Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Викладачка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання Інна Хоронжевська взяла участь у медичному форумі

08.03.2024

7-8 березня в Києві відбувся медичний форум із науково-практичною конференцією з міжнародною участю «Сучасні інфекційні захворювання, ускладнення та суміжна патологія. Що нового у клініці, діагностиці, лікуванні та профілактиці?»

Активну участь у заході взяла кандидатка медичних наук, старша викладачка кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання Інна Хоронжевська. Вона виступила з доповіддю «На шляху до елімінації вірусних гепатитів В та С в Рівненській області». Під час свого виступу пані Інна зазначила, що під час війни ризик поширення гепатитів В та С значно зростає через численні травми серед військових і цивільних осіб та труднощі під час надання необхідної медичної допомоги. Тобто російська військова агресія проти нашої країни призвела до підвищення ризиків зараження гепатитами В і С в Україні.

У своїй доповіді Інна Хоронжевська акцентувала увагу на питаннях профілактики вірусних гепатитів:

«Чотири роки тому Україна приєдналася до Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів й ухвалила державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Її головні цілі – це запобігання й діагностика 90% випадків вірусного гепатиту в людей, які хворіють на це захворювання і не знають про нього, а також доступ до програм лікування».

Інна Хоронжевська розповіла про їхнє дослідження, яке показало: на шляху до елімінації вірусних гепатитів в Рівненській області та Україні були певні успіхи, що проявлялись у зниженні показників захворюваності гострими й хронічними гепатитами В і С та гепатитом А в 2020-2021 рр. порівняно з базисними індикаторними показниками 2015 року.

«Однак після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022-2023 роках спостерігається зростання захворюваності на ці інфекції. Тому така ситуація вимагає мобілізації всіх зусиль медичних працівників і громад у профілактиці вірусних гепатитів»,

додала пані Інна.

Також Інна Хоронжевська зазначила про профілактику захворювання на гепатити:

«Українці мають можливість пройти безоплатні тестування швидкими тестами проти вірусних гепатитів В і С у сімейних лікарів. Головний спосіб профілактики вірусного гепатиту В – вакцинація, як і вірусного гепатиту А. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, діти мають отримати вакцину проти гепатиту В в першу добу після народження (ще в пологовому), а наступні дві дози – у 2 і 6 місяців. Відповідно до оновлених у 2021 році Стандартів надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С, кожен українець має щонайменше раз у житті пройти обстеження на вірусні гепатити й повторювати його регулярно за наявності чинників ризикованої поведінки».