Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про актуальні проблеми викладання предметів духовно-морального спрямування

03.04.2024

На базі науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Національного університету «Острозька академія» 2 квітня відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми викладання предметів духовно-морального спрямування» в контексті виконання обласної програми сприяння духовності, моральності та формування здорового способу життя в Рівненській області на 2023-2025 роки.

Під час відкриття учасників привітав ректор Національного університету «Острозька академія», доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник; доктор педагогічних наук, професор, керівник науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА, модератор круглого столу Василь Жуковський; Голова Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій, Президент Українського Біблійного товариства Григорій Комендант та інші.

«У Рівненській області Острозька академія вперше запропонувала ввести уроки християнської етики. Усі депутати Рівненської обласної ради проголосували за прийняття концепції проведення у школах курсів духовно-морального спрямування. Це надзвичайно важливе рішення. Щиро дякую Василю Миколайовичу за організацію роботи навколо цього процесу й віддане служіння Острозькій академії»,

зазначив ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.

Доктор педагогічних наук, професор, керівник науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА Василь Жуковський наголосив:

«Щиро дякую кожному, хто приєднався до нашого круглого столу, щоб обговорити надзвичайно актуальну проблему. Зараз наші дії й думки великою мірою пов’язані з російсько-українською війною. Але ми також повинні розуміти, що здолати ворога можемо не тільки і не стільки силою зброї, скільки силою нашого християнства. Нормальною поведінкою батьків, старшого покоління є піклування про дітей. Найкраще, що ми можемо зробити для своїх дітей, – це виховувати їх на основі християнської моралі».

Мета круглого столу – поінформувати місцеві громади про стан духовно-морального спрямування в Рівненській області, проблеми й наявне навчально-методичне забезпечення; мотивувати місцеві громади здійснювати духовно-моральне виховання молоді, а також готуватися до проведення моніторингу в закладах освіти. 

Під час заходу були присутні голови місцевих громад, начальники управлінь освіти, директори й керівники закладів освіти, вчителі предметів духовно-морального спрямування, шкільні психологи, батьківська громадськість. 

Спікери різнобічно розповіли учасникам про викладання предметів духовно-морального спрямування і їхню роль в освіті в Рівненській області й Україні загалом.

Наприкінці круглого столу Василь Жуковський презентував творчий доробок науково-дослідної лабораторії християнської етики, психології та педагогіки НаУОА. Зокрема пан Василь розповів про програмне й навчально-методичне забезпечення для закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти, закладів загальної середньої освіти нової української школи, а також курси підвищення кваліфікації педагогів предметів духовно-морального спрямування.