Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відзначили Всесвітній день здоров’я

05.04.2024

5 квітня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася низка заходів із нагоди Всесвітнього дня здоров’я.

Організувала захід кафедра громадського здоров'я та фізичного виховання НаУОА за сприяння ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та їх Острозьким відділенням (Брезицька Д.М.).

Завідувач кафедри громадського здоров’я та фізичного виховання, доктор медичних наук, професор Ігор Гущук зазначив:

«Беззаперечно, що найціннішим для кожної людини є її життя і здоров'я. На противагу здоров'ю стан нашого нездоров'я пов'язаний зі способом життя, станом довкілля, хворобами інфекційного та неінфекційного характеру. Особливу загрози для нашого суспільства становлять так звані соціально небезпечні хвороби: туберкульоз, ВІЛ, СНІД, гепатит та ін. Ці захворювання можуть мати руйнівний вплив на здоров'я та життя людей, які не отримують своєчасного лікування або не знають про методи профілактики. Вплив таких хвороб на суспільство може бути надзвичайно важливим і широкомасштабним. На перший погляд, ці захворювання становлять пряму загрозу для здоров'я та життя індивідів, але їхній вплив може також поширюватися на економічний, соціальний і культурний рівні».

Пан Ігор додав, що проведення заходів з інформування громади є критично важливим для усвідомлення ризиків і виявлення методів запобігання:

«Попередження хвороб - не лише питання індивідуального здоров'я, але й загального забезпечення стану громадського здоров'я, а профілактичні заходи та інформаційні кампанії є ефективними інструментами боротьби з такими захворюваннями. Вони сприяють усвідомленню ризиків і підтримці здорового способу життя на рівні суспільства. Таким чином, інформоване суспільство є основним фактором у здійсненні успішної боротьби з цими небезпечними захворюваннями».

На події були присутні студенти й жителі Острозької ОТГ. Упродовж акції кожен присутній мав можливість отримати вичерпну інформацію та консультації з профілактики хвороб, таких як туберкульоз, ВІЛ, СНІД, гепатит та інші.

Крім того, кожен охочий міг пройти швидкий тест на ВІЛ і гепатит С, виміряти тиск, перевірити вміст нітратів у продуктах й оцінити свій стан здоров'я. 

Також упродовж заходу учасники мали нагоду отримати інформаційні матеріали й безкоштовні контрацептиви.

«Сьогодні ми провели неймовірно важливий захід «День Здоровʼя»! За визначенням ВООЗ “Здоров'я - це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб чи фізичних вад”. В усьому світі 7 квітня проводять публічні заходи й безкоштовні консультації, суть яких полягає в ідеї нагадати людям про те, як важливо зберігати бадьорість духу й хороше самопочуття. Кожен охочий може прийти і зробити певні аналізи, поміряти тиск, перевірити кількість нітратів продуктах, стан здоров'я. Ба більше, є можливість отримати загальні рекомендації про те, як покращити своє самопочуття й дотримуватися здорового способу життя»,

поділилася враженнями студентка 2-го курсу спеціальності «Громадське здоров’я» Анна Ярмолюк.

Також у межах події студенти та викладачі НаУОА взяли участь в національному флешмобі «White card», організованого Українською федерацією «Спорт заради розвитку».

«6 квітня у світі відзначається Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру (International Day of Sport for Development and Peace). 23 серпня 2013 р. Генеральна Асамблея ООН одноголосно ухвалила резолюцію, у якій зазначалося, що «здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність – запорука загального процвітання й добробуту». У програмі заходу відбулася руханка, у подальшому кожен учасник демонстрував свої найбільші досягнення у спорті. Під час проведення було встановлено Національний рекорд у флешмобі «White card» 216 тисяч дітей, учнів, студентів і понад 6000 викладачів фізичного виховання. Усі учасники були нагороджені дипломами, почесними грамотами, а викладачі отримали сертифікати й відзнаки встановленого рекорду»,

зазначив завідувач секції Геннадій Стадніков.