Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся круглий стіл «Створення програми «Рівний рівному» в мультидисциплінарній команді»

14.02.2024

14 лютого в Національному університеті «Острозька академія» відбувся круглий стіл «Створення програми «Рівний рівному» в мультидисциплінарній команді». Він був присвячений обговоренню досвіду реалізації програм підтримки ветеранів, а також визначенню подальших кроків у цьому напрямі. Круглий стіл організували спільно Острозька академія з КЗ «Ветеранський простір» Рівненської обласної ради за підтримки й участі радника-уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадима Свириденка.

Модератором виступів і дискусій під час круглого столу був проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук.

«Вітаємо у стінах Острозької академії наших гостей. Ми розпочинаємо круглий стіл, присвячений підтримці ветеранського середовища. Це надзвичайно важливе питання для України, бо ми повинні готуватися і вже активно працювати, щоб підтримати наших Героїв, які повертаються в громади, які повернуться після нашої перемоги, щоб забезпечити їхнє життя, можливості й допомогти їм. Зі сторони Острозької академії ми відчуваємо соціальну місію щодо підтримки ветеранського середовища й готові відгукнутися на будь-які ініціативи й запити, які отримуємо від колег»,

зауважив Дмитро Шевчук у вступному слові.

Серед гостей заходу – Вадим Свириденко, радник - уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій; Ольга Яковлєва, директорка Комунального закладу «Ветеранський простір»; представники БФ «Коло», заснованого середовищем ІТ з метою підтримки ЗСУ і ветеранів; представники БФ «Mindy», який створює мережу психологів-практиків із метою підтримки ветеранів, а також представники ветеранського середовища Рівненської області.

«За десять років війни виникло багато проблем, але ми працювали, крок за кроком створювали різні програми. Повномасштабне російське вторгнення показало, що цього недостатньо й кількість людей, яка потребує допомоги – це будуть мільйони. Тому кожен крок у таких програмах важливий. Упевнений: те, що ви напрацювали й сьогодні запропонуєте, стане однією хорошою програмою для допомоги нашим ветеранам. Потрібно йти вперед і розвиватися»,

зазначив Вадим Свириденко.

Після цього Дмитро Шевчук розповів про ідею, концепцію і філософію сертифікатної програми «Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів». Це комплексний міждисциплінарний освітній проєкт, спрямований на різні групи осіб – ветеранів-учасників бойових дій, осіб, які працюють із середовищем ветеранів (волонтери, соціальні працівники, представники місцевого самоврядування, соціальні менеджери, голови ОТГ тощо), а також осіб, які мають на меті розвинути знання, що стосуються психологічних аспектів долання стресу, пошуку самовизначеності, застосування арт-терапії, особливостей освітнього й трудового законодавства, політичної культури тощо.

Ольга Яковлєва презентувала результати й досвід реалізації пілотного проєкту «Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів» серед громад Рівненщини.

«Ця програма спрямована на те, щоб ветерани, члени їхніх родин знали, куди звернутися, де брати наукові, юридичні, духовні, моральні ресурси. Ми повинні забезпечити цим людям таку підтримку. Острозька академія змогла це зробити. Хоч це була перша сертифікатна програма, але вона дала хороші результати»,

додала Ольга Яковлєва.

Помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу, доктор психологічних наук, професор Едуард Балашов наголосив на реалізації міжнародних і національних науково-дослідних проєктів НаУОА у сфері протидії гібридним загрозам, соціально-психологічної реабілітації ветеранів та осіб, які постраждали від військових дій.

Зокрема Едуард Балашов презентував такі проєкти: «WARN – Академічна протидія гібридним загрозам», «Саморегульоване вивчення гібридних загроз і європейської безпеки», «Соціально-психологічна реабілітація ветеранів та осіб, постраждалих від військових дій шляхом формування метакогнітивного моніторингу», «Закордонні ветерани, ПТСР і моральні травми».

«Для нас велика честь зустрічати вас у стінах університету. Ми співпрацюємо вже багато років, проте я сподіваюся, що в результаті сьогоднішнього круглого столу наше співробітництво значно розшириться»,

зауважив Едуард Балашов.

Завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання, доктор медичних наук, професор Ігор Гущук зазначив про концепцію створення Університетської клініки соціально-психологічної реабілітації, діяльність якої передусім буде спрямована на роботу з військовослужбовцями, ветеранами та членами їх сімей, особами, постраждалими від військових дій і цивільним населенням.

«Ми плануємо зробити цю клініку у форматі повністю закритого циклу. Ветерани й особи, постраждалі від військових дій, зможуть не тільки звертатися за психосоціальною допомогою, реабілітацією, тобто отримати повний пакет послуг, який буде передбачати санаторно-курортне лікування. Найголовніше те, що в процесі реабілітації відбуватиметься й підготовка пацієнтів до нової професії, отримання освітніх послуг із новими компетенціями. Також після закінчення періоду соціально-психологічної реабілітації пацієнти зможуть отримати нову професію, соціалізуватися в суспільне життя своєї громади, а ветерани набути нові професійні навички, щоб стати соціальними комунікаторами для своїх побратимів»,

зазначив Ігор Гущук.

Помічниця ректора з освітнього менеджменту, докторка філософії в галузі права, доцентка Марія Матвійчук закцентувала увагу на основних тенденціях Вступу у 2024 році, специфіці освітніх програм, основних напрямах підготовки здобувачів в Острозькій академії.

«Серед здобувачів вищої освіти в НаУОА є учасники бойових дій, діти учасників бойових дій. І щороку кількість охочих вступити до університету на омріяну спеціальність серед цієї категорії вступників зростає. Це вкотре підтверджує якість вищої освіти, яка надається в університеті, актуальність освітніх програм та їх практико-орієнтований характер. Ми щиро дякуємо нашим захисникам і захисницям, підтримуємо їх, їхніх рідних і запрошуємо вступати до Острозької академії з метою отримання вищої освіти вперше, другої вищої освіти тощо»,

додала Марія Матвійчук.

Кандидат наук з державного управління, доцент кафедри інформаційно-документних комунікацій Віталій Бондар розповів про можливості навчання ветеранів на програмах (магістерській і сертифікатних) з публічного управління та державного адміністрування.

«В Острозькій академії відбувся надважливий захід, де ми обговорили питання соціально-психологічної підтримки ветеранів, проблеми ерготерапії, формування нової професійної траєкторії людей, які повертаються з фронту. Однією з потреб ветеранів є здобуття нової освіти, пошук якісних знань. Острозька академія пропонує актуальні освітні програми, зокрема й нову магістерську програму за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування. Система місцевого управління потребує фахівців, які володіють фундаментальними знаннями з вироблення й аналізу публічної політики, сучасними методами збору та аналізу даних і здатні застосувати їх для розв’язання практичних проблем громад»,

наголосив Віталій Бондар.

Наприкінці круглого столу Вадим Свириденко закцентував увагу на створенні програми «Рівний рівному в мультидисциплінарній команді», а представники благодійних фондів, які брали участь в обговореннях, розповіли про власний досвід реалізації проєктів із підтримки ветеранів.