Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії вшанували пам’ять професора Миколи Ковальського

19.03.2024

19 березня в Національному університеті «Острозька академія» відбулися заходи до 95-річчя з дня народження доктора історичних наук, професора, відомого українського вченого, історика, засновника джерелознавчої школи, проректора з наукової роботи НаУОА Миколи Ковальського.

Ректор Острозької академії, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник звернувся зі вступним словом:

«Троє людей були причетними до відродження Острозької академії у 1994 році – це Петро Андрухов, Микола Грищук і Микола Ковальський, який став натхненником цього процесу і доклав багато зусиль. Зокрема Микола Павлович організував наукову спільноту, яка зверталася до президента Кравчука з проханням про відродження Острозької академії. Цілком заслужено, що кафедра історії нашого закладу носить ім’я Миколи Ковальського. Ми завжди будемо пам’ятати цю унікальну людину».

Спочатку відбулося відкриття фотогалереї, присвяченої Миколі Ковальському. Епіграфом виставки стали слова пана Миколи, що відображають його життєву місію: «Виріс я в Острозі, на Волині, вчився у Львові, працював найбільш інтенсивно у Дніпропетровську (хоч і в аспірантурі теж не лінувався, і архівну евристику вельми методично розпочав 1954 р.). Без пишних слів скажу – це моя Батьківщина і я, як її син, маю життєву місію (а для того мені Господь і дав ці роки) зробити в міру своїх не дуже то міцних сил і не також сильного здоров’я те, що зобов’язаний за своїм фахом і кваліфікацією».

Директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк зазначила:

«У виставці зображено основні етапи й періоди життя Миколи Ковальського. Для нас важливо показати, як про Миколу Павловича говорили його сучасники, тому скрізь є цитати людей, із якими він був знайомий, працював, яких виховував. Починається виставка від народження пана Миколи в Острозі, від його родини. Також тут зображено його перебування у Львові, Кривому Розі; діяльність під час найбільш насиченого й найдовшого дніпропетровського періоду, коли Микола Павлович працював і формував свою наукову школу, і, звісно, роль у відродженні Острозької академії».

Також завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу Наукової бібліотеки Наталія Денисенко ознайомила присутніх зі стендом із науковими працями й колекцією книг Миколи Ковальського. 

«Серед колекції книг Миколи Павловича, які є в нашій бібліотеці, найбільше представлені такі розділи як історія та історіографія. Саме вони були основним джерелом зацікавлення вченого. Крім того, є також літературознавство й культурологія, філософія, політика, право, етнографія, математика, мистецтво, мови, художня література. Книги в колекції представлені українською, російською, польською, німецькою, французькою та латинською мовами»,

додала пані Наталія.

Наприкінці заходу присутні мали змогу послухати доповіді викладачів НаУОА про життєвий і творчий шлях Миколи Ковальського на такі теми:

  • «Ідеї та дослідницькі здобутки Миколи Ковальського» (доктор історичних наук, професор Петро Кулаковський);
  • «Професор Микола Ковальський як феномен» (доктор історичних наук, професор Віталій Яремчук);
  • «Діяльність Миколи Ковальського у львівському Музеї етнографії і художнього промислу (1959-1963 роки)» (доктор історичних наук, професор Володимир Трофимович);
  • «Професор Микола Ковальський та освітній простір Острога» (кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського Микола Близняк).

Студентка 4-го курсу ОПП «Історія та археологія» Даяна Білявська поділилась враженнями:

«Микола Павлович – визначна людина. За життя він зробив багато всього: це й відродження Острозької академії, дослідження джерелознавства особисто й утворення школи джерелознавства. Пан Микола об’єднав під своїм крилом найкращих і найсильніших майбутніх науковців. Кафедра історії названа на його честь не просто так: Микола Ковальський важлива постать не тільки в історії Острога, а і всієї України».