Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулося відкриття виставки «Місто людей лицарських»

22.02.2024

До 10-ї річниці початку військових дій і другої річниці повномасштабного російського вторгнення 22 лютого в підземній мистецькій галереї НаУОА відбулося відкриття банерної виставки «Місто людей лицарських», присвяченої видатним постатям української воєнної історії.

Директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк звернулася зі вступним словом:

«У цьому приміщенні функціонувала підземна мистецька галерея, де ми проводили виставки, мистецькі події, зустрічі, презентації, перегляди фільмів, поетичні вечори. Але з 24 лютого це підземелля перетворилося на укриття. Тому нам надзвичайно приємно й важливо, що галерея продовжує функціонувати й тут проводяться виставки. Порадившись, ми вирішили поговорити про те, що відбувається з нами зараз, але беручи до уваги різні історичні події, щоб зрозуміти, що наші українські землі завжди були перехрестям шляхів, зіткненням різних культур, місцем боротьби. Острог у контексті цих подій постійно фігурував в історії». 

Кураторську екскурсію провів співробітник Музею НаУОА Богдан Новак, який розробив концепцію виставки.

«Виставка «Місто людей лицарських» не тільки про відомих людей минулого, але й про сучасних. Її концепція полягає в тому, що на кожному плакаті є ім’я, герой певної доби, свідчення про нього, першоджерела, карта. І ми бачимо те, що ці люди залишили після себе; їхні імена є в хроніках, їхні подвиги описували щоденники. Зараз ми теж можемо спостерігати за подвигами людей, які зокрема є дотичними до нашого університету. Наш обов’язок їх пам’ятати»,

зауважив Богдан Новак.

Докторка психологічних наук, професорка, проректорка з навчально-виховної роботи НаУОА Руслана Каламаж наголосила:

«Дуже вдячна вам за те, що ми мали можливість побачити цю виставку саме з такої ретроспективи, глибокої та глибинної оптики. Зараз у контексті подій, які ми переживаємо, психологи говорять про таке поняття як резилієнс або життєстійкість. Тобто те, що дає нам можливість переживати стресові події і залишатися мотивованими, активними, долати всі труднощі, боротися. Зовнішнім потужним ресурсом резилієнсу зокрема є наші історичні події. Дякую за таке їхнє представлення під час виставки». 

Враженнями поділилася студентка 1-го курсу спеціальності «Національна безпека» Юлія Стрембіцька:

«Ця виставка є надзвичайно цікавою. Історія дуже важлива. Ми повинні знати і ворога, і себе, і пам’ятати, що в нас триває війна, потрібно продовжувати допомагати ЗСУ. Це дуже важливо, коли проводяться такі заходи як сьогоднішня виставка, і що є люди, які нагадують про те, що відбувається».