Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Музей історії НаУОА реалізовує проєкт із цифровізації мистецьких колекцій

27.07.2023

Упродовж червня – жовтня 2023 року Музей історії НаУОА реалізовує грантовий проєкт з оцифрування найцінніших експонатів мистецького зібрання університету. Проєкт «Цифровізація мистецьких колекцій Музею історії Національного університету «Острозька академія» отримав підтримку Українського культурного фонду і став переможцем у цьогорічній програмі «Диджіталізація».

Проєкт передбачає створення 3 віртуальних колекцій шляхом цифровізації 108 експонатів (скульптура та живопис) із 3 мистецьких зібрань Музею історії НаУОА, які будуть каталогізовані й розміщені у форматі онлайн-галереї на сайті музею та супроводжуватимуться науковим описом. Музейники поставили собі за мету оцифрувати найцінніші експонати, аби зберегти їх в умовах воєнного стану, а також актуалізувати та популяризувати творчість відомих українських митців з України та діаспори як невід'ємної частини української культурної спадщини ХХ ст. Для реалізації проєкту команда музею обрала три мистецькі колекції, які, з огляду на свою значимість, підлягають першочерговому збереженню. Це колекція скульптур відомої американської скульпторки українського походження Міртали Пилипенко (16 робіт), українського митця Петра Капшученка (15 робіт) та 77 живописних полотен видатного вченого, мистецтвознавця Володимира Овсійчука.

Поява цінних мистецьких колекцій в університеті нерозривно пов’язана із процесом відродження Острозької академії як знак підтримки й довіри від меценатів, сподвижників відновлення закладу; як символ того, що відроджений університет має ширшу місію, ніж лише вузькопрофільне навчання, але й виховання молоді на кращих зразках української культурної спадщини, прищеплення їм розуміння вагомості та цінності української культури, формування всебічно розвиненої особистості та її ціннісних орієнтирів. За час активної роботи мистецької галереї НаУОА художній фонд музею поповнився творами сучасних українських митців і на сьогодні налічує понад 600 одиниць зберігання. Особливе значення для університету мають мистецькі колекції музею, що репрезентують творчість українських митців з-за кордону – роботи Міртали Пилипенко й Петра Капшученка. 

Міртала – відома українська мисткиня, дочка Сергія Володимировича Пилипенка (1891–1934), репресованого українського письменника, журналіста, громадського діяча та Тетяни Михайлівни Кардиналовської (1899–1993) – педагогині, перекладачки, громадської і культурно-освітньої діячки. Народившись 1929 року в Україні (Харків), з 1947 року живе і працює у США. Художню освіту отримала у школі мистецтв при Бостонському університеті, вдосконалювала свій професіоналізм під керівництвом видатного скульптора Осипа Цадкіна в школі мистецтв Ля Гранд Шомієр (Париж, Франція), знову навчалася в Америці у Тафтському університеті і отримала звання бакалавра мистецтв. Деякий час працювала викладачкою на курсах скульптури, а згодом повністю присвятила себе творчості.

Твори Міртали експонуються на багатьох персональних і групових виставках у США, Канаді, Франції, її бронзові скульптури прикрашають більше 200 приватних колекцій, а також експонуються в різних музеях. Роботи Міртали зберігаються в декількох колекціях в Україні, зокрема в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український Дім» (м. Київ) та трьох університетах. Окрім Острозької академії, їх можна побачити в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» та Харківській державній академії міського господарства ім. А. Бекетова. Поява такої цінної колекції в Острозькій академії пов’язана насамперед із тим, що Міртала, як і багато діячів українського походження, вирішила підтримати Острозьку академію, долучитися до процесу її відродження та подарувала університету 16 своїх скульптурних робіт, виконаних у бронзі.

