Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Команда Острозької академії перемогла в Олімпіаді юридичних клінік України з консультування клієнтів 2023

31.03.2023

30-31 березня в Національному університеті «Острозька академія» відбулися півфінальний і фінальний раунди Національної Олімпіади юридичних клінік України з консультування клієнтів 2023. Організатором Олімпіади є ГО «Асоціація юридичних клінік України», а координаторкою змагань – викладачка кафедри теорії та історії держави і права НаУОА Марія Цип’ящук. Пані Марія є також національною представницею від України на Міжнародних Змаганнях із консультування клієнтів імені Брауна-Мостена.

Олімпіада з консультування – це змагання серед юридичних клінік України, які моделюють процес прийому клієнта в юридичному офісі. З 2015 року, за винятком 2018, ці змагання традиційно проводять на базі Острозької академії. Уперше олімпіаду провели також в Острозькій академії ще у 2005-2006 роках. 

«Для мене особисто ці змагання дуже особливі. Ще на першому році навчання я познайомилася з Форестом Мостеном, чиїм іменем сьогодні названі Міжнародні змагання. Тоді він приїхав до Острога зі своєю дружиною Джоді, щоб провести тренінг для наших клініцистів і студентів. З того й почалися змагання в Україні. Безмежно радію, що сьогодні є стільки талановитих і цілеспрямованих студентів і студенток в нашій державі, які цікавляться Олімпіадою з консультування. Бачу, наскільки підготовка й участь у подібних активностях допомагає майбутнім юристам ставати професійними вже сьогодні. Також щиро дякую всім, хто в цьому році підтримав і допоміг організувати змагання - як і два онлайн-раунди, так і частину, яка проходила в академії. Це наші давні й нові друзі, ті, хто відгукується в останній момент і, звісно ж - наш університет, який попри будь-які умови погоджується приймати змагання»,

зазначила Марія Цип’ящук.

До змагань допускалися консультанти юридичних клінік України, які стали переможцями внутрішнього клінічного раунду змагань із консультування або визначені юридичною клінікою.

Для участі в олімпіаді зареєструвалося 9 команд. 26 березня онлайн відбулися перші два чвертьфінальні раунди. За їхніми результатами 4 команди, які набрали найбільше балів, пройшли до півфіналу.

Зрештою, у півфіналі в Острозі зустрілися студенти-консультанти із 3-х юридичних клінік і 3-х міст України: 

  • Юридична клініка «Захист» ННІ №1 Національної академії внутрішніх справ;
  • Юридична клініка «Pro bono» Національного університету «Острозька академія»;
  • Юридична клініка Донецького національного університету ім. Василя Стуса.

А суддями стали:

  • Олександра Скіданова адвокатка, засновниця адвокатського бюро «Олександри Скіданової»;
  • Яна Собко головна редакторка онлайн-видання Loйєр;
  • Ганна Гоменюк ICF Caritas Ukraine;
  • Наталія Глушко ICF Caritas Ukraine; 
  • Ділейн Свенсон професор Люблінського католицького університету ім. І. Павла ІІ;
  • Павел Клімек з Краківської Академії імені Анджея Фрича Моджевського (Польща);
  • Філіп Черніцкі з Варшавського університету соціальних і гуманітарних наук (Польща), голова Фундації польських юридичних клінік;
  • Пітер Джі Університет імені Ришарда Лазарського.

Дві команди, які здобули найбільше балів, отримали можливість продовжити участь у фінальному раунді, який відбувся 31 березня. Переможцями стала команда Юридичної клініки «Pro bono» Національного університету «Острозька академія».

«Враження від змагань залишилися прекрасними, адже свої теоретичні знання ми можемо застосувати на практиці й таким чином перевірити себе. Дуже приємно, що олімпіада проходить в Острозькій академії, бо тут завжди хороша атмосфера»,

поділилася враженнями учасниця змагань, консультантка ЮК Донецького національного університету ім. Василя Стуса Катерина Лапчевська.

«Уперше я й моя команда взяли участь у цій олімпіаді, і ми дуже раді. Під час змагань дізналися багато пізнавального й нового, зокрема те, що консультування клієнтів – непроста справа. У майбутньому цей досвід стане хорошим підґрунтям для нашої діяльності»,

зауважила учасниця змагань, консультантка ЮК «Захист» ННІ №1 Національної академії внутрішніх справ Софія Щур.

«Перемогти в цій олімпіаді – чудово. Ми й надалі будемо практикувати.

Для майбутніх юристів необхідно розуміти, як правильно взаємодіяти з клієнтом. Тому ця олімпіада є дуже важливою. Ми раді, що змогли перемогти й будемо представляти Україну на міжнародних змаганнях. Сподіваємося, що повернемося з великими здобутками»,

підсумували переможці, клініцистки ЮК «Pro bono» НаУОА Марта Хрін й Оксана Уколова.

Після закінчення змагань всі учасники, тренери, судді й волонтери отримали сертифікати й подарунки.

Переможці Олімпіади у квітні представлятимуть Україну на Міжнародних змаганнях із консультування клієнтів ім. Брауна-Мостена.

До слова, Асоціація юридичних клінік України — це громадське об’єднання, діяльність якого спрямована на розвиток юридичної клінічної освіти й розбудову мережі юридичних клінік. Місією Асоціації юридичних клінік України є забезпечення функціонування якісних юридичних клінік в системі вищої юридичної освіти України.