Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Світла пам’ять Мирону Степановичу Куропасю

01.04.2024

Національний університет «Острозька академія» із глибоким сумом сприйняв скорботну звістку про смерть Мирона Степановича Куропася - американського наукового, громадського й політичного діяча українського походження, історика, дослідника історії українців у США, віцепрезидента Українського народного союзу.

Мирон Куропась народився 15 листопада 1932 р. в Чикаго в родині українських емігрантів. У 1953 р. отримав науковий ступінь бакалавра в університеті Лойола (Loyola University of Chicago), у 1955 р. – диплом магістра в університеті ім. Рузвельта. Від 1960 до 1972 р. був головним радником, а з 1972 до 1992 р. – віцепрезидентом Українського народного союзу. 1974 р. захистив докторську дисертацію на тему «Українська спадщина в Америці» в Чиказькому університеті. 

У 1976–77 рр. був спеціальним радником президента Дж. Форда з питань етнічної політики. На цій посаді, розуміючи важливість збереження етнічної ідентичності кожного окремого етносу, що проживає в іншій державі, Мирон Куропась виступав ініціатором конференцій з етнічних питань, де на державному рівні формувалися шляхи збереження етнонаціональної ідентичності та способи розвитку самобутності етносів, які були складовою частиною державного організму США.

Мирон Степанович був одним із найвідоміших фахівців з історії української громади в США, професором-емеритом Північно-Ілінойського університету. Він відомий і як громадський діяч й публіцист, який упродовж багатьох років був автором власної колонки в газеті Українського народного союзу «The Ukrainian Weekly». Статті пана Мирона присвячені історії переселення мігрантів з українських земель до США, діяльності УНС та його відділів, ролі певних громадських, культурних, політичних діячів. Серед публікацій Мирона Куропася вагоме місце займали спогади з часів військових протистоянь і роздуми автора щодо людських взаємовідносин. 

У його публіцистиці, як і в громадсько-політичній і культурній роботі, простежувалася відданість справі розбудови УНС та ОДВУ, розвиток культурного життя української громади Чикаго та СІЛА. Мирон Куропась послідовно закликав до гуртування українців СІЛА для збереження власної громади та українства загалом.

Крім цього, пан Мирон належав до людей, які здійснили неоціненний внесок у відродження Національного університету «Острозька академія» і були біля витоків його становлення. Співпраця Мирона Степановича з університетом розпочалася в 1991 році. Він був головою Фонду відродження Острозької академії, що допомагав організовувати збір коштів для розбудови університету серед українців у США. У 1998, 2002 та 2007 роках Мирон Куропась читав лекції для студентів і викладачів Острозької академії.

4 червня 2007 року ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник присвоїв Миронові Куропасю звання почесного доктора honoris causa академії.

У 2007 році в Острозькій академії відбулася презентація україномовного варіанту наукової праці Мирона Степановича «Українсько-Американська твердиня: Перші сто років Українського Народного Союзу», яка є перекладом книги «Ukrainian-American Citadel: First one hundred years of Ukrainian Nation Association». Книга висвітлює історію створення та існування Українського Народного Союзу – світської братської допомогової організації, яка відіграє важливу роль у житті українських громадян Америки.

Ідея перекладу праці Мирона Куропася належала представникам української діаспори в США. Переклад книги українською мовою було розпочато саме в Америці, проте остаточно здійснено викладачами Острозької академії. Зокрема, активну участь у перекладі цієї праці взяли Наталія Ломінська та Любов Черуха. Україномовний варіант книги «Українсько-Американська твердиня: Перші сто років Українського Народного Союзу» був виданий в Острозькій академії у 2004 році. Авторству Мирона Куропася також належить фотоальбом «Ukrainians of Chicagoland», де висвітлюється історія перебування української громади в Чикаго з моменту еміграції до США.

Мирон Степанович підтримував Острозьку академію, зокрема під час одного зі звітних концертів Студентського народного академічного хорового колективу НаУОА він виділив хористам грошові премії. 

Національний університет «Острозька академія» молиться за упокій душі Мирона Куропася. Вічна йому пам’ять!

У ці скорботні дні ми висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким Мирона Степановича. Світла пам’ять про нього назавжди буде в наших серцях.