Іншою цінною колекцією музею є збірка скульптур Петра Капшученка. Талановитий український митець в 40-х роках вимушений був покинути Україну, а відвідати рідну землю зміг лише через 50 років. Більшу частину свого життя скульптор провів в Аргентині і США (Філадельфія). За своє нелегке, але сповнене творчої праці життя, він створив понад сім тисяч скульптур. Творчість Петра Капшученка розпорошена по усьому світу. Окрім колекцій у різних музеях, велика частина його робіт зберігається в приватній власності його друзів і їхніх родин. Колекція П. Капшученка в Музеї НаУОА сформувалася поступово, завдяки українцям Філадельфії. Перші роботи майстра були передані громадською діячкою Брониславою Скорупською, що проживає у Нью-Джерсі. Пані Бронислава неодноразово підтримувала Острозьку академію і тісно співпрацює з Інститутом досліджень української діаспори. Окрім цінної колекції книг, вона передала до Острозької академії дві скульптурні роботи Петра Капшученка «Кармелюк» та «Благословення». Згодом в університеті виникла ідея створити окрему колекцію творів митця. Проєкт підтримала родина Михалюків, Олександр Михалюк – голова Фонду ім. Учнів колишньої Рівненської гімназії у Філадельфії – неодноразово надавав іменні стипендії студентам університету. Книги з його власної колекції становлять невід’ємну частину бібліотечного фонду академії. Пан Олександр володіє декількома скульптурами Петра Капшученка, оскільки приятелював із майстром, допомагав створювати фотоальбоми його робіт. Разом із Брониславою Скорупською, яка висловила бажання передати університету ще одну роботу, пан Олександр та його дружина пані Раїса передали одинадцять робіт П. Капшученка до колекції НаУОА.

Окрім робіт Міртали та П. Капшученка невдовзі можна буде побачити в оцифрованому форматі й мистецький доробок Володимира Овсійчука, який широко відомий громадськості як вчений мистецтвознавець, теоретик мистецтва. Бібліографія його праць налічує понад 135 мистецтвознавчих публікацій (15 з яких – монографії) про європейський та український живопис, графіку, іконопис, архітектуру. Велика кількість спогадів його колег й учнів присвячена Овсійчуку-вчителю, науковцю. Про його творчість як художника відомо надзвичайно мало. Натомість у НаУОА зберігається чи не найбільша колекція його живописних творів (77 картин), які автор заповів на постійне зберігання Острозькій академії. Оцифрована колекція робіт В. Овсійчука дасть можливість широкій аудиторії чи не вперше відкрити для себе його як живописця, майстра кольору

Донедавна всі колекції були представлені в постійних експозиціях. З початком повномасштабних воєнних дій в Україні, Музей історії НаУОА як й інші музейні установи країни, постав перед викликом збереження й захисту цінних колекцій. Працівники музею демонтували найцінніші зібрання з експозиційних зал і розпочали процес їх цифровізації. Важливо, що проєкти з диджіталізації експонатів реалізовуються завдяки грантовій підтримці. Відтак на сьогодні триває процес оцифрування колекції стародруків і рідкісних книг, що став можливим завдяки фінансовій підтримці Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut, а за підтримки Українського культурного фонду у 2023 році відбувається оцифрування мистецьких зібрань університету.

Зважаючи на специфіку і складність диджіталізації творів мистецтва, до процесу оцифрування колекцій НаУОА долучено команду фахівців із ГО Town Image Studio, які мають відповідний досвід та обладнання й виконують роботу на високому рівні. Команда Town Image Studio не вперше працює в партнерстві з музеєм НаУОА, результатом чого є налагоджена система співпраці, взаєморозуміння та спільні цінності в досягненні цілей проєкту.

Оцифровані колекції будуть розміщені у відкритому доступі на сайті Музею НаУОА, таким чином кількість людей, які зможуть оглянути ці експонати, збільшується в рази. Для максимально зручного користування ресурсом працівники музею готують розширені описи та коментарі до кожного експонату, публікації про авторів і короткі відеолекції про кожну із оцифрованих колекцій. Це не лише спосіб розширити можливість популяризувати колекцію, а й налагодження зв’язків із дослідниками української мистецької спадщини, її актуалізація в українських наукових колах, підвищення інтересу та обізнаності суспільства у сфері культурної спадщини в Україні та за її межами.

За перебігом і результатами проєкту можна стежити на сторінках музею в соцмережах та на нашому сайті.