Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Міжнародний дипломатичний форум в Острозькій академії

25.05.2023

У Національному університеті «Острозька академія» 25 травня відбувся IV Міжнародний дипломатичний форум «Поза межами лінії фронту: дипломатичний діалог про роль військових аташе в російсько-українській війні».

На платформі академії зустрілися українські та іноземні дипломати, що представляли 11 країн світу, низку міжнародних організацій, представники Міністерства закордонних справ та Збройних сил України. Зокрема у Форумі взяли участь дипломати зі Швеції, Литви, Вʼєтнаму, Грузії, Іраку, Киргизстану, Словаччини, Аргентини, Індонезії, Ірландії, Мальти.

Співорганізаторами Дипломатичного форуму були Національний університет «Острозька академія» та Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв в Україні. Мета заходу – створення платформи для обговорення та обміну думками щодо важливої ролі військових аташе у російсько-українській війні. За словами організаторів, форум залучив та об’єднав провідних державотворців, представників органів державної влади, ЗСУ, посольств іноземних держав, міжнародних та іноземних установ, професорсько-викладацького складу до прозорого і відкритого діалогу, обміну досвідом, думками та поглядами на цю тему, для вивчення шляхів підвищення ефективності роботи військових аташе у представництві національних інтересів держави. Форум також був покликаний сприяти кращому взаєморозумінню, співпраці між країнами, пошуку мирних шляхів виходу зі світової кризи, що триває.

Із вітальним словом виступили заступник Міністра закордонних справ Микола Точицький, генерал-майор, командувач ОК «Захід» Сухопутних військ ЗСУ Сергій Літвінов, шведський дипломат і державний службовець Андреас Екман Дузе, голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль, генеральний директор ДП «ГДІП», почесний професор НаУОА Павло Кривонос, ректор НаУОА, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

«Дипломатичний форум в Острозькій академії відбувається вчетверте, тому його можна вважати вже традицією. Щиро дякуємо Павлу Кривоносу за ідею проводити цей захід саме в нашому університеті. Такі форуми дають можливість студентам краще ознайомитися зі сферою дипломатії, відчути особливості цього середовища зсередини. Спасибі тим, хто зміг сьогодні до нас приїхати попри складні умови в країні. Упевнений, що наші аура, любов, щирість назавжди залишаться у вашій пам’яті і ви станете нашими щирими друзями»,

звернувся до гостей Ігор Пасічник.

Перша панельна дискусія в межах Дипломатичного форуму була присвячена протидії глобальним безпековим викликам, зокрема спільним стратегіям і розбудові партнерства між урядовими, військовими, дипломатичними та освітніми інституціями. У межах цієї дискусії виступив український дипломат, міністр закордонних справ України (грудень 2007 – березень 2009 року), Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії (1999 – 2004) Володимир Огризко із доповіддю «Після перемоги України: як світ житиме далі?». Проректор Воєнної академії імені Євгенія Березняка, військовий аташе в Польщі (2003-2007, 2010-2014, 2016-2020 рр.) Вячеслав Колотов розповів про основні функції та обов’язки українських військових аташе в умовах участі Збройних Сил України в конфліктах різної інтенсивності. А Президент Асоціації міжнародного права (українське відділення) Сергій Мещеряк у своєму виступі закцентував увагу на причинах, наслідках і засобах подолання збройної агресії РФ проти України.

Друга панельна дискусія висвітлювала роль військових аташе в зонах конфлікту. Першим в межах цієї теми виступив Бригадний Генерал, Військовий Аташе (Ірак) Аль-Храішаві Діяа Сабах Мохаісен. Третій секретар (Литва) Мартінас Баркаускас поділився баченням про те, як можна вирішити війну між рф та Україною. Завідувач кафедри міжнародних відносин та стратегічних комунікацій Воєнної академії імені Євгенія Березняка, полковник, кандидат політичних наук, професор Іван Аблазов розповів про основи підготовки військових аташе України.

Студенти та викладачі поставили низку питань учасникам Дипломатичного форуму. Говорили про способи реалізації формули миру, питання європейської стратегічної автономії, роль дипломатії та університетської освіти під час війни тощо.

«Такі форуми вкотре доводять, що наші країни-партнери цілком солідарні з Україною. Присутність представників цих країн тут, в Острозькій академії, є дуже важливою. Сьогодні така підтримка вкрай необхідна на шляху до перемоги над окупантом. Цей захід – ще один важливий крок для зростання нас як майбутніх фахівців-міжнародників, адже допомагає здобути досвід у спілкуванні з іноземцями, політиками тощо. Приємно, що такі події відбуваються в нашому університеті систематично»,

поділився враженнями студент другого курсу ОПП «Міжнародні відносини» Ярослав Буркут.