Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

У межах Відкритого університету Острозької академії відбулася лекція Петра Кралюка

07.03.2024

7 березня в Національному університеті «Острозька академія» в межах Відкритого університету відбулася лекція на тему «Непрочитаний Шевченко».

Спікер -  доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Петро Кралюк.

Цьогоріч відзначаємо 210-ту річницю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка – українського мислителя, поета, громадського й політичного діяча, творчість якого стала важливим чинником у формуванні української нації.

Образ Шевченка є однією з найбільш упізнаваних і шанованих національних фігур у нашій свідомості, але й водночас - найбільш узагальненою постаттю, що спровокувало низку стереотипів і міфів. Те ж саме стосується його літературної спадщини, яка досі приховує чимало несподіваних, захованих підтекстів.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець:

«Ми часто озвучуємо питання: якого Тараса Шевченка знаємо? І чи знаємо ми його взагалі? На жаль, ми часто знаємо його тим, ким нав’язав наш горезвісний сусід - дідуся, дещо сумного, задумливого. Нам не відомо багато про нього як філософа, мислителя, ще менше знаємо про нього як про публіциста, митця, талановитого художника. Коли російські танки заходять в українські міста, то перше, що вони роблять - це зносять пам’ятники Шевченка й перейменовують наші вулиці, які теж названі іменами українських письменників, культурних діячів. Великий Кобзар є маркером нашої національності й культури. Сьогоднішня подія відбувається в руслі Шевченківських днів про приховані сенси та розвінчення міфів, тому я впевнений, що буде цікаво».

Лекція Петра Кралюка розкрила непрочитані рівні спадщини й образу Тараса Шевченка, що наблизила сучасну аудиторію до більш живого і справжнього Кобзаря.

Під час зустрічі лектор звернув увагу на три постаті - Володимира Великого, Богдана Хмельницького й Григорія Сковороду та розповів, як саме Тарас Шевченко згадував про них у своїх творах.

«Упродовж багатьох років Тарас Шевченко  суттєво впливає на людей. Це поет, який насправді є в багатьох моментах непрочитаним. Крім цього, у нас є низка стереотипів щодо нього, які сформувалися ще до радянської влади.  Усе-таки українські діячі намагалися створити певний образ Шевченка як того, хто переживав за свій народ, за бідних і знедолених. Саме такий стереотип щодо нього існував упродовж тривалого часу в ХІХ столітті»,

зазначив Петро Кралюк.

Наприкінці зустрічі відбулася дискусія, де всі охочі могли поставити питання лектору й отримати на них відповіді. Після неї письменник подарував трьом студентам свої книги про Тараса Шевченка.

Нагадаємо, що Відкритий університет Острозької академії – це цикл публічних науково-популярних онлайн-лекцій експертів Острозької академії та з інших університетів для широкої аудиторії.