Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація книги Петра Кралюка «Улас Самчук»

22.02.2024

До 119-ї річниці від дня народження Уласа Самчука 21 лютого в Науковій бібліотеці НаУОА відбулася презентація книги, присвяченої видатному українському письменнику. Видання серії «Знамениті українці» побачило світ наприкінці минулого року у видавництві «Фоліо». Автором книги є Петро Кралюк – доктор філософських наук, професор НаУОА, письменник, публіцист.

Із вітальним словом звернулася проректор з навчально-виховної роботи, доктор психологічних наук, професор Руслана Каламаж, яка розповіла про вшанування творчості Уласа Самчука в Острозькій академії. Йшлося, зокрема, про проєкти, реалізовані у співпраці та за підтримки представників української діаспори в Канаді, єдиних розпорядників спадщини Уласа Самчука - Оксани та світлої пам'яті Ярослава Соколиків: видання творів Уласа Самчука, участь у встановленні пам'ятника українському Гомеру в м. Рівне, організацію щорічних Всеукраїнських конкурсів для студентів та учнів, присвячених творчості Уласа Самчука тощо. Пані проректорка зазначила, що ми маємо обов'язок перед нашим земляком, геніальним письменником і публіцистом щодо належного визнання і пошанування його творчості не тільки на регіональному, але й на всеукраїнському рівні.

Модераторка заходу – доктор філологічних наук, професор НаУОА Світлана Кочерга. Під час презентації книги був також присутній завідувач кафедри української мови і літератури, кандидат філологічних наук, доцент Віталій Максимчук.

«Петро Кралюк проник глибоко у пласти історії нашого князівського Острога. Книга за книгою, і ми, читачі, по-новому бачимо світ завдяки пану Петру. Стежити за Вами надзвичайно цікаво. Зараз ще одна хвиля історії ХХ століття. Ми дуже цінуємо Уласа Самчука і його творчість. Дякуємо Вам за таку книгу»,

наголосила Світлана Кочерга.

Петро Кралюк зауважив, що у книзі розповідається про життя Уласа Самчука, його твори, загалом те, як певні моменти біографії письменника відображені у його творчості:

«Йдеться зокрема про дитинство і юність Уласа Самчука, які проходили на теренах України, його навчання у Кременецькій гімназії, емігрантський період. Далі розповідається про життя письменника, коли він повертається в Україну, зазнає переслідувань від німецької влади, і про період подальшої еміграції».

На презентацію був запрошений також спеціаліст із досліджень біографії Уласа Самчука, кандидат історичних наук, голова Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Андрій Жив’юк, який брав участь у консультуванні книги Петра Кралюка «Улас Самчук».

«У 1940-50 рр. існувала група людей, яка виявляла супротив радянській владі. Органи спецслужб їх знайшли і в них була книга Островського, але в середині насправді знаходилась «Марія» Уласа Самчука. Радянська влада вела боротьбу проти цього, оскільки у книзі описано події Голодомору...»

зазначив Андрій Жив’юк.

Також пан Андрій відзначив виняткову роль Острозької академії у видавничій справі творів Самчука й популяризації його особистості.

«Постать Уласа Самчука викликає повагу, гордість і водночас співчуття. Той час, коли він жив, схожий на сьогодення. Україна й нині переживає важкі часи, борючись за незалежність, і творчість Самчука є актуальною й популярною сьогодні. Звичайно, не можна порівнювати той період, коли жив письменник, але ті ідеї, які звучать у його творах, дають відчути, що український народ змушений був боротись за свою країну»,

підсумувала директорка Наукової бібліотеки НаУОА Галина Цеп’юк.

Також під час заходу директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець нагородив переможців загальноакадемічного конкурсу есеїв «Улас Самчук і незламність української нації».