Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії Омбудсман розповів про діяльність своєї інституції в умовах війни

25.07.2023

До Національного університету «Острозька академія» 25 липня завітав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Омбудсман розповів про головні аспекти роботи Секретаріату в умовах збройної агресії російської федерації проти України.

На заході були присутні народні депутати, голови територіальних громад, керівники силових структур, заступники Рівненської обласної військової адміністрації, депутати обласної ради, голови фракцій, директори департаментів, представники низки відомств і установ Рівненщини.

«Головними на сьогоднішній зустрічі є представники громади Рівненської області. Не було б вас – не було б наших гостей. Думаю, у цій залі є цілісність, є об’єднання, є натхнення до спільної конструктивної співпраці»,

зазначив ректор Острозької академії Ігор Пасічник, який модерував захід.

Також Ігор Пасічник представив почесних гостей, які супроводжували Омбудсмана. Серед них – голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль, голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш та представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Рівненській області Олександр Корнійчук.

«Саме в Острозькій академії народжуються нові змісти й сенси. Сьогодні в нашій залі є всі ті, які здійснюють і забезпечують життєдіяльність Рівненщини. А Рівненщина, як одна зі складових країни, в єдиному подиху йде до перемоги. Тому такими зустрічами ми творимо історію»,

зауважив Віталій Коваль.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець коротко прокоментував, як в умовах протидії російській агресії працює його інституція з громадою, а також представив структуру Секретаріату.

«Передусім я хотів би подякувати усім громадянам України, які проживають на території Рівненської області, за ваш внесок у нашу спільну війну проти російського агресора. Окрема подяка Вам, пане ректоре. В Острозькій академії я вдруге і тут та атмосфера, яка надихає. Спасибі головам Рівненської військової адміністрації та Рівненської обласної ради за те, що допомогли організувати такий захід»,

звернувся до авдиторії пан Дмитро.

Омбудсман розповів, що робота його Секретаріату побудована за дев’ятьма основними напрямами. Також є окрема структура представництва в регіоні. Крім цього, по-новому вони організували співпрацю з громадянським суспільством.

«Наш основний напрям діяльності – це співпрацювати саме з громадянським суспільством, із науковим та експертним середовищем, з вишами. Я дуже позитивно ставлюся до того, що правозахисники, благодійні фонди, громадські організації долучаються до співпраці»,

наголосив Дмитро Лубінець.

Омбудсман окремо зупинився на захисті прав військовослужбовців, ветеранів, полонених та членів їх родин. Розповів про діяльність представників Уповноваженого з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів, з прав людини в місцях несвободи. Під час зустрічі йшлося про основні аспекти роботи представників Уповноваженого з інформаційних прав, в системі судоустрою з права на справедливе правосуддя та представництва в Конституційному Суді України. Також Омбудсман зупинився на роботі представників Уповноваженого з прав дитини та в регіонах України.

Після цього відбулася дискусія у форматі «питання-відповідь». Говорили про захист прав українських полонених, співпрацю Секретаріату Уповноваженого Верховної ради з прав людини з правозахисними організаціями та адвокаційними мас-медіа, захист прав людини в умовах релігійних конфліктів тощо.

На згадку про візит до університету Ігор Пасічник подарував гостеві енциклопедичне видання «Острозька академія».