Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії стартувала програма з міжкультурної комунікації

22.04.2024

22 квітня 2024 року в Національному університеті «Острозька академія» розпочалася сертифікатна програма «Вступ до студій міжкультурної комунікації в Європі». Цей курс відбувається в рамках реалізації проекту Erasmus+ Jean Monnet Module «EuCultCom: Європейські студії міжкультурної комунікації: досвід ЄС для України» (номер проєкту № 101126800 — EuCultCom — ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH), що фінансується Європейським Союзом. Мета проекту полягає у тому, щоб просувати цінності та принципи міжкультурного спілкування та діалогу між суспільствами в ЄС. Він також зосереджений на поширенні європейського досвіду в Україні в контексті євроінтеграційних прагнень та розвитку суспільства з демократичною політичною культурою. Перший курс має на меті здійснити вступ в цю проблематику і забезпечити слухачам загальне розуміння принципів міжкультурної комунікації в Європі. Крім того, курс має міждисциплінарний характер, оскільки команда проекту презентую різні наукові сфери та спеціальності: Марія Петрушкевич, координаторка проекту, займається проблематикою комунікації, конфліктології, ґендерних студій; Дмитро Шевчук зосереджений на вивченню питань політичної модернізації, принципів та цінностей європейської політики; Роман Шулик вивчає теорію та практику сучасних медіа. 

«Сертифікатна програма про особливості міжкультурної комунікації, її можливості, Європейський контекст та стандарти є не лише пізнавальною, але й актуальною у сучасній ситуації викликів війни для українського суспільства. Комунікація належить до soft skills необхідних для реалізації як професійних знань, так і громадянської позиції. Крім того, європейське комунікативне поле дає нам чіткі приклади організації суспільних стосунків між громадянами Європейського Союзу, варіанти взаємодії із політичними структурами та з навколишнім середовищем. Ефективне подолання викликів у міжкультурній взаємодії на принципах демократії та поваги до культурного різноманіття сприяє розбудові сучасної української культури, політичної системи, іміджу України на міжнародній арені, підсилює позиції у відстоюванні своєї ідентичності та незалежності»,

зазначила Марія Петрушкевич, завідувачка кафедри філософії та культурного менеджменту НаУОА, координаторка проекту.

«Цей проект надзвичайно важливий в контексті євроінтеграційних прагнень України. Ми повинні вивчати різні аспекти творення та функціонування ЄС. Сьогодні ми бачимо в Європі все більше усвідомлення значення культурного аспекту інтеграції. Саме на його вивчення та представлення орієнтований цей курс»,

зазначив Дмитро Шевчук

Перше заняття, присвячене огляду порядку денного для Європи в контексті реалізації принципів міжкультурної комунікації, провів завідувач кафедри журналістики та PR менеджменту НаУОА Роман Шулик. 

«Дуже радий, що маю нагоду допомагати умотивованим студентами з різних спеціальностей нашого університету розвивати міжкультурні компетентності, які точно стануть їм у нагоді»,

зазначив Роман Шулик.