Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Берклі-Острог: міжнародна співпраця у сфері вищої правничої освіти

09.02.2024

З 2 лютого в межах співпраці між правничими школами Університету Каліфорнії та Національного університету «Острозька академія» розпочався робочий візит директорки Навчально-наукового інституту права ім. І Малиновського, кандидатки юридичних наук, доцентки кафедри цивільно-правових дисциплін Ольги Балацької та викладачки кафедри теорії та історії держави і права НаУОА Марії Цип’ящук у США.

Berkeley Law стабільно входить до числа найкращих правничих шкіл США і світу.

Метою перебування освітян є взаємний розвиток правничої вищої освіти України і США, вивчення досвіду такої видатної правничої школи як Берклі, поглиблення партнерства й міжнародної співпраці між правничими школами Берклі та Острога, обмін провідним досвідом, участь в освітньо-наукових заходах, проведення гостьових лекцій у Берклі упродовж двох тижнів.

Працюючи в Берклі 7 лютого, освітяни виступили основними спікерами Міжнародної панельної дискусії, присвяченої тематиці міжнародного реагування на воєнні злочини, злочини проти людяності й посилення міжнародних правових механізмів захисту прав людини після Революції Гідності 2013 року й анексії Криму в 2014 році.

«В усіх куточках світу має бути почуто, що в Україні триває війна, що росія - терористична країна, для якої немає жодних людських цінностей. Ми наголосили, що всі злочини рф щодо українського народу розпочались не в лютому 2022, а у 2014 році, коли росія порушила незалежність, суверенітет і легітимні конституційні територіальні кордони України. Численні злочини й масовані обстріли, які вчиняє рф на території України, порушують норми міжнародного права, зокрема Женевської конвенції, Римського статуту і кваліфікуються як міжнародні воєнні злочини, злочини проти людяності. Серед них систематичне насильство окупантів із метою знищення української нації та ідентичності, ворожі обстріли цивільної інфраструктури, паплюження української історії, напади на українські музеї, церкви й бібліотеки. Це геноцид українського народу! 

Це велика честь для нас бути носіями українства у США, виступати спікерами в Університеті Каліфорнії. Ми висловлюємо повагу і вдячність американському народу за підтримку, солідарність і допомогу українцям, зокрема освітянам в умовах війни. Слава Україні!»,

зазначила Ольга Балацька.

«Найголовніша теза, яку ми намагалися донести до слухачів і слухачок - це те, що війна в Україні триває вже майже десять років. За цей час рф лише посилює свою агресію і вчиняє все більшу кількість воєнних й інших міжнародних злочинів. Попри численні ініціативи й правоохоронні інституції, які документують ці злочини в Україні та за кордоном, важливо, щоб і міжнародна спільнота, окремі держави діяли. Не можна вважати, що це війна однієї людини - Путіна - проти України. На жаль, значна частина населення в Росії підтримує дії свого диктатора і міжнародна спільнота не повинна просто ігнорувати цей факт. Будь-які санкції та обмеження, нехай не напряму, але можуть чинити певний тиск на населення держави-агресора і поступово сприяти тому, щоб вони зсередини змінювали свій політичний режим. Після виступу було чітке усвідомлення, що спільнота тут дуже мало знає про реальну ситуацію в Україні, а подібна подія чи не найперша за тривалий час. Переважно, ми відчували щиру підтримку і зацікавленість аудиторії. Тож, я вважаю, що це була велика честь і дуже добра нагода донести хоч частку інформації до громадян США»,

розповідає Марія Цип’ящук.

Panel discussion: «INTERNATIONAL RESPONSES TO CRIMES IN UKRAINE: TEN YEARS ON”