Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні кар’єри ЄС 2024 в Острозькій академії

09.05.2024

8-9 травня у Національному університеті «Острозька академія» відбувся захід «Дні кар’єри ЄС 2024». Організатор – Інформаційний центр Євросоюзу, що діє на базі університету за підтримки Представництва ЄС в Україні.

Упродовж цих двох днів організатори заходу зосередили увагу на питаннях прав і свобод людини у ЄС; інституціях і законодавстві, яке регулює цю сферу; ролі громадянського суспільства в процесі вирішення конфліктів; підвищенні рівня обізнаності про роль інституцій ЄС. 

Програма заходу передбачала панельну дискусію «Імплементація цінностей ЄС у проєктній діяльності Острозької академії», серію тренінгів для студентів і лекцію на тему «Можливості для молоді від Європейського Союзу», яку провела Посолка європейської молоді в Україні Анна Лавренюк. 

Із вступним словом до учасників панельної дискусії звернулася докторка психологічних наук, професорка, проректорка з навчально-виховної роботи Руслана Каламаж. Вона зазначила, що Острог й Острозька академія XVI століття були повноправними членами тогочасного європейського простору, а тому цілком закономірно, що в НаУОА проводиться такий захід.

«Ми з вами на шляху європейської інтеграції маємо чудовий історичний бекґраунд: визначних діячів, меценатів, впливових і шанованих представників еліти з часів Середньовіччя. Сучасна Острозька академія дуже тісно інтегрована в освітній, науковий і культурний простір. Ми реалізовуємо 11 міжнародних грантових проєктів із європейським фінансуванням, які дають змогу нашим викладачам, студентам спільно з європейськими колегами втілювати свої ідеї. Такі заходи, як сьогоднішній, є вже нашим щоденним життям. Щиро дякую організаторам, співорганізаторам, особливо Ользі Анатоліївні Близняк за те, що ви взяли на себе таку місію. Дякую тренерам, які проводили змістовні тренінги, щоб студенти могли здобувати «soft skills», які дуже важливі для професійного розвитку, успішного працевлаштування в сучасному європейському просторі. Бажаю плідних дискусій, гарних результатів як для нашого особистісного розвитку, так й інституційного зростання як університету на цьому тернистому й прекрасному шляху до Європи і Європейського Союзу»,

додала Руслана Каламаж.

Серед спікерів панельної дискусії – Ольга Балацька, директорка ННІ права ім. І. Малиновського, кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри цивільно-правових дисциплін; Олена Шершньова, директорка ННІ міжнародних відносин та національної безпеки, кандидатка наук із державного управління; Ольга Стецюк, начальниця Відділу проектної та інвестиційної діяльності виконкому Острозької міської ради, співзасновниця ГО «Центр суспільних перетворень»; Ольга Ютовець, начальниця управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Рівненської ОДА. Серед запрошених гостей Тарас Хмарук, секретар Острозької міської ради й Олександр Харчук, заступник Острозького міського голови з питань діяльності виконавчих органів.

Ольга Балацька розповіла про проєкти Erasmus+ напряму Jean Monnet «Права людини в ЄС» та «Хабу європейських рішень». Перший проєкт має на меті вивчення основних прав і свобод людини в ЄС, підвищення обізнаності про роль інституцій ЄС і розвиток відповідного законодавства. Другий проєкт націлений на реалізацію 4 кластерів: law and soft skills, security and information, Start-up and digitalization, oppeness and expertise. 

Олена Шершньова закцентувала увагу на проєкті Erasmus+ Jean Monnet «Громадянське суспільство у процесі вирішення конфліктів: досвід ЄС для України». Він націлений на вирішення специфічних питань, пов’язаних з гібридними конфліктами та покликаний розвивати навички ефективного реагування на виклики і загрози.

Ольга Стецюк поділилась досвідом того, як здійснюється проєктна й інвестиційна діяльність на рівні ОТГ, у який напрямах ці проєкти працюють, які результати такої діяльності є в Острозі (Молодіжна столиця України 2022 р.).

Ольга Ютовець розповіла про співпрацю з інституціями ЄС в межах чинних проєктів й ініціатив на рівні Рівненської області.

Також всі охочі мали змогу відвідати чотири тренінги, спрямовані на актуалізацію й поширення інформації про навчання упродовж життя, фінансову грамотність як запоруку відновлення територіальних громад у повоєнний період, проєктні можливості для молоді, ефективну комунікацію в конфліктах. Проводили тренінги помічниця ректора з освітнього менеджменту, докторка філософії в галузі права, доцентка Марія Матвійчук; професорка, докторка економічних наук, завідувачка кафедри фінансів, обліку і аудиту Ольга Дем’янчук; кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, обліку і аудиту Юлія Шулик; кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри цивільно-правових дисциплін Ольга Шминдрук.

«Дні кар’єри Європейського Союзу націлені на популяризацію цінностей ЄС. Під час заходів, які проводяться в ці дні, ми розповідаємо про різноманітні можливості, які відкриває перед нами європейська інтеграція. А ці можливості стосуються передусім молоді, студентської еліти, яку ми виховуємо. Тому Дні кар’єри ЄС організовуються для того, щоб студенти зрозуміли, із якими можливостями або труднощами вони можуть працювати в майбутньому. Упевнена, що наше молоде покоління впорається з цими викликами»,

підсумувала кандидатка політичних наук, старша викладачка кафедри міжнародних відносин, керівниця Інформаційного центру ЄС НаУОА Ольга Близняк.

До слова, Дні кар’єри щорічно організовує мережа ініціатив ЄС в Україні з метою ознайомлення та поширення інформації про шляхи професійного зростання та кар’єрні можливості для молоді у європейському просторі, за підтримки Представництва ЄС в Україні.