Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії стартував цикл зустрічей 2024 року «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?»

26.03.2024

22 березня 2024 року на базі Національного університету «Острозька академія» відбувся онлайн-захід «Жінка в науково-освітній дипломатії. Як долучитися до формування позитивного іміджу України?», який дав старт проведенню циклу зустрічей «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?» (березень-червень 2024 року). Це є тематичним продовженням серії заходів, присвячених всебічному вивченню ролі жінок у дипломатії, які були проведені у 2023 році на базі НаУОА Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин, Фондом Ганнса Зайделя в Україні за співпраці з низкою партнерів. Тоді Острозька академія також виступала в ролі комунікаційного майданчика для дипломатів-практиків, викладачів і студентів українських і закордонних вищих шкіл, працівників органів державної влади, членів громадських організацій та об’єднань, представників українських громад у світі тощо. Загалом, всі заплановані події в межах циклу «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?» є частиною реалізації проєкту Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин «Жіноче обличчя дипломатії» (автор і куратор – доктор історичних наук, професор Ірина Матяш). Традиційними партнерами від НаУОА є Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара і Навчально-науковий інститут міжнародних відносин та національної безпеки. 

Темою першої зустрічі, до якої долучилися близько 300 учасників із України та за кордону, було обговорення ролі жінки в науково-освітній дипломатії та проблеми формування іміджу України в світі. 

Привітали учасників зібрання ректор НаУОА, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник і координатор проєктів-заступник директора Фонду Ганнса Зайделя в Україні Олена Максимова, котра також в свою чергу передала слова вітань для всіх організаторів заходу, партнерів і присутніх від керівника реферату Центральної та Східної Європи Фонду Ганнса Зайделя Беньяміна Боббе.

«Жінки спроможні перетворювати наукові відкриття на засоби співпраці та розвитку, що робить їх надзвичайно цінними акторами в науковій дипломатії. Будучи представницями певної країни і певної нації, жінки не лише просувають наукові досягнення своєї Батьківщини, але й сприяють налагодженню співробітництва та розвитку міжнародних відносин. І їхній внесок допомагає покращити таким чином репутацію і формує імідж країни у світі. […] Я впевнена, що Україна надзвичайно багата на такі таланти. Головне створювати умови для їхнього розвитку та просування. Тому що історично жінки зробили дуже вагомий внесок у науку й дипломатію, але при цьому часто стикалися з великими перешкодами та невизнанням. На жаль, сьогодні досі існують певні системні бар’єри: в науковий установах, в дипломатичних колах»,

вказала Олена Максимова.

«Острозька академія вже втретє є співорганізатором таких зустрічей. Говорити про роль дипломатії під час війни – це надзвичайно актуально… […] Я запрошую учасниць і учасників цієї зустрічі відвідати Острозьку академію та почитати лекції студентам: міжнародникам та інших спеціальностей. Щоб ця розмова і ці виступи, які зараз відбуваються, не залишилися в стінах там, де ми говоримо про них, а щоб вони мали хороший резонанс, резонанс в Україні»,

зазначив Ігор Пасічник.

Змістовними були виступи запрошених експертів, котрі не лише висвітлювали тонкощі заявленої тематики в теоретичному плані, а й ділилися практичними кейсами, наводили приклади з власної професійної діяльності. Під час зустрічі було розглянуто наступні питання:

  • «Дипломатичний протокол в умовах війни в Україні» (Олена Ялова, директор Департаменту державного протоколу Міністерства закордонних справ України);
  • «Як долучитися до формування позитивного іміджу України в часі війни?» (Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту);
  • «Складні питання української історії. Що знають про історію України в світі?» (Оксана Юркова, провідний науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України, куратор e-архіву Михайла Грушевського, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник).

«Протокол відіграє дуже велику роль. Ми є першими, хто зустрічає делегацію і останніми, хто їх проводжає. […] Для мене важливо, що студенти та студентки, бажають побачити як функціонує протокол. Вони нам дуже допомагають. Ми теж надихаємось їхніми ідеями. Я рада, що молодь проявляє інтерес до державного протоколу. Молодь – майбутнє України. У ваших руках майбутнє нашої держави. Я хочу побажати вам успіхів»,

зауважила Олена Ялова.

Опісля доповідей кожного зі спікерів відбувалася дискусія, яку забезпечила група диспутантів: кандидат історичних наук, доцент Вячеслав Ціватий (Навчально-науковий інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка), кандидат політичних наук, доцент Наталія Шаленна (Центр публічної дипломатії факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка), доктор історичних наук, професор Ігор Тодоров (факультет історії та міжнародних відносин Ужгородського національного університету). 

«Немає жіночої чи чоловічої дипломатії насправді. Є професія, якій ти себе присвячуєш і якій ти служиш»,

акцентувала в ході дискусій Ірина Матяш.

Панель «запитань-відповідей» від присутніх учасників модерував інформаційний секретар Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, науковий співробітник Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА Назар Мартинюк.

«Зустріч була дуже цікавою та інформаційно насиченою. Можна було почути багато корисної інформації про роль жінок у різних аспектах роботи в дипломатичній сфері, зокрема щодо реалізації проєктів публічної дипломатії в різних її підвидах: науково-освітній, культурній тощо. Пізнавальними були розповіді про особливості роботи Департаменту державного протоколу МЗС України, а також те, яким чином варто популяризувати імідж України серед світової спільноти в умовах сьогодення і як можна поширювати знання про історію України в світі. Дякую всім організаторам, спікерам і диспутантам за проведення заходу на якісному рівні»,

поділився враженнями студент Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА Назар Приймак.

 

Відеозапис прямої трансляції онлайн-зустрічі можна переглянути на YouTube-каналі Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин: https://www.youtube.com/watch?v=iRhZMgmbunY 

Наступний захід із циклу «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?» відбудеться 12 квітня 2024 року, темою обговорення буде кулінарна дипломатія.