Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся театралізований захід «Я - Шевченко»

12.03.2024

11 березня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся театралізований захід «Я - Шевченко». Організатором є кафедра української мови та літератури Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту НаУОА.

Захід було приурочено до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка – українського письменника, художника, мислителя, політичного і громадського діяча, творчість якого стала важливим чинником у формуванні української нації.

Розпочалося дійство із вшанування хвилиною мовчання світлої пам’яті воїнів, які полягли під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету й територіальної цілісності України, та мирних громадян, які загинули внаслідок збройної агресії росії проти України.

Із вітальним словом до присутніх звернулася докторка психологічних наук, професорка, проректорка з навчально-виховної роботи Руслана Каламаж:

«Дуже приємно, що ми продовжуємо шевченківські дні в нашому університеті. Я вдячна, що саме кафедра української мови та літератури НаУОА є двигуном цього процесу в Острозькій академії. Тарас Шевченко - не лише поет, це голос душі українського народу: його крик, плач, стогін, голосіння. У нашому університеті завжди приділяли велику увагу творчості, пошануванню Тараса Шевченка. У такі дні завжди пригадую 2014 рік, коли в Острозькій академії розпочався марафон. Ми встановлювали рекорд до 200-річчя з дня народження Шевченка. 456 годин безперервного читання Кобзаря, на заході було задіяно близько 3000 учасників. Не зважаючи на складні умови ми потрапити до Книги рекордів Гіннеса, чим дуже пишаємося. Хто тоді не був на Майдані, той воював Шевченковим словом».

Згодом усі присутні побачили моновиставу у виконанні Богдани Вітюк за твором Аліни Данилюк, переможниці обласного етапу XIV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді ім. Т. Г. Шевченка, 

«Студенти наочно показують, наскільки важливою є фігура Тараса Шевченка для всіх нас. Він є мовчазним свідком усіх звірств і наруг росіян, але водночас є доказом нашої незламності. Доки є Шевченко, доти є Україна. Нехай його слово звучить не тільки в шевченківські дні, але й поза ними. Бо його слово — наша зброя проти ворога»,

зазначив директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець

Ведуча заходу Ірина Рабчук зауважила, що нині українці не лише повторюють палкі рядки Тараса Шевченка, шукаючи духовного опертя, але й продовжують віднаходити в собі розмаїті грані його феномена.

Під час дійства було представлено перформанс «Я - Шевченко». Студенти показали Шевченка, як людину, поета, художника, громадського діяча, кобзаря, патріота, генія й пророка.

Захід завершили піснею «Думи» у виконанні студентського академічного хору НаУОА.

«Дякуємо всім, хто розділив із нами вшанування Тараса Григоровича Шевченка, який став цілою епохою в нашій історії і нині продовжує звучати в прочитаннях, народжених у третьому тисячолітті. Динамічно, натхненно, заповітно»,

підсумувала Ірина Рабчук.

Враженнями від події поділилася студентка 2-го курсу спеціальності «Громадське здоров’я» Анна Ярмолюк:

«Сьогодні з нагоди дня народження Тараса Шевченка ми вирішили показати невеликий і водночас неймовірний захід. Дуже рада, що в такий нелегкий для нас час ми маємо можливість проводити справді важливі події. Це атрибут нашої честі й гідності. Переконана, що в кожному з нас є Шевченко. Ми стали доросліші, мудріші й розуміємо ті заповіді Кобзаря, які не можна не відчувати, особливо зараз».