Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії продовжуються лекції генерал-лейтенанта армії США у відставці, екскомандувача американської армії у Європі Бена Ходжеса

06.03.2024

5 березня в Національному університеті «Острозька академія» відбулася шоста лекція пана Бена Ходжеса, генерал-лейтенанта армії США у відставці, екскомандувача американської армії у Європі. Основні теми лекції: адвокатські групи української діаспори у США та їхній вплив в Америці, блокування допомоги Україні Конгресом США, питання кадрової системи України. 

Модерував зустріч доктор психологічних наук, професор, помічник ректора з міжнародного співробітництва і фандрайзингу НаУОА Едуард Балашов.

 

Презентуємо найважливіші цитати з лекції пана Бена Ходжеса:

- Це велике задоволення зустрітися знову, тому що найґрунтовніші питання я отримую саме від студентів Острозької академії.

- На запитання чому блокуються 60 млрд. доларів американської підтримки для України, моя коротка відповідь є такою: Трамп здійснює тиск на спікера палати представників Майка Джонсона, щоб він не допустив ухвалення законопроєкту про надання допомоги. Трамп хоче стати президентом і не бажає дозволити адміністрації Байдена здобувати успіх, який може допомогти йому перемогти на наступних виборах. Проте більшість республіканців підтримує Україну, тому витримувати тиск спікерові стає все важче.

- Також важливо знати, що президент Байден недостатньо чіткий у питанні допомоги Україні. Йому варто пояснити американцям, чому допомога Україні й поразка росії вигідна США. Але думки людей також залежать і від російської пропаганди, її можливості впливати на них. Ніхто не гарантує, що президенту вдасться донести народу важливість американської допомоги Україні. Їм варто усвідомити, що це не просто благодійність. Я налаштований оптимістично щодо цього питання, але вже не такий впевнений, як кілька місяців тому.

- Інша причина блокування допомоги полягає в тому, що Європа починає «зводитися на ноги» досить повільно. Чехія розпочала свою ініціативу, а інші держави долучаються до неї. У Європі розташований потужний військово-промисловий комплекс, але звичними споживачами його продукції є інші країни, а не Україна. Підприємствам військово-промислового комплексу варто змінити своїх споживачів і направити військову продукцію в Україну.

- Я був вражений твердженням пана Макрона про те, що питання відправки військ в Україну не потрібно знімати з порядку денного. Навіть якщо він не збирається цього робити, така заява може обмежити росію у своїх діях. Їй варто обдумувати свої кроки, бо якийсь із них може спровокувати втручання Франції чи іншої держави.

- Мені також цікаво, що діється навколо ситуації з мобілізацією в Україні. Я думаю, це не головна проблема, але це проблема в системі чи політиці. Та якщо люди не хочуть цього, чи це означає, що українці не хочуть боротися? Але ж українці хочуть боротися. Україна є демократичною державою, в ній діють закони. Тож солдати мають бути впевнені, що і вони, і їхні сім’ї зможуть отримувати медичну допомогу, і до них будуть ставитися належно.

- Україна потребує більше людей, щоб здійснювати ротацію. 6-місячна ротація є досить хорошим терміном, аби зберегти людей і військову потугу. Але вона може бути реалізована лише за умови достатньої кількості людей. Це важливо, якщо Україна хоче виграти війну.

- Цілком реально, що Сполучені Штати оберуть напрям двосторонньої угоди з Україною, як це зробила Франція, Велика Британія та інші країни. Це схоже на далекоглядну двосторонню співпрацю зі спільними військовими навчаннями, допоки Україна не стане державою-членом НАТО.

- Російське вторгнення в Україну – це лише одна частина величезної геополітичної стратегії. Іран, ХАМАС та хусити розпочинають різні конфлікти, і Китай спостерігає за цим, щоб зрозуміти ймовірну реакцію Заходу.

- 1942 року пан Рузвельт доклав зусиль для того, щоб Європа почала чинити опір нацистам, і Черчилль вирішив, що «Німеччина – перша», не Японія, не Італія, а Німеччина повинна програти першою. Після цього відбулася конференція в місті Касабланка, де було вирішено, що Німеччина повинна зазнати поразки. Отож щось подібне має відбутися сьогодні. Мусить бути чітко визначена мета: Україна має перемогти, а росія – програти. Тоді Китай буде розуміти, що Захід організований і рішучий.

- Причина того, чому Олаф Шольц не постачає Україні ракети Тaurus, полягає в тиску з боку коаліційного уряду. Пан Шольц збентежений тим, що Трамп може стати потенційним президентом США, який розвернеться спиною до Європи, залишить її наодинці.

 

Читайте також: