінно, щоб вони відбувалися саме тут, адже цей простір був призначений для мистецьких подій. Такі заходи як сьогоднішній є дуже важливими й терапевтичними»,

зауважила директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк.

Враженнями поділилася студентка 4-го курсу ОПП «Країнознавство» Вікторія Давидів:

«Ця й подібні виставки важливі, щоб нагадувати нам, що війна досі триває і люди, які захищають наші життя, творять українську культуру навіть зі зброєю в руках. Дякую Фонду ім. Максима Кривцова за те, що привезли частинку Максима в Острозьку академію, показали війну очима військових, а також усім тим, хто долучився до відкриття. Особливо чутливим був виступ тата Максима, який дозволив почути вірші з іншої сторони».

До слова, усі охочі зможуть відвідати виставку до кінця травня 2024 року.

 

Довідково:

Максим Кривцов – український поет і військовий. Був учасником Революції Гідності, з 2014 року захищав Україну в лавах ЗСУ, потім працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і у Veteran Hub. Після початку повномасштабного вторгнення в 2022 році повернувся на фронт. Загинув 7 січня 2024 року. Після його смерті видавництво «Наш Формат» випустило другий наклад збірки Максима «Вірші з бійниці». Книга отримала широке визнання, український ПЕН визнав її однією з найкращих українських книжок року.