Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії презентували роман про стійкість Енергодара “Королівський гамбіт”

09.04.2024

9 квітня в Національному університеті “Острозька академія” відбулася презентація роману про стійкість Енергодара “Королівський гамбіт”.

Автори книги - доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Петро Кралюк і директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.

Із вітальним словом до присутніх звернувся доктор психологічних наук, професор, ректор НаУОА Ігор Пасічник:

“Роман «Королівський гамбіт» написаний дуже доступною мовою, кожен знайде в ньому щось цікаве. Він багатоплановий, багатогранний, бо тут зображені події, які відбуваються і на Гуцульщині, і на Поліссі, і в центральній, і східній Україні. Центральним лейтмотивом роману є Енергодар, Запорізька АЕС, яка зараз знаходиться під контролем росіян. Через головних героїв роману показано психологію людей, які залишилися в Енергодарі. Раджу всім вам прочитати цей твір, бо він стосується важливої теми сьогодення”.

Жорстока загарбницька війна вщент зруйнувала колишнє мирне життя Енергодара — міста-супутника найбільшої електростанції Європи. Зав’язала в тугий вузол численні долі його жителів, у кожного з яких — своя непроста історія. Безжальний і цинічний ворог, що захопив Запорізьку АЕС, прирік її працівників на знущання, приниження й тортури та поставив під загрозу безпеку не лише України, а й інших країн.

У багатоплановому й поліфонічному романі переплелися людські голоси й мелодії різних епох. Усі разом вони вибудовують строкату й водночас цілісну симфонію нашого минулого й сьогодення, де попри все виразно звучить музика любові, надії та незламної віри в перемогу.

“У нас вийшла чергова спільна праця з Олександром Красовицьким . Роман вже стартував у продажі, за добу придбали понад 100 примірників. Щиро сподіваюся, що “Королівський гамбіт” викличе зацікавлення читачів. Роман написаний українською мовою, проте також невдовзі буде готовий його переклад, над яким зараз багато працюють. Сподіваємося, що у травні світ побачить цей роман англійською мовою”,

зауважив Петро Кралюк.

“Королівський гамбіт" побудований на документальному матеріалі, історіях життя і свідченнях жителів Енергодару. Автори спілкувалися з людьми, які були в окупації та змогли виїхати, пережили тортури й катування; з керівництвом і працівниками Запорізької АЕС. На основі цих розповідей письменники створили картину подій, які відбувалися в Енергодарі під час першого року окупації.

“Мені приємно бути в Острозькій академії й розуміти, що в Україні не так багато закладів вищої освіти, де головне є традицією навчання, яка всі ці роки тут утримується. Роман виданий для того, щоб читачі могли зрозуміти, як там, по інший бік. Нам вдалося поспілкуватися з частиною людей, які вийшли з російського полону. Цей текст художній і написаний так, щоб його могли прочитати українці, щоб їм було цікаво, а не тільки страшно”,

зазначив Олександр Красовицький.

У творі описано події, які довелося пережити громадянам Енергодара, а саме масовий мирний мітинг проти захоплення міста; спротив, який чинили енергодарці на блокпосту; захоплення Енергодара та ЗАЕС; перші дні окупації; потужний обстріл міста окупантами 1 вересня 2022 року, коли в Енергодар вперше заїхала делегація МАГАТЕ; катування та тортури людей, які відмовлялися йти на співпрацю з ворогом.

Наприкінці зустрічі відбулася дискусія, де всі охочі могли поставити запитання авторам й отримати на них відповіді. Після презентації відбулась автограф-сесія з письменниками.