Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності

27.10.2023

27 жовтня студенти й викладачі Національного університету «Острозька академія» долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності-2023.

Директор Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець виступив із привітанням і побажав успіхів у написанні диктанту:

«З великою приємністю хочу зазначити, що Острозька академія з перших диктантів бере участь у цій непересічній і такій важливій національній події. Диктант – це не тільки про знання правопису, правил, стилістичних аспектів української мови, про вміння відрізняти, чути, слухати й загалом відчувати мову. Всеукраїнський диктант єдності – це про нашу місію, ціль і завдання берегти важливу особливість ідентичності, бо ми розуміємо, що українська мова є чи не першим аспектом того, ким ми є сьогодні у світі. Тому диктант – це один із способів нагадати собі про те, наскільки важливою є українська мова, а також дуже цікавий й особливий вид об'єднання різних соціальних груп, етносів, регіонів, університетів. Сьогодні ми пишемо диктант, тому бажаю вам бути не тільки натхненними, а й уважними, чутливими, не забувати про правила української мови й написати найкращий диктант у вашому житті».

Завідувач кафедри української мови і літератури НаУОА, кандидат філологічних наук, доцент Віталій Максимчук зазначив:

«Сьогодні український народ, розкиданий по всьому світу, знову збирається разом, щоб згадати найсокровенніший скарб – мову свого народу. Це скарб, який потрібно берегти й огранювати, скарб, значення якого українці, на жаль, досі не усвідомили. У нас повинна прокинутися національна свідомість і мовна стійкість. Кожен і кожна, неважливо від статусу, посади, віку чи освіти, має усвідомити, що все московське вбиває. Убиває вас і вбиває тих, хто на фронті. Тому День української писемности та мови – ще один привід очистити свій простір від усього ворожого, від усього, що знищує українську націю. І в нас сьогодні день радіодиктанту, свято національної єдности. Але ми повинні бути єдиними не тільки в цей день. Ми повинні бути єдиними завжди. Тож нехай в серці кожного й кожної з вас палає незгасима іскра українського слова. Нехай кожне написане слово утверджує нашу мову, робить вас сильнішими, впевненішими. А кожна крапка, кома, тире чи знак оклику наближає нашу українську велику перемогу. Бо тільки маючи сильну мовну стійкість і позбувшись рабської свідомости, ми зможемо здолати московських окупантів. Стверджуйтесь, живіть і вірте! Вірте в Україну, вірте в перемогу й вона обов’язково буде. Слава Україні! Героям слава!».

Кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри української мови і літератури Зоя Столяр додала:

«Щиро вітаємо всіх, хто доєднується до нашого сьогоднішнього заходу, із Днем української писемности та мови. Це свято в Україні офіційно впроваджено з 1997 року, але нині, в умовах повномасштабного російського вторгнення, ми по-особливому сприймаємо цей день, повертаємося знову до питання мови й знаємо, що це небезпідставно. Ми повинні розуміти, що маємо можливість святкувати цей день завдяки всім, хто докладав зусиль, щоб наша мова мала змогу пройти випробування крізь століття. І особливо ми повинні розуміти, що можемо святкувати цей день, спілкуватися українською мовою, писати українською мовою, зокрема й завдяки тим, хто сьогодні виборює право українців бути українцями й право української мови звучати гучно».

Враженнями від написання диктанту поділилася студентка 2-го курсу Навчально-наукового інституту лінгвістики Анастасія Печоріна:

«Уже вдруге у стінах рідної альма-матер я писала традиційний щорічний Радіодиктант національної єдності. Як завжди, це було надзвичайно атмосферно й захопливо. Вдячна Острозькій академії за можливість з'єднатися з українцями з усього світу хоча б на хвилину».

Написавши диктант, усі охочі можуть надіслати його на перевірку. Текст всеукраїнського диктанту оприлюднять на сайті «Українського радіо» та Суспільного Культура 30 жовтня об 11:00. Паперовий лист потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб дата надсилання була не пізніше, ніж 29 жовтня. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@suspilne.media до 11:00 30 жовтня. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Цьогоріч авторкою тексту є українська поетеса й перекладачка Катерина Калитко. Читав радіодиктант актор театру та кіно Олексій Гнатковський.